Ga naar de inhoud

Poppen Speelgoed van vroeger

Update:

Als we terugdenken aan het speelgoed uit onze kindertijd, is het moeilijk om niet te denken aan de geliefde poppen van weleer. In de jaren 1950, 1960, 1970 en 1980 waren poppen ongelooflijk populair en veel ervan zijn nog steeds populair.

Barbie poppen van Mattel

De Barbie-poppen van Mattel waren in die tijd overal. Het iconische figuurtje heeft generaties meisjes geïnspireerd en hen het belang van zelfexpressie en een zandloper lichaam bijgebracht. Barbie was de oorspronkelijke fashionista en is nog steeds een van de populairste poppen aller tijden. De oorspronkelijke Barbie-poppen van Mattel werden in 1959 geïntroduceerd en waren een populaire keuze voor speelgoed voor kinderen in de jaren 50, 60 en 70. De poppen hadden een volwassen uitstraling en waren ongeveer 29 a 30 centimeter groot.

In de jaren 50 hadden de Barbie-poppen een slank, volwassen figuur met grote borsten, een klein middel en een ronde heup. Hun gezichten hadden grote ogen, dunne wenkbrauwen, roze lippen en wangen, en een neus en kin die kenmerkend waren voor de tijd. De poppen hadden lange blonde haren die vaak in verschillende stijlen werden gekapt, zoals in een ponytail of een bob.

In de jaren 60 en 70 bleef de algemene uitstraling van de Barbie-poppen grotendeels hetzelfde, maar er werden enkele aanpassingen aangebracht aan hun gezichten en haren. De poppen kregen grotere ogen en wenkbrauwen, en hun haren werden vaak donkerder of in andere kleuren geverfd. Er werden ook nieuwe kleding- en accessoire lijnen geïntroduceerd, waaronder sport- en carrière-gerelateerde outfits.

Over het algemeen was de uitstraling van de Barbie-poppen in de jaren 50, 60 en 70 gericht op het weergeven van een volwassen en modebewuste vrouw. Hoewel de poppen in de loop van de tijd enkele veranderingen ondergingen, bleef hun algemene uitstraling grotendeels hetzelfde en bleven ze een populaire keuze voor kinderen die graag speelden met poppen.

Cissy poppen

Mattel bracht ook de Cissy poppen uit, die minder populair waren dan Barbie maar toch alom gewaardeerd werden. Cissy poppen waren de eerste poppen met een realistisch gezicht en lichaamsvorm die gemodelleerd waren naar een volwassen vrouw. Een figuur met een kleiner boezem, een smalle taille en ronde heupen. Ze waren groter dan de Barbie poppen, met een grootte van ongeveer 45 a 46 centimeter.

Sindy poppen van pedigree

De Sindy poppen van Pedigree waren een populaire keuze voor poppen speelgoed in de jaren 60 en 70. Deze poppen waren bedoeld als een Britse versie van de Amerikaanse Barbie poppen van Mattel. De Sindy poppen werden vaak geleverd met casual kleding en accessoires, zoals jurken, rokken, bloesjes, jassen, schoenen en sieraden. De poppen waren beschikbaar in verschillende huidskleuren en haarkleuren.

In tegenstelling tot de Barbie poppen die vaak volwassen outfits en professionele carrière gerichte outfits hadden, Sindy poppen hadden vaak kleding en accessoires die vergelijkbaar waren met wat volwassenen in het dagelijks leven droegen, zoals casual kleding, schooluniformen, en kleding voor de huishoudelijke taken.

Actiepoppen uit de jaren 70 en 80

Een van de meest populaire waren de G.I. Joe poppen van Hasbro. Deze poppen waren geïnspireerd op Amerikaanse soldaten en werden geleverd met een diversiteit aan kleding en accessoires, zoals wapens, uniformen en voertuigen. Andere populaire actiepoppen waren de He-Man poppen van Mattel, geïnspireerd op de animatieserie “He-Man and the Masters of the Universe”. Deze poppen werden geleverd met een brede selectie aan wapens en andere accessoires, en waren zeer gewild onder jonge jongens.
Daarnaast waren er ook populaire actiepoppen zoals de Star Wars poppen van Kenner, geïnspireerd op de Star Wars film franchise, en de Thundercats poppen van LJN, geïnspireerd op de animatieserie “ThunderCats”.

Al deze poppen waren populair omdat ze een brede waaier aan personages en accessoires boden, waardoor kinderen uitgebreide rollenspel konden spelen en hun eigen verhalen konden creëren.

My little pony poppen

Deze poppen werden geïntroduceerd in 1982 door het speelgoedbedrijf Hasbro en waren geïnspireerd op paarden. My Little Pony poppen hadden een cartoonachtige uitstraling en waren ongeveer 10 tot 15 centimeter groot. De My Little Pony poppen werden vaak geleverd met kleding en accessoires, zoals hoofdtooien, sieraden, en zelfs mini-meubels en huisjes. Er waren ook boeken en televisieseries geïnspireerd op de poppen. De My Little Pony poppen werden zeer gewild onder meisjes, in het bijzonder omdat ze een brede waaier aan personages en accessoires boden. De poppen hadden vaak lange haren die in verschillende stijlen konden worden gekapt, zoals in een ponytail of een bob.

De poppen hadden vaak kleurrijke manen en staarten en kwamen in een scala van verschillende kleuren en patronen.

Poppen van Nederlandse merken

Poppen van Nederlandse merken zoals de Knorretjes poppen van Marten Toonder en de Jan, Jans en de Kinderen poppen van Marten Toonder.

Andere poppen

Andere populaire poppen waren de Dolly Dots poppen, die geïnspireerd waren door de gelijknamige Nederlandse popgroep. Deze poppen waren vaak geleverd met een kleding en accessoires die vergelijkbaar waren met wat de leden van de groep droegen. Er waren ook poppen die specifiek gericht waren op de Nederlandse markt zoals de Dik Trom poppen.

Over het algemeen was er een grote variëteit aan poppen beschikbaar in Nederland in de jaren 70, van populaire internationale merken tot lokale merken die specifiek gericht waren op de Nederlandse markt. Kinderen konden kiezen uit poppen met verschillende uitstralingen, van realistisch tot cartoonachtig, en met diverse accessoires en kledingstukken om mee te spelen.

categorieën: Van toen