De Ryam agenda van 1970-1971, een mooi tijdsbeeld

15 oktober 2020

|

5 minuten leestijd

De Ryam agenda van 1970-1971, een mooi tijdsbeeld. Uitgelichte afbeelding

Mijn agenda van dat jaar is aan de buitenkant nauwelijks nog te herkennen als Ryam agenda. 1970- 1971 was het hoogtepunt van de flower powertijd en dat is goed te zien. Ik heb er een beetje een ‘zootje’ agenda van gemaakt met stickers en met plakband uitgeknipte vlinders. Waar ging het allemaal over in die tijd en waar hield ik me als puber zoal mee bezig?

Voorop de sticker ‘kabouter’

De sticker ‘kabouter’ op de voorkant. Weet je dat nog? Deze beweging die de Oranjevrijstaat oprichtte met ex provo Roel van Duijn. Ze waren tegen consumentisme en aantasting van natuur en milieu. In die jaren dus ook al flinke protesten.

Geen belerende teksten meer maar Loesje achtige one- liners

In de agenda van dat jaar geen stichtelijke teksten meer zoals de agenda het jaar ervoor nog wel had maar wel oneliners.

Ryam

Verliefdheden

Als ik de agenda doorblader dan lees en voel ik met name dat ik hevig in de pubertijd zat. Ik was 14 jaar oud, werd in datzelfde schooljaar 15 en zat op de Havo klas 3. Ik was vooral bezig met verliefdheden, wat een worsteling was dat! In mijn herinneringen was ik verliefd op Marc die twee klassen hoger zat in de vijfde klas van de HBS. We zoende voor het eerst tijdens de carnaval in Oldenzaal bij café Mulder en daar bleef het bij. Of nee, even later op een klassenfeest zoende ik weer met hem maar wederom bleef het daarbij. Ik kende zijn rooster uit mijn hoofd. Liep steeds om zodat ik hem in de wandelgangen ’toevallig’ tegen kwam. Een vluchtige groet en dat was het dan. Ik krijg er haast nog buikpijn van als ik eraan terug denk. Alle met stift zwart gemaakte doorhalingen, en dat zijn er nogal wat, hebben met hem te maken, eindigend in uitroepen: ik haat hem! later in het jaar. Overigens zie ik ook terug dat wij klasgenoten onderling veel in elkaars agenda schreven!

Onzekerheid, verlegenheid. Brrrr

Ryam

Pagina’s van de Ryam agenda versieren

Mijn agenda was vooral ook bedoeld om te versieren. Ik plakte, knipte en versierde vrijwel elke bladzijde. Herken je dat ook?

Ryam

Herken je de volgende artiesten en modewoorden nog?

‘If you can give me one good reason why i should like work i’ll give you a dozen why i shouldn’t;
‘wiskunde is chinees voor mij’;
‘sjap en toen ook al het woord hip’.

Ryam

‘Baas in eigen buik’ Het was tenslotte Dolle Minatijd.

Dolle mina

Maharishi Mahesh Yogi

De Maharishi staat paginagroot afgebeeld in de Ryam agenda. Die foto heb ik dus niet zelf ingeplakt! De grondlegger van de transendente meditatie. Veel artiesten uit die tijd waren aanhanger van deze man. O.a. De Beatles, Mick Jagger, Marianne Faithfull en Brian Jones.

Maharishi

De tekeningen van Yrrah

Jullie kennen vast ook nog wel de tekeningen van Yrrah. Pseudoniem voor Harry Lammertink. In dat jaar stond de Ryam agenda er vol mee. Meesterlijk, nog steeds!

Yrrah

Foto’s van artiesten maar ook foto’s uit andere culturen. Deze zanger staat ook afgebeeld in de agenda. Weet een van jullie wie hij is? Ik weet het namelijk niet meer.

Ryam

SchoolBANK redacteur Helga avatar

SchoolBANK redacteur Helga

Helga Walter (1956) geboren en getogen in Enschede. Daarna lang in het midden van het land gewoond en gewerkt. Op dit moment, alleen, in de prachtige stad Deventer. Ik heb 2 volwassen zonen Haye en Julius, 2 leuke schoondochters, Rozemarijn en Christine en 3 kleinkinderen Hidde (5), Maud (3) en Minne (1). Ik werk 3 dagen per week in het voortgezet onderwijs waar ik me bezig houd met leerlingen die extra zorg nodig hebben. Ik schrijf graag korte verhalen waarbij de menselijke interactie centraal staat. Ik houd van: kletsen, vrienden zien, de waddeneilanden, koken, lezen, Netflix kijken, wandelen, fietsen, zwemmen in de zomer, acteren en mooie steden bezoeken.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Helga

Reacties 10+
Caroline Lettinga avatar
Caroline Lettinga

11 november 2020 9:13:08 PM

Erg leuk en herkenbaar. Wij kregen de Rijam agenda van school. Ik heb ze allemaal nog (1974-1970).

Dick Verkijk avatar
Dick Verkijk

11 november 2020 8:19:17 PM

Mijn HBS-schoolagenda ligt in het Haagse Gemeentemuseum, opengeslagen op de datum 4/5 mei 1945 waarin ik heb geschreven: “bevrijding”. Het is onderdeel van de tentoonstelling “Kinderen in oorlogstijd”.

Aly Khan Vicento avatar
Aly Khan Vicento

19 oktober 2020 9:42:37 PM

Echt mooie goede tijden

Dick Vermaas avatar
Dick Vermaas

19 oktober 2020 5:56:23 AM

Beste Helga, de ‘Flower power’ tijd was in 1967. Die rage was in 1970 allang voorbij. 1970 was de tijd van Fleetwood Mac, Elton John, Leonard Cohen etcetera.

Max van den Ouweelen avatar
Max van den Ouweelen

16 oktober 2020 6:54:25 PM

BESTE HELGA,
Zeker weten is dit John Mayall. In die tijd was ik hij mijn idool en eigenlijk tot op dit moment nog steeds

Cees Schoon avatar
Cees Schoon

16 oktober 2020 5:11:37 PM

Dat is john mayall. Hij is inmiddels ver in de 80. Bekendste hit. Room to move. Vooral bekend om zijn harmonica spel.

Jean Paul Mombers avatar
Jean Paul Mombers

16 oktober 2020 4:38:29 PM

Echt een super idee Helga. Ik heb al mijn agenda’s vanaf de middelbare school bewaard. Die RYAM agenda’s mochten wij niet aanschaffen op de Walewijc mavo, dat was te hip. Wij kregen een ‘eigen-groot-ingekochte-zwart/wit’ agenda met supersaaie plaatjes. Maar toch denk ik dat je die juist helemaal naar je eigen hand wilde maken (collage, tekeningen, geheime pagina’s) bij mij althans is toen de liefde voor Graphic Design ontstaan. Als ik tijd heb wil ik eens iets gaan doen met die agenda’s; heb er ongeveer 40.

Paul van Brederode avatar
Paul van Brederode

16 oktober 2020 3:37:54 PM

Lekkere nostalgie, ik voel meteen de sfeer van school weer als ik zo’n agenda zie. Jammer dat ik die van mij allemaal weggegooid heb.
Ik had in 1970 -volgens de instructie van het Baarnsch Lyceum- braaf een Wolters-Noordhof agenda gekocht.
Bleek iedereen in de klas en Ryam agenda te hebben én de leraar gaf ons instructie hoe het rooster in te vullen in die Ryam agenda. Dat paste helemaal niet in die WN agenda. Frustratie ten top. Gelijk in de winkel een Ryam agenda gekocht en nooit meer anders.

Dineke Blom avatar
Dineke Blom

16 oktober 2020 12:21:07 PM

Geweldig. Ik heb de mijne van 1967-1968 ook nog.
Ben inmiddels 71 maar die agenda brengt zoveel mooie herinneringen terug

?