Ga naar de inhoud

Schoolspullen, deze had je als ’90 kid zeker in je etui

Update:
schoolspullen

Een nieuw schooljaar betekende nieuwe schoolspullen. Elk jaar keek jij er zo naar uit om met je moeder nieuwe items te scoren op de V&D schoolcampus. Hier struinde je uren rond en koos je uiteindelijk de coolste spullen uit.
Van kneedgummen tot gelpennen – had jij deze schoolspullen ook in je etui?

 1. Kneedgum

Niemand gebruikte zijn kneedgum om iets uit te gummen. Dat was namelijk super zonde, je wilde immers niet dat hij vies werd. Je gebruikte hem daarom meer als kneedbal of maakte er leuke figuurtjes van. Gummen deed je met je andere 10 gummetjes.

 1. Gelpennen

Het moment dat je met een andere pen mocht schrijven dan je vulpen, was een memorabel moment. Je rende dezelfde dag nog naar de winkel en kocht gelpennen in zoveel mogelijk kleuren. Het liefst met glitters. Je had voor iedere les een andere kleur. Cool!

 1. Buigbare potloden

Er mochten geen saaie dingen in je etui zitten. Zo konden buigbare potloden ook niet in je etui ontbreken. Hoe cool waren die. Vooral als je er een knoop in kon maken. Dan maakte je echt al je klasgenoten jaloers. En vertellen waar je ze vandaan had? Ho maar.

 1. Tipp-Ex

Ken je Tipp-ex nog? Hiermee kon je elk foutje weghalen. En leuk dat dat was. Als je je echt verveelde verfde je de buitenkant van het potje helemaal wit. Of je lakte je je nagels ermee. Daarnaast was Tipp-ex ook nog eens perfect voor al je creatieve kunstwerken op je schoolboeken. Geen wonder dat er op een gegeven moment een Tipp-ex verbod kwam.

 1. Een passer

Met een passer kon je rondjes tekenen. Erg fascinerend. Je tekende het liefst dan ook overal rondjes op. Later ontdekte je dat je je passer ook kon gebruiken om je vrienden te irriteren. Prik. Ook de passer werd al snel verbannen uit het klaslokaal.

 1. Een vulpen mét vullingen

Ja, vroeger had je verplicht vulpennen. Met van die nare vullingen die konden gaan lekken. Inkt zat dan echt overal. Maar toch was je dolblij als je vulpen op was. Want ja, weet je het balletjes verzamelen nog? Diegene met de meeste balletjes was toch echt de coolste van de klas.

schoolspullen
vulpen

 1. Vulpotloden

Waarom zou je met een normaal potlood schrijven als je ook met een vulpotlood kan schrijven? Vulpotloden waren écht de bom. Het bracht wel wat frustraties op als het dunne potloodstaafje brak. Dat was dan weer wat minder.

 1. De pen in vier kleuren

In je etui kon ook de nostalgische vier kleuren pen absoluut niet ontbreken. Deze pen kon gewoon in vier kleuren schrijven! Rood, zwart, blauw en groen. Je kon door de kleur naar beneden te schuiven, de kleur activeren. Best cool en handig als je erover nadenkt.

schoolspullen

 1. Balpennen

Balpennen waren iets minder cool dan gelpennen. Maar toch moest je deze ook hebben. En het liefst in fluoriserende kleuren. Die waren pas echt cool. Hoeveel had jij er in je etui zitten?

 1. Een potlood dat aan twee kanten geslepen was

Een potlood moest je slijpen. Normaal doe je dat aan één kant, maar op een of andere onverklaarbare wijze was het vroeger cool om je potlood aan twee kanten te slijpen. Het was echt super onhandig en het zag er ook nog eens lelijk uit. Maar toch had iedereen het.

 1. Mini markers

Markers waren ook onmisbaar. Het idee was eigenlijk om hiermee dingen te markeren. Maar in werkelijkheid kleurde je hier al je schriften mee vol. Omdat je etui eigenlijk al vol was, kocht je de mini variant.

 1. Fineliners

Fineliners waren ook erg leuk. Wat de toegevoegde waarde was, wist niemand. Je had immers al gelpennen en balpennen in allerlei kleuren. Maar toch moest je deze pennen ook hebben. Je was er zelf altijd erg voorzichtig mee, maar had altijd een klasgenoot die jouw mooie pennen zo kon verpesten. Als je te hard drukte, spleet de punt. Iedereen heeft daarom wel eens ruzie gehad. Diegene mocht jouw pennen zeker niet meer lenen.

 1. De uitwisbare pen

de uitwisbare pen. Zonder gum of wisser, zonder beschadigingen aan het papier, kan je jouw tekst eenvoudig verwijderen. Enorm handig. De juf was er alleen wat minder blij mee. Op toetsen was hij dan ook strikt verboden.

 1. Een fluffy pen

Fluffy pennen waren onder de meiden helemaal hot. Kan je ze nog herinneren? Dit waren normale pennen met een bolletje aan het uiteinde. Hoe groter het bolletje was, hoe beter. Dat ze niet in je etui pasten, maakte je dan ook niets uit. Met alle liefde vervoerde je ze los in je tas. En was je extra voorzichtig. Want niets of niemand mocht je fluffy pen beschadigen.

 1. Het etui

And last, but not least: natuurlijk het etui zelf! Je moest wel een flink formaat etui hebben voor al deze spullen. Het liefst had je er eentje van Paul Frank, Pip Studio of van Diddl. Hoe groter, hoe beter. En anders kocht je er gewoon twee. Probleem opgelost!

Hoeveel schoolspullen kan jij afvinken? Of had jij nog andere spulletjes in je etui? Laat het hieronder weten!

Bekijk onze blogpagina en volg ons op Instagram voor meer herkenbare verhalen.

categorieën: Van toen

Reacties 3

 1. avatar
  Frits Claassen

  In mijn tijd 1946-1955 had je nog een lei met griffel om te schrijven in klas drie werd dat een kroontjespen. Dit was toen een echte vooruitgaang! Frits

 2. avatar
  Mieke Niekerk

  Ik kreeg van mijn ouders een vulpen, die je met losse inkt moest vullen. Ik heb het dingetje nog. Ik mocht hem in de derde klas pas hebben. Later op het MAVO had ik een Diplomat vulpen, met losse vullingen. die kon je in een houdertje met vier stuks kopen.

 3. avatar
  Mieke Niekerk

  Ik zat op de lagere school van 1964-1969, ben door mazelen en na-kuren een jaar blijven zitten. Wij schreven met kroontjespen. De juffrouw vulde het potje rechtsboven op je lessenaar bij met inkt. Eerst waren de potjes van plastic, die kon je lekprikken met je pennetje. Boeken onder de inkt. bah. Daarna had je glazen potjes. In de boekhandel kon je inktlapjes kopen, je kon ze ook zelf maken als je een handigerd was. Nieuwe lapjes hield je zo lang mogelijk schoon. Potloden, gum, viltstiften.