Ga naar de inhoud

Deed jouw school vroeger ook mee aan de Floralia?

Update:
floralia

Kamerplanten zijn vandaag de dag weer helemaal in, vooral bij millennials. Over de verzorging ervan is ontzettend veel informatie te verkrijgen. Zelf houd ik er ook van, het leukste is een wat verlopen plant weer tot leven te laten komen. Waarschijnlijk heb ik dat toch van de Floralia’s meegekregen waar onze school in de jaren 60, tijdenlang aan meedeed.

Van de Floraliavereniging kregen wij via de school een stekje, meestal van fuchsia of geranium, mee dat verzorgd moest worden. Die twee waren het makkelijkst in onderhoud. Zij werden later tentoongesteld, de Floralia, waarmee ook prijzen te winnen waren.

floralia

De geschiedenis van de Floraliaverenigingen

Floraliaverenigingen werden in de 19e eeuw opgericht om het leven van arbeiders in de steden door middel van kamerplanten te verbeteren en te veraangenamen. Hiertoe werden stekjes uitgedeeld die bij de vereniging in de buurt afgehaald konden worden. Blijkbaar zat er een hele ideologie  achter, zo valt te lezen op internet. Alleen hadden wij daarvan geen idee.

   floralia

De tentoonstelling

De tentoonstelling, bij ons in ‘de Jonge Prins’ met café en toneel, duurde een week. Je plant leverde je in bij school die ervoor zorgde dat de jouwe, met naambordje en naam van de school, op een lange stelling in de grote zaal kwam te staan. Verder stond middenin de zaal een broedmachine met kippeneieren. Je kon de kuikentjes uit het ei zien komen. Zo leuk. Het was een hele week feest, met snoep en al. Een prijs heb ik nooit gewonnen. Het was gewoon leuk om jouw plant te zien, tezamen met die van jouw klasgenootjes.

Moestuintjes

En nu heeft Albert Heijn al minstens twee jaar de moestuintjes-actie. Ook erg leuk en leerzaam, voor jong en oud. Geen prijzen mee te winnen maar als het meezit wel lekker fruit, kruiden en superverse groenten.

Deed jouw school vroeger ook mee met de floralia?

 

Door: SchoolBANK gastredacteur Riekie

Floralia

categorie├źn: Op school

Reacties 2

  1. avatar
    Tracey

    Ik herinner me uit de jaren zeventig vooral Coleussen - volgens mij kreeg je ze voor de grote vakantie mee en was de tentoonstelling aan het eind van de vakantie. In mijn woonplaats wonnen steeds dezelfde twee broers. Het duurde lang voor we ontdekten dat hun moeder de planten gelijk wegdeed en vlak voor de tentoonstelling nieuwe kocht...

  2. avatar
    mieke

    ja,ik kan me dat nog goed herinneren.Een meisje uit meijn klas had altijd de mooiste plantjes,bleek haar vader een goede tuiman te zijn!