Ga naar de inhoud

Sunda is een typisch Noors broodbeleg

Update:
sunda

Sunda is een typisch Noors broodbeleg en Noorwegen is trending topic! 

Volgens de touroperators is Noorwegen trending topic ! Wist je dat al? Sunda moet je leren kennen. Een lekkere verse bruine boterham, een heerlijke cracker, beschuit of knackebrot. Of op een versgebakken wafel. Sunda is een verleidelijke heerlijk zoete topic voor echte zoetekauwen.

Altijd als ik hoor dat er iemand naar Noorwegen gaat krijgt hij of zij steevast een boodschappenlijstje van mij mee. Ik ben namelijk gek op Sunda. Ik hoor je denken ‘is Sunda een meisje, een vriendinnetje, of een leuke tante van Henk?’ Nou, dat is niet eens zo’n gek idee. Met Sunda kun je alle kanten op. ‘Behalve de goeie’ hoor ik de verre echo van mijn Noorse oma Hedvig Selma roepen in de verte. In het land ‘van eeuwig zingen de bossen’ werd mijn Noorse moeder Solveig lang geleden geboren als oudste meisje in een gezin van zeven kinderen. Haar moeder Hedvig Selma en haar vader Sverre moesten hard werken om de zeven monden te voeden en te kleden. Het was in de jaren dertig van de vorige eeuw. En Noorwegen was toen een arm land. Nu is Noorwegen één van de rijkste landen ter wereld geworden.

Noorwegen is het land van ‘eeuwig zingen de bossen’ en Sunda is zoet.

In die tijd dat mijn moeder werd geboren was Noorwegen een eenvoudig land. Men leefde grotendeels van de visserij en de bosbouw. Industrie was er nauwelijks. Land- en tuinbouw ook bijna niet. In de moestuinen op het platteland werd veelal van eigen kweek gegeten. De meeste huizen werden van hout gebouwd, de bossen waren oneindig groot en hout was er genoeg. Wist je dat Noorwegen zo’n vijftien keer groter is dan ons kikkerlandje Nederland? En dat het inwoneraantal heden ten dage zo rond de vijf miljoen zweeft? Dat is minder dan drie keer het inwoneraantal van ons land.

Op vakantie in Noorwegen sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw met Sunda als vaste prik.

Zo lang als ik mij kan heugen, en dat zijn al heel wat jaartjes inmiddels, gingen wij bijna jaarlijks op zomervakantie naar Noorwegen. Steevast naar mijn grootouders in Kristiansand, de mooie havenstad in Zuid Noorwegen. En altijd was er Sunda. Voor zover ik mij kan herinneren het enige zoete broodbeleg naast zelfgemaakte jam van bosbessen uit de wilde natuur en van aardbeien uit de moestuin. Nu weet je het dus: Sunda is een zoet broodbeleg. Het houdt het midden tussen honing en stroop. Sunda is geel van kleur en smeert lekker uit. Op de afbeelding van het potje laat een jongetje zijn spierballen zijn als gevolg van het eten met Sunda.
En sindsdien is Sunda mijn favoriet. Vanwege de geur, de kleur en de zoete smaak.

Heb jij ook zo’n favoriet broodbeleg uit je vroege jeugd? Wat at jij als kind graag op je boterham? Kende je ook rare combinaties zoals kaas met jam erop?

 

SchoolBANK Redacteur Henk Haan

sunda

Reacties 66

 1. avatar
  Benja Bemelem-Vogt

  Ik had ( nu nog) pindakaas en sambal.

 2. avatar
  Piet van Buul

  En ik vond vroeger kokosbrood lekker op brood

 3. avatar
  Agnes Pijman

  kaas met appelstroop pindakaas met ketchup Ik eet het nu af en toe nog wel eens maar dan niet met brood dat eet ik zelden maar met meerzaden beschuit of krackers

 4. avatar
  Corry Bok

  kaas met jam eet ik nu nog

 5. avatar
  Corry Bok

  Ik eet nu nog vaak kaas met jam. Maar dan wel met die lekkere Engelse jam. Marmelade of lemon curd. Vooral de marmelade is 'pittiger.

 6. avatar
  Jaap Mosk

  Ik vond een boterham met kaas en wat jam erg lekker. Het was wel dubbel-op, ter compensatie van de boterhammen met tevredenheid in de eerste jaren 1950.

 7. avatar
  Jan van Veen

  Dat is iets wat ik al j@ren af en toe eet!

 8. avatar
  Kees v Eijk

  Pindakaas met hagelslag

 9. avatar
  Rita Pool-Maij

  Waar we bij ons thuis gek op waren was speculaas op brood, dat doopte je eerst in de thee en dan smeerde je het heerlijk op een witte boterham en dan flink wat chocoladevlokken er over heen. Heerlijk. Dat vonden we alle vijf om te smullen. We waren nl met 5 kinderen. En we noemden het apepoep. 😅😅

 10. avatar
  sandra willeboordse

  Wat een bijzondere vondst. Ik heb deze nog nooit gehoord.

 11. avatar
  Ina van der Velde-Versteegh

  Pindakaas met hagelslag! Dat smaakte als een gebakje(wat we niet kregen).

 12. avatar
  Jitske van der Linden. Van Essen

  Kaas met ham was normaal bij mij thuis

 13. avatar
  Paul van Haaren

  Kaas met appelstroop en zacht gekookt ei met vruchtenhagel

 14. avatar
  J.A. Lodewijks

  Een Drentse boterham was brood met kaas en stroop en een roggetje. Pindakaas met sambal Pindakaas met suiker

 15. avatar
  Kleijn alex

  Ananasjam en een vinger in de boter met hageltjes zelfgesneden dikke kaasplakken

 16. avatar
  Anja van Akker

  Cacaopoeder gemengd met suiker

 17. avatar
  Anja Wind van Akker

  Cacaopoeder gemengd met suiker op brood met boter

 18. avatar
  sonja beckman

  Wij aten ook kaas met aardbeienjam en pindakaas met zout en sambal en soms ook nog met komkommer erop. Nu doen wij dat nog steeds.

 19. avatar
  Barbara mustert

  Ik eet nog steeds kaas met Jam, heerlijk mijn hele leven lang ben nu 73

 20. avatar
  Richard van der Lee

  Bebogeen: soort smeerbare caramel. Voor op brood. Populair rond 1971.

 21. avatar
  Saskia

  Quicky, een pasta met echte stukjes hazelnoten. Zat in een kartonnen beker, met allemaal hazelnoten op de buitenkant.

 22. avatar
  Willemieke Bron - de Jong

  -Kaas met jam -Kaas met sandwichspreat -Pindakaas met hagelslag -Brood met speculaas, en dan vooral mee naar school dan werd het speculaas zacht..heerlijk -Banaan op brood met choclade hagelslag

 23. avatar
  Joke Klijberg-Janssen

  Heerlijk, aardbeienjam met kaas. Eet ik nog weleens.

 24. avatar
  Ton Halman

  Pindakaas met chocolade vlokken

 25. avatar
  C.J. Hilverda

  pindakaas met komkommer, rauwe wortelschijfjes met vruchtenhagelslag. en nog meer 'rare' combinaties als broodbeleg,allemaal uitgevonden tijdens logeerpartijen in schoolvakanties bij oom, tante, neefjes en nichtjes in Friesland. Zelfs nu lust ik deze nog (ik ben nu 70!)

 26. avatar
  Henriette Lovric

  Bebogeen en kokosbrood!

 27. avatar
  Irene van Boven

  Pindakaas met abrikozenjam en pindakaas met sambal manis! Heerlijk!

 28. avatar
  hans van de ruit

  "berenvlees" dat is plak peperkoek tussen twee sneetjes brood. vooral dikke laag boter/margarine, anders is het gortdroog. nu elke woensdag avond sardines op brood, ik en mijn maat, stinken we het kantoor uit,maar gezond, zit vol omega 3!

 29. avatar
  Grieteke

  Een boterham met een gekookt eitje met appelstroop eronder. Jam kan ook Nog steeds lekker

 30. avatar
  Joke Klaster-Hindriks

  Koks rood en bruine suiker en bebogeen

 31. avatar
  Gerrie de Boer

  Ikvond kokosbrood heerlijk. Het was er in wit en rose en geel misschien???? Als plakken heerlijk!!,

 32. avatar
  sandra willeboordse

  en het ziet er zo feestelijk uit. Er was ook kokosbrood met rozijntjes er in, spikkeltjes kokosbrood.

 33. avatar
  John

  Een krentebol met pindakaas en hagelslag, heerlijk!

 34. avatar
  Hennie Gielis

  Goede morgen mijn lievelingsbeleg was CARAMELCO in die blikken potjes. Nu nergens meer te koop . Nu eet ik omdat het zo lekker is banaan en pindakaas op de boterham, alles is veel te lekker en lekkere dikmakers. Vroeger als we op schoolreisje gingen van de heerlijke gebakken eitjes op brood, dat als je het op moest eten helemaal klef was. Goede oude tijd. Hartelijke groetjes

 35. avatar
  Tiny Dinse-Briefjes

  Ik ben gek op het noorse Brun Ost (geitenkaas) ze nemen het ook altijd voor mij mee. Of koop het op de norse kerstmarkt als ik de kans krijg. Hen familie in Noorwegen. Pepperkaké in de kersttijd ook zo iets heerlijks of Speculaas en taai taai op brood herlijk.

 36. avatar
  XANDRA

  krentenbol met kaas of pindakaas, pindakaas met suiker, of heel bekend in mijn jeugd wit brood met speculaas

 37. avatar
  gina velthuis

  Een boterham met hagelslag en een boterham met jam en ook smeerkaas

 38. avatar
  Adrie Pieterse

  Vroeger van mijn vader over genomen: Boterham met suiker en (oude) kaas.

 39. avatar
  Riny

  Ik heb jaren choco vlokken op brood gegeten alleen maar vlokken ben er nu nog gek op

 40. avatar
  Hennie

  Stroopvet. Iedere morgen 4 sneden brood met stroopvet (stroop met spekvet door elkaar geroerd), voor we naar school gingen. Ik smulde ervan!

 41. avatar
  J.wigmans

  Wit brood met speculaas eet ik nu ook nog wel eens.

 42. avatar
  hendrik veenhof

  Goede morgen, Mijn reactie op bijzonder boterham beleg. We gaan terug naar de jaren 50 van de vorige eeuw. Mijn lekkerste boterham beleg was een plak rogge brood met daarop of gebakken spekkaantjes of opgebakken stamppot boeren kool van de vorige dag. Leverworst en gebakken bloedworst. Thuis slachter we altijd een varken. In de oorlog was zelfs een boterham met roomboter bij onze opa op de boerderij een lekkernij met een dikke laag eigen gemaakte suikerbieten stroop.. Velen zullen wel denken was er dan niets anders, jawel witte suiker of bruine suiker. Sinterklaas koekjes of een plakje gewone ontbijt koek. Toen de betere jaren aanbraken was het chocolade boter , eigen door onze moeder gemaakte jams en op de zondag een plakje kaas. Ik denk niet dat men dat nu nog kan bevatten maar er was niks anders en het was altijd smaakvol. Zo ik eindig maar want dit zal allemaal wel niet begripvol in de hedendaagse verwende jeugd passen. Een beste groet, hendrik veenhof. Weer latere jaren kwam de pindakaas en daar deed ik chocolade hagelslag over.

 43. avatar
  Han Dehne

  Kort na WO II, in een periode waarin van alles te kort was, kregen wij thuis bijna dagelijks een boterham besmeerd met "reuzel". Dat was een soort dierlijk vet. Door er een beetje zout op te doen kreeg het enige smaak. In het begin vonden wij dat, na een behoorlijke periode van niets, wel lekker. Het hoofdargument van mijn ouders was dat wij dan weer flink zouden aankomen in gewicht. Later heb ik dat nooit meer willen eten.

 44. avatar
  johanna

  Ik vond vroeger witbrood met pindakaas en of bebogeen het lekkerst en nog steeds maar eet geen witbrood meer .

 45. avatar
  Philip Oostenbroek

  In de Jaren 1950 - Erg lekker - brood met boter en een dun ontbijtkoekje boven op. Kan ook nog met een plakje kaas erbij. Ook brood met speculaas en jam, of jam met hagelslag er op. Heerlijk. Nu 77 maak ik dat af en toe voor mij .

 46. avatar
  Yvonne

  Pindakaas met hagelslag

 47. avatar
  Alma

  Kokosbrood, choba of een combinatie van pindakaas met sambal

 48. avatar
  Piet / Pierre Alderliesten

  Meestal gebakken ei, kaas, hagelslag, jam, boterhammen worst enz. als broodbeleg.

 49. avatar
  Pia schneider

  Lekker brood met kaas en jam maar ook een streep broodje met suiker

 50. avatar
  Pia

  Broodje jam met kaas Broodje speculaas Halve streep met boter en suiker Broodje pindakaas Balkebrei gebakken

 51. avatar
  Jan

  Eet nog steeds Roggebrood met kaas en appelstroop.

 52. avatar
  Thomas Cival

  Een witte boterham met Fluff (gesmolten marshmellows). Bijzonder zoet, plakkerig en enorm slecht voor de lijn, maar enorm lekker! Sinds kort ook weer verkrijgbaar in de nederlandse supermarkten!

 53. avatar
  Gertjan van Broekhoven

  Jazeker heb ik hier herinneringen aan! Kaas met aardbeienjam eronder op brood, jammie! Dik pindakaas op je brood. Zó, dat je bijna stikte van de ontzettende plakzooi maar toch waarschuwingen van m'n broer in de wind slaan. Bij de familie van m'n schoonzus aten ze op zondag witbrood - dat kregen wij thuis niet! Dus na de kerk naar m'n schoonzus om daar te ontbijten!

 54. avatar
  Lineke Mooij-Wildemast

  Het feestje van de zondagavond: banaan met rode jam op witbrood. Mmmmmm!

 55. avatar
  Truus angenent

  Ja pindakaas met chocopasta heerlijk

 56. avatar
  Truus angenent

  Krentenbrood met boter en kaas en er bovenop een beschuit

 57. avatar
  Nanda

  wij hadden vroeger altijd een blikje caramelco dat was het lekkerst op mijn broodje

 58. avatar
  Nanda

  suikerbrood met roomboter en dan warme gelderse rookworst dat zoet en zout was heerlijk eet ik nog wel eens

 59. avatar
  Bert Kruize

  In mijn lagere schooltijd, jaren 60. kregen wij "kunsthoning"op brood; een gele substantie verpakt in een kartonnen pot, blauw met geel. Erg zoet, dus erg lekker. Ook Bebogeen werd gewaardeerd. En leverpastei of leverworst op een krentenbol, heerlijk! OOK stamppot wortels met stroop. Roggebrood met stroop. Soms doe ik dat nog wel eens en krijg dan vaak vragende gezichten ...

 60. avatar
  Henny.Ouwehand.Noorland

  Dat doe ik nog steeds brood kaas en Jam op brood heerlijk.speculaas op brood.Mijn dochter vind pindakaas mer mayo.

 61. avatar
  Henny.Noorland

  Brood met kaas en jam.Vroeger brood met spekvet dat was gestold en suiker erop.Geef mij brood met kaas en ja daar op rogge brood.Moet er nu niet aan denken.Brood met speculaas doe ik nu nog wel eens.Mijn dochter brood met pindakaas en Mayo

 62. avatar
  sandra willeboordse

  leuk, ik ben niet de enige die mayonaise op brood at,

 63. avatar
  Patricia

  Vroeger en nog altijd : brood met kaas en jam En brood met pindakaas en suiker

 64. avatar
  sandra willeboordse

  Mijn favoriet: een schone boterham in de knoop met pomaise (=een witte boterham uit het vuistje met mayonaise erop).

 65. avatar
  mariel lavrijsen

  wit brood met veel boter en speculaasjes of chocoboter en alles waar ik eerder over las hieronder.

 66. avatar
  mariel lavrijsen

  Is Sunda nog ergens te koop?