Sokken stoppen zoals oma vroeger deed

Sokken stoppen zoals oma vroeger deed. Uitgelichte afbeelding

Als je sokken tegenwoordig stuk gaan, dan koop je gemakkelijk en goedkoop nieuwe. Vroeger was men hier echter veel zuiniger op en was het repareren van de sokken, sokken stoppen genaamd, een taakje dat elke huisvrouw regelmatig deed. Mocht jij het ook willen proberen, volg dan onderstaande instructies:

1. Oh jee, een gat in je sok!

sokken

2. Pak naald en stevig draad, in een kleur die het dichts mogelijk bij de sok ligt.

3. Met onderstaand attribuut maak je het repareren heel makkelijk, maar met een tennisbal of een theekopje in de sok kan het ook.

Sokken

4. Begin met naaien. Onderstaand patroon zorgt ervoor dat je het gat goed weet te dichten. Begin met enkele steken onder het gat. Weef verticaal kolommen om het gat te dichten. Trek de draad niet te strak aan!

sokken

5. Weef nu horizontaal met extra steken links en rechts van het gat en werk de draadjes netjes weg.

sokken

6. Klaar! Je sokken kunnen weer even mee.

sokken

Herinner jij je dit nog? En deed jij dit vroeger zelf ook?

Wil je nog meer handige (huishoud)tips, klik hier voor het volgende artikel.

SchoolBANK redactie avatar

SchoolBANK redactie

Reacties 1
Coby Smits Klijnstra avatar
Coby Smits Klijnstra

2021 M02 12 11:15:12

Sokken stoppen, ja iedereen liep met de stoppen in de sokken. het was ook nog een precisie werkje, want de draad moest keurig om de liggende draden gestopt. Maar helemaal het toppunt waren de zomerschoentjes van het vorige jaar. In een jaar waren je voeten gegroeid, dus paste je niet meer in de schoenen. Dan pakten de moeders het scherpste mes dat ze in huis hadden en sneden de neuzen van de schoenen eruit. Dan hadden we sandalen. Wij blij en dan zat je met een paar andere meisjes van de buurt de uitgesneden schoenen te vergelijken.

?