Ga naar de inhoud

Zelf satesaus maken. Pindasaus klinkt ook lekker

Update:
satésaus

Zelf satésaus maken. Pindasaus klink ook lekker. Heerlijk eten.

Maak je thuis zelf weleens Satésaus ? Dat is veel gemakkelijker dan je denkt. Rare vraag denk je wellicht. Nou, toevallig zat ik tijdens de koffie te bladeren in het boek met de intrigerende titel ‘Nou dat doen we zelf wel!’ oftewel ‘Eenvoudig leven met Teunie’. Ooit heb ik het boek cadeau gekregen omdat ik bekend sta als handige huisman en mijn vrouw een flinke huisvrouw is.

satésaus

Dat wil niet zeggen dat wij altijd lopen te poetsen en te boenen. Sterker nog, in de tijd dat ik dat grappige boek kreeg, was onze huishoudelijke hulp Silvia, een ravissante Arubaanse, de drijvende kracht achter ons toen nog jonge gezin. In de buurt waar wij woonden stonden wij toen bekend als die mensen waar je heus van de vloer kon eten, zo spic en span was het bij ons Haantjes thuis. En ik denk bij Teunie, de schrijfster van het boek ook. Teunie is getrouwd met Willem en samen hebben zij 10 kinderen. Destijds was Teuni bekend van haar weblog ‘Eenvoudig Leven’. Nou, dat sprak mij wel aan. Ik ben net als Teunie van de praktische. Niet zeuren, maar doen. Elke tegenslag is een uitdaging. En van niets kan ik iets maken. Olie, azijn, pindakaas, sambal, beetje knoflook, ketjap, bruine suiker en water. Et voila, kind kan de was doen. Wanneer kwam de pindasaus eigenlijk in Nederland? Weet u dat ?

Waar is de satésaus? Waar is de pindasaus?

Op zekere dag besloten wij zelfgemaakte ouderwetse frieten te bakken van de voorraad winteraardappelen uit onze moestuin. Dat is nog wel even een dingetje, want, eerst de aardappelen schillen, wassen, spoelen en goed drogen en op formaat drukken met de fritessnijder. So far so good. Ossewit in de zwarte frituurpan op het gasfornuis. Of zonnebloemolie, kan ook, dat weet ik niet meer. En bakken maar. Heel Huize Haan bakt.
Dat ging als een tierelier, dat bakken. Eerst de frieten voorbakken, ronde 1. Dan de frieten afbakken, na een korte rustpauze, ronde 2. En smullen maar!
Mayonaise, tomatenketchup en mosterd in de aanslag. Maar waar was de satésaus in vredesnaam? Nou, snel antwoord, die was er niet.
Maar, ik ben niet voor één gat te vangen. Boek van Teunie weet vast raad. En ja hoor, op bladzijde 109 maakt Willem van Teuni zelf de satésaus volgens beproefd recept.

Pannetje, potje pindakaas, ketjap manis, azijn, bruine basterdsuiker, sambal en water.

In een pannetje verwarm je een scheut zonnebloemolie en daar roer je een theelepel sambal, een flinke scheut zoete ketjap manis, een klein scheutje azijn, 4 eetlepels bruine basterdsuiker, beetje knoflook en een potje pindakaas door. Roer het mengsel niet te warm door elkaar. Als alles glas geroerd is doe je er beetje bij beetje water bij, totdat de hoeveelheid saus ongeveer verdubbeld is. Blijf roeren, totdat de saus glad is en de gewenste dikte heeft. Snufje knoflookpoeder erdoor en klaar is Kees… ehe… Henk.
En, hoe maak jij zelf je satésaus? Wat is je favoriete recept of mix? Of koop je liever kant en klaar satésaus? Ik ben zeer benieuwd en ga je recept zeker maken en dan proeven.

SchoolBANK Redacteur Henk Haan

satésaus

categorieën: Eten en drinken

Reacties 1

  1. avatar
    Glory van Oyen

    Dank je wel, Henk, that's what I'm doing in California! Every day, and it brings back memories from "vroeger" I grew up in an Indo family. Again, thank you!!