Ga naar de inhoud

Van melkboer naar rijdende supermarkt

Update:
Supermarkt

Vroeger kwamen elke week de melk-, groente- en/ of petroleumboer langs de deuren; de supermarkt bestond immers nog niet. Soms zelfs dagelijks, omdat het koel houden van producten voor veel families vanwege het ontbreken van een koelkast niet mogelijk was. Eind jaren 60 kreeg de melkboer concurrentie van de eerste supermarkten. Zij breidden daarom als eerste hun winkeltje op wielen uit met kruidenierswaren.

Supermarkt

Supermarkt


Van melkwagen naar de eerste SRV-wagen

In 1966 was daar de eerste echte rijdende supermarkt; de SRV-wagen. Mensen kochten er allerhande producten en met haar eigen merken, spaarzegels, spaarmunten en folders deed ze absoluut niet onder voor een supermarkt. Zelfs op tv en radio werd er reclame gemaakt: ‘Leve de man van de SRV, van je hiep hiep hiep hoeree!’. Ken jij deze bekende slogan nog?

De naam SRV is afkomstig van de groothandels Knipkaart en Super Ratio die samenwerkten onder de naam ‘Samen Rationeel Verkopen. Jaren later ging het verhaal dat SRV is gevormd uit de eerste 3 medeklinkers van het woord SeRVice.
Kocht jij vroeger ook producten bij de SRV-man? Wat kocht je voornamelijk?


Boodschappenbezorgers door de jaren heen

Ondanks het feit dat zowel de SRV-wagen als de melkboer zo goed als verdwenen zijn, is het tegenwoordig weer heel gewoon aan het worden om de boodschappen aan huis gebracht te krijgen. Mensen bestellen massaal hun boodschappen online en zo lijken oude tijden weer (even) te herleven…
Laat jij nu ook weleens boodschappen bezorgen?

Supermarkt

Op zoek naar meer verhalen over toen & nu? Klik dan hier! Heb je zelf leuke herinneringen die niet verloren mogen gaan zet ze dan nu op SchoolBANK.

 

categorieën: Van toen

Reacties 5

 1. avatar
  Johan Leidelmeijer

  Vergeet niet de kolenboer die kolen bracht in jute zakken en de lompenboer die luid riep " lompen, metalen ".

 2. avatar
  H

  Nou dan staat de tijd in ons dorp stil ;) Anno nu rijdt er nog steeds zo'n SRV-wagen door de straten in Warmenhuizen. Voor heel veel mensen op leeftijd, die tegenwoordig zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen, een uitkomst. Ik maak ook al zéér lang gebruik van deze service. Niet vanwege mijn leeftijd ;p, maar voor het gemak! Ook als je niet thuis bent, worden de boodschappen bij je deur neergezet. En afrekenen? Doe je gewoon wanneer het jezelf uitkomt :D Hoe mooi kan het leven zijn? Héérlijk!

 3. avatar
  Rob Mulder

  Ik kan me nog goed herinneren dat we eind vijftiger jaren de eerste koelkast kregen. Toen kon je voor het eerst ook ijsblokjes in de Ranja doen. Dat was een hele traktatie. Voor de koelkast er was hadden we een frigidaire. Dat was in feite niets meer dan een kastje met hordeur tegen vliegen (dat buiten in de schaduw moest hangen). Best wel klungelig want het koelde dus alleen maar als het buiten ook koel was. Zure melk was geen uitzondering. Verder kwam paar keer per week de groenteman langs met een door een paard getrokken kar. Toen hij overstapte op een busje werd het paard, na vele jaren trouwe dienst, naar de slacht gebracht. Dat kon ik niet begrijpen.

 4. avatar
  Hanneke Augustijn

  Ik kan mij herinneren dat bij ons de melkman, de bakker en de groenteman meerdere keren per week aan de deur kwamen. Verder 1 x in de maand de scharensliep, de voddenman en een oud ijzer handelaar. Eens in de zoveel tijd werden er kolen bezorgd. Later werd dit overgenomen door de olieman, die de tank in de tuin kwam vullen.

 5. avatar

  […] Van melkboer naar rijdende supermarkt […]