Radio luisteren met een distributiekastje

15 juni 2022

|

3 minuten leestijd

Radio luisteren met een distributiekastje. Uitgelichte afbeelding

Als je vroeger naar de radio wilde luisteren dan had je geen keuze uit alle mogelijke apparatuur en zenders zoals die tegenwoordig voorhanden zijn. Nee, je moest het doen met de distributie. Tenminste voor de minder draagkrachtigen! 

Het kastje

Het was een bakeliet kastje met twee draaiknoppen die ergens aan de muur hing. De bovenste knop was voor het instellen van de 4 zenders en de onderste was voor het volume. Om met de bovenste maar eens te beginnen: Hilversum 1, Hilversum 2 en de keuze uit nog twee zenders. Geen overdadig keuze programma, maar je had verder geen keus. Alle favoriete programma’s kon je daarmee opzoeken. En dan heb ik het over De Dinsdag Bonte Avond Trein ( vaak met Snip en Snap ), Mastklimmen met de Hamvraag van Johan Bodegraven of Moeders Wil is Wet van Mia Smelt. Ook de Hersengymnastiek van Lex Braamhorst was een programma wat bij ons thuis vaak te beluisteren viel. En natuurlijk de ochtendgymnastiek van Ab Goubitz. Hij begon altijd met dezelfde woorden: Goedemorgen dames, staat u allen klaar? En dan begon de pianomuziek. En Goubitz gaf dan aan wat je doen moest. En links en rechts en op en neer…. Maar ook programma’s zoals Monus de Man van de Maan, Koek en Ei en het schitterende hoorspel Paul Vlaanderen blijven voor altijd in het gehoor geheugen van vele ouderen hangen.  

De Watersnood

Bij ons thuis hing dat distributiekastje naast de schoorsteen schuin boven de kolenkachel. Als er een leuk programma kwam had mijn moeder dat als uitgezocht. Er waren vaste tijdstippen. Dan werden er stoelen rondom de kolenkachel gezet en mijn vader ging nog even naar de kelder om een kolenkit te vullen met antraciet. Dat waren in mijn herinnering gezellige avonden. Dan was het een erg leuk familiair gebeuren waarbij de verhalen van vroeger, vaak door mn vader verteld, werden opgehaald. Maar ook de mindere dingen kwamen naar je toe via de radiodistributie. Zo herinner ik mijn de beruchte avond en de daarop volgende dagen van de watersnoodramp in 1953. Als kind was dat beangstigend. Je hoorde alle rampspoed via dat kleine kastje en je luisterde met de hele familie naar alle droevige berichten uit Zeeland en de Zuid Hollandse eilanden. 

Later, toen het in alle opzichten beter met vele gezinnen ging, deed de moderne radio zijn intrede, Dat was een hele vooruitgang. Maar toch, de heerlijke nostalgische gevoelens aan de distributie of de draadomroep zullen nooit uitgewist worden.

SchoolBANK redacteur Rob avatar

SchoolBANK redacteur Rob

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Rob

Reacties 1
B v Straaten avatar
B v Straaten

26 juni 2022 8:00:55 PM

en zelf maakte ik een kristal ontvanger van Philips , de pionier 1 ,met een oortelefoontje kon je radio luisteren later kwam de
pionier 2 en drie .

?