De rages en trends van toen: welke herken jij nog?

2021 M11 13

|

5 minuten leestijd

De rages en trends van toen: welke herken jij nog?. Uitgelichte afbeelding

Het is nog niet zo lang geleden, maar iedere generatie heeft zijn eigen rages en trends. Zo waren diabolo’s erg populair, deden we een poging tot het oplossen van de Rubiks kubus en zwaaide we erop los met de klik-klak ballen. De rages en trends van toen waren net even anders dan nu, welke herken jij nog?

Diabolo’s


De diabolo wie kent het niet, een zandlopervormig voorwerp waarmee je kon jongleren. Bij het voorwerp kwamen 2 stokjes met daartussen een stuk touw. Het smalste stuk van het zandlopervormige figuur balanceerde op het touw en door de uiteinden goed vast te houden kon je verschillende trucjes met de diabolo doen.

Wuppies


De wuppie was een klein wollig bolletje met plastic ogen en grote voeten. Ter promotie van het WK in 2006 kon je bij de Albert Heijn deze speeltjes sparen. De wuppie was er in 4 verschillende kleuren, namelijk in het rood, wit, blauw en in het oranje. De wuppie was zo een grote hit dat er zelfs een mega wuppie te verkrijgen was.

Rubiks kubus


Wie lost de Rubiks kubus het snelst op? De Rubiks kubus bestaat uit verschillende gekleurde vakjes en is een puzzel die maar weinig in een korte tijd op kunnen lossen. Met verschillende snelle technieken zijn er een aantal fanatiekelingen die deze kubus met een paar seconden op kunnen lossen.

Klik-klak ballen


De klik-klak ballen konden overal mee naar toe. Een nadeel was alleen dat je elkaar niet goed kon verstaan als de ballen tegen elkaar aan sloegen. Met veel kracht zwaaide de 2 ballen tegen elkaar en maakte het klikkende geluid. De klik-klak ballen waren in verschillende kleuren te koop en zijn dan ook een enorme rage geweest onder zowel jongens als meisjes.

Jojo


De jojo was er in verschillende kleuren en materialen; in het paars, van hout, metaal, met licht en ga zo maar door. Urenlang kon je met de jojo in de weer, samen met je vriendjes op het schoolplein of gewoon thuis. De meeste konden de jojo prima op en neer bewegen, terwijl het bij aantal wel eens in de knoop schoot. En dan waren er nog de uitblinkers, die verschillende trucjes met de jojo konden.

Hoelahoep


De hoelahoep gaat al generaties lang mee en is een spel wat zowel kinderen als volwassenen erg leuk vinden. Door in de hoepel te gaan staan, deze tot je middel optrekt en dan een draaiende beweging maakt, cirkelt de hoelahoep rond je lichaam. Naast dat de hoepel voor hoelahoepen gebruikt kan worden, kun je er ook andere trucjes en spellen mee doen.

Skippybal


De skippybal ook wel de kangoeroebal genoemd, is een bal waarop je gaat zitten en door je af te zetten tegen de grond, stuiterend voortbeweegt. Speelgoedwinkels liggen er vol mee en de bal wordt dan ook in verschillende kleuren en maten verkocht. De skippybal is zowel voor groot als klein en is naast vermaak ook goed voor de balans.

Zijn er nog andere trends of rages die jij je kan herinneren?

SchoolBANK redactie avatar

SchoolBANK redactie

Meer artikelen van SchoolBANK redactie

Reacties 10+
harry kruisselbrink avatar
harry kruisselbrink

2021 M12 5 12:23:23

Op school deden we in de jaren 60 1, 2, 3 KOEKOEK!!!! , rolschaatsen (op rolschaatsen met metalen wieltjes en niet van die laffe rubberwieltjes), elastieken, jo-jo, vlaggenmast gooien met tennisbal (oranje top was 5 punten, de lange witte paal gewoon 1punt), hoela-hoepen, knikkeren (najagertje, kuiltje “tuten”, lijntje “tuten”, je had gewone glazen knikkers, iets kleinere -die noemden we “beukenootjes” en je had die grote: “bonken”), tollen (die gemaakt waren van de ijzeren spoelenpunten van weefgetouwen, die deden het ’t beste), overlopertje, schipper mag ik overvaren ja of nee, voetballen, landjepik, tikkertje, ongelukstikkertje, verstoppertje en niet te vergeten kringspelletjes , zoals zakdoekje leggen, “Er zat een klein zigeunermeisje huilend op een steen”…enz. En inderdaad: “1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 wie moet ik een kusje geven? En ja, die klik-klaks, de goeie, nog met touwtjes. Als het mis ging kwamen die harde plastic ballen keihard tegen je pols aan. Later kwamen er zo’n mietjes-versie uit waarbij de ballen aan een soort vaste driehoek zaten….kon er niks fout gaan, je deed je geen pijn meer maar het was ook meteen helemaal geen kunst/handigheid meer.

harry kruisselbrink avatar
harry kruisselbrink

2021 M12 5 12:24:24

Oja….voetje van de vloer…..

mariel lavrijsen avatar
mariel lavrijsen

2021 M12 3 09:07:45

hinkelen en verschillende hinkelbanen, de een moeilijker dan de ander.
Touwtje springen.
Moeder, wat wil ik worden.
Verstoppertje. (buuuuut!!)
Een soort vang-bal-spel; In je hand had je een “ding” in de vorm van een ijshoorntje, met hierin een balletje.
Als je in het “hoorntje” kneep, schoor de bal de lucht in en moest je deze proberen te vangen.
In plaats van een tennisracket, waren er ook “bal-vangers”; groot zwart handvat en een gele langwerpige vanger, met gaten en opstaande randen. elke speler had zo’n vanger en een had een witte bal, die hij gooide naar de ander, die deze moest vangen.
Wie kent nog frisbieen? (met trema op de ” e” )
en vliegeren, vlieger maken.

Lies Brouns avatar
Lies Brouns

2021 M11 20 14:15:24

Er werd bij ons geknikkerd (schuives of knippes) gebald (met drie of meer ballen, superleuk), gehinkeld en getold met de zweeptol en met de haktol. Ook deden we aan elastieken en stoepranden ( met een bal de stoeprand raken, zodat hij weer bij je terugkwam.wat waren we kreatief met de weinige zaken die beschikbaar waren.

Saskia Hereijgers avatar
Saskia Hereijgers

2021 M11 20 05:10:17

Tollen!

Willem Slegers avatar
Willem Slegers

2021 M11 19 19:20:29

Knikkeren

Helma deJongh avatar
Helma deJongh

2021 M11 19 12:48:06

Elastieken

?