Sunda is een typisch Noors broodbeleg

Sunda is een typisch Noors broodbeleg. Uitgelichte afbeelding

Sunda is een typisch Noors broodbeleg en Noorwegen is trending topic! 

Volgens de touroperators is Noorwegen trending topic ! Wist je dat al? Sunda moet je leren kennen. Een lekkere verse bruine boterham, een heerlijke cracker, beschuit of knackebrot. Of op een versgebakken wafel. Sunda is een verleidelijke heerlijk zoete topic voor echte zoetekauwen.

Altijd als ik hoor dat er iemand naar Noorwegen gaat krijgt hij of zij steevast een boodschappenlijstje van mij mee. Ik ben namelijk gek op Sunda. Ik hoor je denken ‘is Sunda een meisje, een vriendinnetje, of een leuke tante van Henk?’ Nou, dat is niet eens zo’n gek idee. Met Sunda kun je alle kanten op. ‘Behalve de goeie’ hoor ik de verre echo van mijn Noorse oma Hedvig Selma roepen in de verte. In het land ‘van eeuwig zingen de bossen’ werd mijn Noorse moeder Solveig lang geleden geboren als oudste meisje in een gezin van zeven kinderen. Haar moeder Hedvig Selma en haar vader Sverre moesten hard werken om de zeven monden te voeden en te kleden. Het was in de jaren dertig van de vorige eeuw. En Noorwegen was toen een arm land. Nu is Noorwegen één van de rijkste landen ter wereld geworden.

Noorwegen is het land van ‘eeuwig zingen de bossen’ en Sunda is zoet.

In die tijd dat mijn moeder werd geboren was Noorwegen een eenvoudig land. Men leefde grotendeels van de visserij en de bosbouw. Industrie was er nauwelijks. Land- en tuinbouw ook bijna niet. In de moestuinen op het platteland werd veelal van eigen kweek gegeten. De meeste huizen werden van hout gebouwd, de bossen waren oneindig groot en hout was er genoeg. Wist je dat Noorwegen zo’n vijftien keer groter is dan ons kikkerlandje Nederland? En dat het inwoneraantal heden ten dage zo rond de vijf miljoen zweeft? Dat is minder dan drie keer het inwoneraantal van ons land.

Op vakantie in Noorwegen sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw met Sunda als vaste prik.

Zo lang als ik mij kan heugen, en dat zijn al heel wat jaartjes inmiddels, gingen wij bijna jaarlijks op zomervakantie naar Noorwegen. Steevast naar mijn grootouders in Kristiansand, de mooie havenstad in Zuid Noorwegen. En altijd was er Sunda. Voor zover ik mij kan herinneren het enige zoete broodbeleg naast zelfgemaakte jam van bosbessen uit de wilde natuur en van aardbeien uit de moestuin. Nu weet je het dus: Sunda is een zoet broodbeleg. Het houdt het midden tussen honing en stroop. Sunda is geel van kleur en smeert lekker uit. Op de afbeelding van het potje laat een jongetje zijn spierballen zijn als gevolg van het eten met Sunda.
En sindsdien is Sunda mijn favoriet. Vanwege de geur, de kleur en de zoete smaak.

Heb jij ook zo’n favoriet broodbeleg uit je vroege jeugd? Wat at jij als kind graag op je boterham? Kende je ook rare combinaties zoals kaas met jam erop?

 

SchoolBANK Redacteur Henk Haan

sunda

SchoolBANK redacteur Henk avatar

SchoolBANK redacteur Henk

Henk S. Haan is redacteur Schoolbank van Noors- Nederlandse afkomst en schrijft graag over alledaagse zaken aan de keukentafel. Van dag-tot-dag belevenissen zonder literaire pretenties. Henk wordt ook wel de gangmaker genoemd. Hij is makelaar van ideeën, dorpschroniqueur, plezierhistoricus en heeft een enerverende loopbaan als gemeentevoorlichter achter de rug. Henk is vader van twee sportieve zonen en gehuwd. Fox Bobbie en poes Cleo(patra) maken de boel in Huize Haan compleet. Noorse Wafels zijn Henk's specialiteit bij feesten en partijen, rouw, trouw, vreugde en verdriet.

Reacties 10+
Patricia avatar
Patricia

2019 M11 17 23:52:51

Vroeger en nog altijd : brood met kaas en jam
En brood met pindakaas en suiker

Henny.Noorland avatar
Henny.Noorland

2019 M11 17 18:46:28

Brood met kaas en jam.Vroeger brood met spekvet dat was gestold en suiker erop.Geef mij brood met kaas en ja daar op rogge brood.Moet er nu niet aan denken.Brood met speculaas doe ik nu nog wel eens.Mijn dochter brood met pindakaas en Mayo

Henny.Ouwehand.Noorland avatar
Henny.Ouwehand.Noorland

2019 M11 17 00:04:59

Dat doe ik nog steeds brood kaas en Jam op brood heerlijk.speculaas op brood.Mijn dochter vind pindakaas mer mayo.

Bert Kruize avatar
Bert Kruize

2019 M11 14 13:48:56

In mijn lagere schooltijd, jaren 60. kregen wij “kunsthoning”op brood; een gele substantie verpakt in een kartonnen pot, blauw met geel. Erg zoet, dus erg lekker. Ook Bebogeen werd gewaardeerd. En leverpastei of leverworst op een krentenbol, heerlijk! OOK stamppot wortels met stroop. Roggebrood met stroop. Soms doe ik dat nog wel eens en krijg dan vaak vragende gezichten …

Nanda avatar
Nanda

2019 M11 14 12:41:30

suikerbrood met roomboter en dan warme gelderse rookworst dat zoet en zout was heerlijk eet ik nog wel eens

Nanda avatar
Nanda

2019 M11 14 12:40:04

wij hadden vroeger altijd een blikje caramelco dat was het lekkerst op mijn broodje

Truus angenent avatar
Truus angenent

2019 M11 14 10:14:04

Krentenbrood met boter en kaas en er bovenop een beschuit

Truus angenent avatar
Truus angenent

2019 M11 14 10:12:25

Ja pindakaas met chocopasta heerlijk

Lineke Mooij-Wildemast avatar
Lineke Mooij-Wildemast

2019 M11 13 19:50:33

Het feestje van de zondagavond: banaan met rode jam op witbrood. Mmmmmm!

Gertjan van Broekhoven avatar
Gertjan van Broekhoven

2019 M11 13 18:50:20

Jazeker heb ik hier herinneringen aan! Kaas met aardbeienjam eronder op brood, jammie! Dik pindakaas op je brood. Zó, dat je bijna stikte van de ontzettende plakzooi maar toch waarschuwingen van m’n broer in de wind slaan. Bij de familie van m’n schoonzus aten ze op zondag witbrood – dat kregen wij thuis niet! Dus na de kerk naar m’n schoonzus om daar te ontbijten!

?