Ga naar de inhoud

Rapporten tegenwoordig niet meer dan een lullig vodje

Update:
Rapporten

Rapporten. Iedereen die ooit op school heeft gezeten, heeft er wel een of meerdere ontvangen. Tegenwoordig krijgen scholieren vaak niet meer dan een uitdraai uit een printer in hun handen gedrukt. Maar wie herinnert zich niet de tijden dat rapporten prachtige, verzorgde documenten waren? Stevige, handgeschreven cijferlijsten in een mooi opbergmapje of zelfs een boekje. Het verschil kan niet groter zijn, en het roept de vraag op: waarom is deze mooie traditie verloren gegaan?

Sierlijke handschriften

In het verleden werden rapporten met veel zorg samengesteld. Leraren namen de tijd om met de hand cijfers en opmerkingen in te vullen, vaak met sierlijke handschriften die het document een persoonlijke en waardevolle touch gaven. Deze rapporten werden vervolgens zorgvuldig in een mapje of boekje geplaatst, wat niet alleen de cijfers, maar ook de inzet en het werk van de leerling eerde. Een rapport was niet zomaar een papiertje; het was een symbool van de voortgang, inspanning en prestaties van een leerling.

De laatste jaren zien we helaas een heel andere trend. De meeste scholen kiezen voor snelle, computergegenereerde rapporten die simpelweg worden uitgeprint en uitgedeeld. Deze papieren velletjes zijn vaak dun en kwetsbaar, en voor je het weet, zijn ze in de schooltas al gekreukt en beschadigd. Het voelt bijna alsof de waarde van het rapport, en daarmee de erkenning (van het harde werk) van de leerling, verloren is gegaan.

Ontwerpen eenvoudiger dan ooit

Waarom zouden we niet terug kunnen naar de tijd waarin rapporten met zorg en aandacht werden gemaakt? Met de moderne technologie van vandaag is het ontwerpen en creëren van mooie, verzorgde rapporten eenvoudiger dan ooit. Er zijn talloze softwareprogramma’s beschikbaar waarmee scholen prachtige layouts en designs kunnen maken, die het rapport weer het aanzien geven dat het verdient.

Ik pleit voor de terugkeer van de verzorgde rapporten. Door rapporten weer de zorg en aandacht te geven die ze verdienen, tonen we respect voor het werk van de leerlingen en geven we hun prestaties de erkenning die ze verdienen.

Een goed verzorgd rapport kan een blijvende herinnering zijn aan een belangrijke periode in iemands leven. Het is tijd om het rapport weer op zijn voetstuk te plaatsen en deze traditie in ere te herstellen. Want zeg nou zelf, wie wil er nu een vodje van een rapport?

Meer blogs: