Herkenbaar: deze 15 spullen had jij waarschijnlijk vroeger in je slaapkamer

Herkenbaar: deze 15 spullen had jij waarschijnlijk vroeger in je slaapkamer. Uitgelichte afbeelding

Aan je tienerkamer heb je waarschijnlijk alleen maar fijne herinneringen. Je kon hier uren spelen met je vriendinnetjes. Vroeger was je druk met het verzamelen van spullen, die je absoluut moest hebben. Van een lavalamp tot glow in the dark sterren op het plafond – wedden dat deze items vroeger in jouw slaapkamer stonden?

1. Een hoogslaper

Iedereen wilde een hoogslaper in zijn kamer. Ook als je kamer groot genoeg was. Het maakte jou niets uit, je moest er gewoon eentje hebben. Dan wel het liefst met een glijbaan én een bureau eronder. Elke dag je bed uit glijden… Een droom die helaas – voor de meeste van ons – nooit is uitgekomen.

2. Een lava lamp

Lava lampen, ken jij ze nog? Je had ze in allerlei kleuren en maten. Hoe groter en feller – hoe beter. Je wilde dan ook de mooiste en grootste hebben van al je klasgenoten. Omdat er toen nog geen mobieltjes met camera’s bestonden, nodigde je iedereen uit om te komen kijken. Je kon er vervolgens echt uren naar kijken. Een lava lamp was echt heel cool. Stiekem wil je er weer eentje in je kamer.

3. Een plakspiegel van de IKEA

Iedereen heeft wel een plakspiegel van de IKEA in zijn kamer gehad. Je wilde dan wel de variant met zigzag. Want de gewone, rechte spiegel was veel te rechthoekig – en dat was niet cool. Het liefst hing je er meerdere naast elkaar, als dat paste op je muur. Hoeveel spiegelfoto’s heb jij gemaakt voor deze spiegel?

4. Glow in the dark sterren en planeten

Wat was er nou leuker dan om te gaan slapen in een kamer met uitzicht op een volledige sterrenhemel? Niets. Daarom plakte je zoveel mogelijk sterren en planeten op het plafond. Heel cool. Elke nacht was het weer een feestje om te gaan slapen. Naarmate je ouder werd, vond je de sterren wat minder interessant. Wedden dat ook jij te lui was om de plakkers weg te halen? En als ze je dan eindelijk had weggehaald, kwam je erachter dat je muur was verkleurd en was je er nog steeds niet vanaf.

5. Een cd-speler

Uren draaide je hier de Hitzone op je cd-speler. Een cd-speler was echt de bom. Ja, hier moesten cd’s in: je kunt het je haast niet meer voorstellen. Naast je cd-speler had je dan een cd-rekje staan, waar je met trots je cd’s tentoonstelde. Je had er toen ook een paar van je ouders bij gedaan, omdat het er anders zo weinig leken.

6. Een elektronische discobal

Met de elektronische discobal in je slaapkamer maakte je van elke dag een feestje. Hij kon dan ook zeker niet ontbreken in jouw tienerkamer. Dit geweldige apparaat veranderde je slaapkamer in een heuse discotheek. Gordijnen dicht, discobal aan en je cd-speler op zijn aller hardst… En swingen maar!

slaapkamer

7. Een prikbord

Iedereen wilde vroeger een prikbord. Je hing hier allemaal mooie foto’s, stickers en bonnetjes op. Het was een verzameling van mooie herinneringen. Je wilde deze herinneren alleen ophangen met mooie punaises, dus kon je uren in de Action zoeken naar de mooiste. En als je klasgenootje mooiere had, moest jij die ook hebben.

8. Een PlayStation 1 of een Nintendo 64

Als je geluk had, had je een PlayStation 1 in je kamer. Of een Nintendo 64. Bijna niemand mocht computeren en gamen op zijn slaapkamer, maar als je dit mocht… had je zeker zo’n game console staan. Uren kon je het spelletje Rayman, Pokémon of Mario Kart spelen. Wat een toffe spellen waren dat!

9. Posters

Posters. Je had ontzettend veel posters op je kamer die je zorgvuldig uit de Hitkrant of BreakOut! had gescheurd. Hoe meer, hoe beter. Misschien snap je nu waarom je moeder het altijd te druk vond in je kamer. Maar dat maakte jou niets uit, jij was apentrots op je posterverzameling en bleef ze ophangen.

10. Een spaarpot

Een spaarpot kon ook niet in een tienerkamer ontbreken. Je had een lange pijp waar je alleen euro’s in kon gooien of een kleine kluis, die je alleen kon openmaken met een geheime code. Dat die code bij iedereen 0000 was, laten we maar achterwege.

11. Een mini-televisie

Kan jij ze nog herinneren? Kleine, vierkante televisies. Bij een enkeling stond deze parel in hun tienerkamer. Iedereen was ontzettend jaloers. Iedereen wilde bij diegene televisiekijken. Dat zijn ouders beneden een grotere tv hadden, maakte jullie niets uit.

12. Een zitzak

Een zitzak was het populairste zitmeubel in tienerkamers. Iedereen wilde er eentje. Meiden wilden altijd een kleine roze, jongens wilde altijd een grote donkerblauwe. En blij was je als je er eentje had. Onvoorstelbaar.

13. Een lamp met sprieten

De lamp met sprieten was de concurrent van de lavalamp. Als het kon, had je ze het liefst allebei. De sprieten van deze lamp kleurden in alle kleuren van de regenboog. Hoe cool was dat? Het liefst raakte je de sprieten constant aan. Dat er daarom regelmatig een paar sneuvelden, was dan niet heel verrassend.

14. Een dagboek

Elk meisje had een dagboek in haar kamer, waar je je diepste geheimen in opschreef. Je verstopte je dagboek dan ook op een zeer geheime plek (onder je bed) en hij was beveiligd met een stevig slot (die al bijna brak als je ernaar keek).

15. Een draaiende bureaustoel

Het moment dat je huiswerk moest gaan maken, was echt verschrikkelijk. Gelukkig maakte een draaiende bureaustoel het een stuk minder erg. Waarschijnlijk had je de welbekende knalroze, plastic variant van de IKEA.

 

En? Hoeveel van de genoemde spullen stonden er in jouw slaapkamer?

SchoolBANK redacteur Ilse avatar

SchoolBANK redacteur Ilse

Reacties 6
alie westra-doedens avatar
alie westra-doedens

2021 M01 15 17:16:59

Ik ben van 1944 en sliep met mijn zus op een tweepersoonsbed. Verder hadden we een rotantafeltje met glasplaat en 2 stoeltjes
We leerden beneden ons huiswerk ,met zijn vieren,ik heb ook nog 3 broers, waarvan 2 leerden,we moesten ons plekje aan de grote tafel verdedigen.In de kamer stond in de winter alleen een kachel, de rest van het huis was koud.Toch wel heel knus, nostalgie

alie westra-doedens avatar
alie westra-doedens

2021 M01 15 17:12:19

Ik ben van 1944 en deelde een 2 persoonsbed met mijn enige zus,heb 3 broers.
Ik had toen ook een rotanstoeltje en een dito tafeltje met glasplaat. Een kledingkast en een hoge houten stoel.Beneden in de woonkamer hadden we wel een boekenrek van gekleurd metaal., een palet achtig tafeltje en een houten ligstoel bij de haard.
We leerden aan de grote tafel in de woonkamer, vooral in de winter, want we hadden daar alleen een kachel.Ieder moest zijn hoekje op de tafel verdedigen om te leren.Was wel gezellig en dat kon toen nog

Harry Didden avatar
Harry Didden

2021 M01 15 13:03:39

Ik ben van 1957 uit een groot gezin eerst met 4 op een kamer daarna 3 op mij 17e pas alleen ik had een visnet aan het plafond wat posters en gekleurde gloeilampen en mijn eerste pick-up.

Tiny Biemans avatar
Tiny Biemans

2021 M01 13 19:00:59

Oh en de spaarpot uiteraard die wel 😉

Tiny Biemans avatar
Tiny Biemans

2021 M01 13 19:00:12

Nou weinig hoor , ben gebeoren in 1956 en toen ik tiener was had ik nog nooit van ikea gehoord en de lavalamp kwam pas later toen ik al getrouwd was ( 1976) dus op het dagboek , prikbord en posters na had ik geen van deze dingen , wel een toilettafeltje en rieten stoeltjes met een tafeltje met glazen blad en een tomadoboekenrekje in de kleuren geel/rood en zwart.

alie westra-doedens avatar
alie westra-doedens

2021 M01 15 17:19:32

Ik ben van 1944 en we hadden alleen in de kamer een kachel en moesten aan de tafel met zijn vieren ons huiswerk doen.Ik deelde met mijn zus de slaapkamer en we hadden een rotan tafeltje met glasplaat en 2 rotan stoeltjes, verder alleen een kast en wat posters aan de muur van beroemde filmsterren.

?