Ga naar de inhoud

Petticoat: waarom ze vroeger razend populair waren

Update:

Vroeger was er iets dat menig meisje in de jaren ’50 diep wenste: een petticoat. Een petticoat was een onderrok gemaakt van verschillende lagen stof die wijd uitliepen, waardoor de rok die eroverheen werd gedragen een prachtige vorm kreeg. Het bezitten van een petticoat zorgde ervoor dat je er altijd uitzag als een plaatje. Herinner je zich nog wie er destijds een petticoat had? Of misschien wilde je er zelf graag een hebben? Lees hier alles over de oorsprong van dit nostalgische mode-item, hoe je hem vroeger droeg en waarom hij zo populair was.

De oorsprong van de petticoat

De term ‘petticoat’ is afgeleid van het Franse woord ‘petite cote’, wat ‘kleine rok’ betekent. Petticoats zijn al eeuwenlang in verschillende vormen gedragen. In de 19e eeuw waren ze onderdeel van de traditionele onderkleding voor vrouwen en werden ze gemaakt van verschillende lagen stof om de rokken van jurken een volumineus uiterlijk te geven.

De petticoat in de jaren 50 en 60

In de jaren 50 en 60 bereikte de petticoat zijn hoogtepunt van populariteit. Deze periode wordt vaak geassocieerd met de rock-‘n-roll- en pin-up cultuur. Petticoats waren een essentieel onderdeel van de iconische stijl van die tijd. Vrouwen droegen petticoats onder hun swingende jurken en rokken om een dramatisch volume en een uitbundige vorm te creëren. Deze wijde rokken waren een symbool van vrouwelijkheid en elegantie.

Het dragen van een petticoat

Het aantrekken van een petticoat was geen eenvoudige taak. Vrouwen droegen vaak meerdere lagen petticoats om het gewenste volume te bereiken. Deze onderrokken waren meestal gemaakt van tule, nylon of organza en waren voorzien van elastische taillebanden. Vrouwen trokken de petticoat aan over hun ondergoed en bevestigden deze stevig rond hun taille. De jurk of rok werd vervolgens over de petticoat gedragen, waardoor de volle vorm werd gecreëerd.

Waarom waren petticoats zo populair?

Er zijn verschillende redenen waarom petticoats zo populair waren in de jaren 50 en 60. Naast het creëren van een aantrekkelijk silhouet, gaven petticoats vrouwen ook een gevoel van luxe en elegantie. De mode van die tijd was sterk beïnvloed door Hollywood-films en de glamoureuze stijl van sterren zoals Marilyn Monroe en Audrey Hepburn. Petticoats werden gezien als een manier om die glamour naar het dagelijks leven te brengen.

Bovendien gaven petticoats vrouwen de mogelijkheid om expressie en individualiteit te tonen. Met verschillende kleuren en lagen konden vrouwen hun persoonlijke stijl uitdrukken en zich onderscheiden van anderen. Het dragen van een petticoat was een vorm van zelfexpressie en een manier om een statement te maken in de mode.

Een andere factor die bijdroeg aan de populariteit van petticoats was de danscultuur van die tijd. Petticoats waren ideaal voor swing- en rock-‘n-roll-dansen, waarbij het volume en de beweging van de rokken een belangrijk onderdeel waren van de dansstijl. Het zwieren en draaien van de wijde rokken voegde een speels element toe aan de dans en creëerde een levendige en opwindende sfeer.

categorieën: Van toen