Ga naar de inhoud

Heb jij ook al feestelijke sierkalebassen op de tuintafel liggen?

Update:
sierkalebassen

Sierkalebassen

Onze moestuin blinkt dit jaar uit zonder groente, zelfs geen aardappelen, ook geen boontjes, worteltjes, rode bietjes, malse kropsla en al helemaal geen boerenkool. Helemaal geen ‘moes’ te vinden op onze moestuin. Niente, nada, niks. Toch is onze moestuin de blikvanger van de buurt. Hoe dat komt?  Nou, alleen al een giga veld met felgele zonnebloemen die hoog naar de hemel rijken steken royaal hun nek uit en zijn tot in de wijde omtrek goed zichtbaar. Van de 200 vierkante meter ruime moestuin nemen de zonnebloemen zeker de helft voor hun rekening. Daarbij steken de in paarslila kleuren gestoken artisjokken maar magertjes af. Ondanks dat ze met hun vijven toch een aardige stukje moestuin voor hun rekening nemen. Met hun royale gestaltes ter hoogte van ruim 1.80 meter zijn de artisjokken goed vertegenwoordigd. Ook die eten we niet op, net als de sierkalebassen.

Verkeerd zaad

Verkeerd zaad? Ik hoor u denken. Het zit zo. Vorig oogstjaar hadden wij uitstekende ervaring met onze flespompoenen. Lekker als reepjes in de verse maaltijdsalade. Heerlijk als vulling in de pastasaus. Mooie dikmaker van de lobbige huissoepjes. Lekker door de groentenomelet of als garnituur bij de tortilla’s. Zelfs de Surinaamse roti masala met kip voer er wel bij. Ideaal zo’n flespompoen die van alle markten thuis is. Dus bij het gebruiksklaar maken van de flespompoen telkens zaadjes verzameld, gedroogd en in een papieren zakje verzameld. Zo gezegd, zo gedaan.

Dank aan de sierkalebassen

Maar ergens in de winterstop van de moestuin zijn de papieren zakjes verwisseld of kwijtgeraakt. Of verwisseld naar nu blijkt. Want de overige 90 vierkante meter moestuin ligt nu royaal bezaaid met sierkalebassen. Groene, gele, dikke en dunne. Rondbuikig, peervormig zelfs vliegende schotel types. Tegen de blauwe lucht blazen de felgele zonnebloemen hun beste wensen alle kanten op. Op de bodem bewaken de sierkalebassen met tientallen tegelijk  onze moestuin tegen vreemde indringers. Inmiddels zijn ze geoogst en liggen op droogtafels te sjansen in de zon. Intussen delen wij royaal uit aan buren, familie, vrienden, kenissen en collega’s en die ze maar wil hebben. Dat levert vermakelijke gesprekken op, fraaie ruikers als tegencadeau en een hoop onverwachte gezelligheid in onze moestuin. Bedankt sierkalebassen!

Maar hoe kom ik nou aan zaad van de flespompoen? Ook ooit zoiets geks meegemaakt?

 

Schoolbank Redacteur
Henk Haan

sierkalebassen

categorieën: Huishouden

Reacties 1

  1. avatar
    Nancy Otten

    In mijn schooltijd op Franisscusoord gingen we met Halloween vaak suikerbieten uitholen en er een gezicht op uitsijden. Was best wel een zwaar werkje. Heb er helaas geen foto van