Ga naar de inhoud

Welvaart, jongerencultuur en mode in de sixties

Update:
sixties

Mode eind jaren 50 en 60

sixties

Het begon allemaal in de tweede helft van de jaren 50. Vanuit Amerika waaide de opkomende jongerencultuur rock & roll over met bijbehorende muziek en mode. Jongeren kleedden zich voorheen als hun ouders, maar in die jaren daarna veranderde dat razendsnel. De toenemende welvaart zorgde ervoor dat er een jongerencultuur kon ontstaan.

Nozems

Ik keek als kind graag naar nozems. Ze trokken echt wel mijn aandacht en ik vond ze spannend met hun vetkuiven en brilcreem. Het woord NOZEM staat voor: Nederlands Onderdaan Zonder Enige Manieren. Wat een fantastische geuzennaam. De vrouwelijke tegenhanger waren de petticoats. De meisjes met hoge haren, z.g. ‘suikerspinnen’ en petticoats. Ik herinner me dat mijn ouders zich afkeurend uitlieten over nozems en petticoats.

Hoe was dat bij jou? Was je misschien zelf een nozem of was jij een meisje met petticoats en een suikerspinnenkapsel? Hoe stonden jouw ouders daar tegenover? Ik heb mijn moeder als vierjarige gek gezeurd om een petticoat. Uiteindelijk zwichtte ze en kreeg ik er een. Helaas geen hoepel met drie of vier lagen maar desalniettemin was ik dolblij met die van mij.

sixties
Nozems met buikschuiver

Zo herinner ik mijn broers en zus in die periode

Als kind keek ik mijn ogen uit als mijn oudere broer en zus een feestje (fuif) gaven. Dat zag eruit als op onderstaande foto. Eigenlijk heel netjes en onschuldig.

sixties
Twisten tijdens een fuifje.

Hoe zagen mijn leeftijdgenoten eruit in de eerste helft van de jaren 60?

Even een kijkje hoe mijn leeftijdgenoten en ik er in die tijd uitzagen. De meisjes met jurkjes, rokjes, overgooiertjes, sokjes. Herinner jij je nog die degelijke winterschoenen met spekzolen? In de zomer droegen we sandalen of kleppers.  De jongens droegen korte broeken in de zomer, overhemden, v-hals truien, pullovers en soms ook een dasje. Op zondag ging vrijwel iedereen nog ‘netjes’ gekleed. Kleding werd in die tijd nog veel zelfgemaakt. Moeders naaiden zelf of lieten kleding maken door een naaister.

Ik kreeg begin jaren zestig in de winter een terlenka broek met elastieken onder mijn voeten. Die broek zat geweldig. Herkennen jullie de terlenka broeken nog?

sixties

sixties
De houtje touwtjes jas was heel populair in die tijd

Communiekinderen

Ik was er zelf ook een. Opgedoft en opgepoetst gingen we ter communie. Ik droeg voor het eerst lakschoenen. Ook een diepe wens van mij die toen vervuld werd.

sixties
Communicantjes in de eerste helft jaren 60

Nog een paar herinneringen uit die tijd.

Mijn moeder liep op ‘pumps’ en ze droeg een vlinderbril.

sixties
Pumps begin jaren 60
sixties
meisje met vlinderbril ( niet mijn moeder)
Deze foto is zo schattig!                       
sixties
In 63-64 werd dit beschouwd als ‘lang’ haar.

Als je deze lengte haar had zo rond 1964, 1965 dan was je hip. Het werd een Beatles kapsel genoemd. Voor veel ouderen was je dan al: ‘langharig’. Wat herinner jij je daarvan? Had je bijvoorbeeld gelazer met je ouders vanwege je haardracht of outfit?

sixties
De generatiekloof werd groter

Tweede helft jaren zestig

Halverwege de jaren 60 was er een keerpunt in de mode. De rokken en jurken werden steeds korter. De minimode werd geïntroduceerd. Het duurde niet lang of de jeugd liep in mini. De rokken en jurkjes waren vaak van kunststof. Ik herinner me dat dit weinig ‘ademde’. Ik vond kunststof in ieder geval niet fijn om te dragen.

Kniekousen en penneyshoes

Zou het meisje in het midden een van de eerste panty’s hebben gedragen? Ik weet nog dat ik kousen droeg met een jarretel. Brr.

sixties
De minirokken
sixties
Prachtige minijurkjes

Twiggy en Mary Quant drukten hun stempel. Popart ook! Twiggy, twijgje, het misschien wel eerste breekbare fragiele model.

sixties
Twiggy met opmaaktips
sixties
Met de minimode kreeg je eind jaren 60 ook de midi en maxi mode.
sixties
Hippie cultuur

Eind jaren 60 was de flowerpower cultuur, en de hippies alom aanwezig. Het popfestival Woodstock in 1969 was een van de hoogtepunten. Heb jij ook grote driehoeken in jouw spijkerbroeken genaaid? Weet je nog dat wij, meisjes, spijkerbroeken afknipten en daar ook stukken tussen zetten zodat je een hip mini spijkerrokje had? Of was je meer van de schotse rok met speld en koltruitje?

sixties
Schotse rok met speld

 

Door: SchoolBANK-redacteur Helga Walter

sixties

categorieën: Jaren 60 Mode

Reacties 10

 1. avatar
  J de Voogd

  Dit zijn over algemeen allemaal foto na mijn lagere schooltijd. Ik ben in 1959 als 13 jarige van de lagere school afgegaan

 2. avatar
  Ely de Bie

  Toffe openings pagina, ik als jongen in die tijd ook fanatiek ( soort nozem ).. Brommer puch met hoog stuur ... ..enorm in ...... Lange haren laten groeien ,...was niet ouders kappers keuze. .....Maar toch...na lang tijd.... Was in die periode 14 jaar ( ben van 1954 ) op het voortgezet onderwijs,....dus.....beetje eigengereid,wel met vrienden en vriendinnen natuurlijk zoals klas en buurtgenoten.

 3. avatar
  Hans Duinhoven

  Hallo, Leuke plaatjes. In de jaren 60 braaf op de lagere school gezeten in Warmond. Dat was de laatste lichting waar de jongens- en meisjesschool nog apart waren. Daarna volgde de ULO in Sassenheim. Met kleding begon ik toen wel wat meer selectiever te worden. Spijkerbroeken en het bekende Levi pak in rib stof. Op mijn 16e verjaardag kocht ik een nieuwe Puch. Daar had ik 3 jaren in de bollenschuur gewerkt in de zomervakanties. Nog steeds ben ik gek op jaren 60 en 70 muziek zoals Pink Floyd, Traffic, Yes en Supersister, Earth & Fire die allebei op de MTS in Den Haag kwamen spelen. Binnenkort ga ik naar een concert van de Nits, waar toetsenist van Supersister Robert Jan Stips al in speelde - een ware virtuoos!

 4. avatar
  Frits Michels

  Nozem was een algemene naam voor de jeugd. De echte deling waren Pleiners en de Dijkers met duidelijke identiteit keuze’s. De Dijkers, en dan vooral de jongens, droegen broeken met smalle pijpen, puntschoenen, haar in een kuif, liefhebbers van Kreidler, Zündap brommers. De Pleiners, broeken met wijde pijpen, suède bordeelsluipers (Clark’s) lang stijl haar en liefhebbers van een Puch of een Tomas. De meiden met de petticoats en hoge haren zaten achterop bij de Dijkers; de anderen bij de Pleiners

 5. avatar
  Mary van Pelt

  Geweldig, nu pas besef ik dat het een top tijd is geweest, mijn jeugd.

 6. avatar
  Mieke

  Wat een geweldige herinnering die nozemtijd, ik was ook erg geinspireerd door de nozems,een pepitabroek,en dat als meisje van 13 jaar,nou nou..en zelf had ik een hesje gemaakt van tinneroystof, met een lange bies als sluiting,stond zo gaaf! En wat ik nog over de petticoot tijd weet is,dat mijn moeder die niet wilde kopen,dat vond ze onzin,dus daar verzon ik zelf weer wat op nl, ik nam een groot stuk gordijn rekband, een soort spiraal waar plastic omheen zat,en dat schoof ik door de zoom van mn jurk,en zo had ik mijn eigen pettycoot gecreeerd...

 7. avatar
  Marijke Frikkee

  Maxi winterjassen waren ook "in" toen. Tot op je enkels, vind dat nog steeds mooi. Mijn zus en ik hadden er eentje.

 8. avatar
  Leo Troost

  Het was 1969 we hadden een prijs gewonnen bij Esso, (Kraak eens raak tank Essomix voor een knaak) 2 kaartjes voor het concert van The Rolling Stones in de Rai in Amsterdam. Een geweldig concert, alleen een probleem, de laatste trein naar Rotterdam-Schiedam was al vertrokken. Hoe moesten we naar huis? We hebben toen maar de nacht doorgebracht op de Dam, weinig geslapen, maar wel gezongen en genoten van "onze hippie vrienden"

 9. avatar
  Henk Fennema

  ja hoor [12 jaar in 1956] toen ging je van de rip vluweel pof broek naar de rechte open pijp broek.wij hadde nog geen geld voor een brommer[ook nooit gehad want ik ging wielrennen]kon je mooi met 45km per uur achter blijven] wel een mooie lichte franse fiets met een zadeltasje [met aan beide zijden een film ster singers elvis en paul anka en aan de klep dollypardon voor het bortst een lef doekje met natuurlijk een flim ster mijn haar was nooit very lang wel krulletjes bij oren[waar je wat speeksel in deed] en brill cream in je haar.op de lts zei men ik had elvis haar. toen ik in dienst moest ging alles kort.

 10. avatar
  Roel Heurne

  Wij als gozers van 16 tot we naar diens moesten droegen altijd of bijna altijd een spijkerbroek en een rood T- shirt