Ga naar de inhoud

Opvoeding door de jaren heen: 6 opvoedingsregels van vroeger

opvoeding

Iedere generatie heeft zijn eigen set van opvoedingsregels, overtuigingen en praktijken. De manier waarop we kinderen grootbrengen, evolueert voortdurend in overeenstemming met de opvattingen en voorkeuren van de ouders van die tijd. Elke nieuwe generatie probeert vaak de vermeende fouten van hun voorgangers te corrigeren en volgt daarom hun eigen weg.

Laten we eens een kijkje nemen in het verleden en enkele opvoedingsregels van vroeger verkennen die vandaag de dag heel anders lijken.

1. Beperkte knuffels

In vroegere tijden was het niet gebruikelijk om je baby veel te knuffelen. Fysiek contact met je kind werd voornamelijk beperkt tot het verschonen en voeden. Het was de norm om de baby zo snel mogelijk terug in de wieg te leggen en weinig aandacht te schenken aan genegenheid en knuffels. Hoewel er uitzonderingen waren, was het algemene idee dat te veel knuffelen met je baby niet normaal was, vooral zo’n tachtig jaar geleden.

2. Linkshandigheid ontmoedigd

In het verleden werd linkshandigheid niet geaccepteerd. Als een kind het ongeluk had om linkshandig te zijn, werd soms zelfs gewelddadig ingegrepen. Iedereen moest rechtshandig zijn, en linkshandigheid werd ontmoedigd. Sommige kinderen werden gedwongen om met hun rechterhand te schrijven, en in sommige gevallen werd het “ondeugende” linkerhandje zelfs vastgebonden.

3. Geen kant-en-klaar babyvoeding

Babyvoeding zoals we die vandaag kennen, bestond vroeger niet. Als een kind niet meer genoeg had aan moedermelk, at het gewoon met de rest van de familie mee. Men geloofde dat dit bijdroeg aan het opgroeien als een “sterk” kind. Het idee alleen al bezorgt moderne ouders kriebels.

4. Jenever voor de slaap

Een oud trucje dat sommige ouders nog steeds toepassen – zij het steeds minder vaak – is het toevoegen van een paar druppels jenever aan de fles melk van een baby. Dit werd gedaan om de baby de hele nacht door te laten slapen. Ook bij doorkomende tandjes werd alcohol soms op het pijnlijke tandvlees gewreven. Het was een magisch middeltje dat vaak succes had.

5. Eigen verantwoordelijkheid

Vroeger werden huizen niet “kindvriendelijk” gemaakt zoals nu vaak het geval is. Kinderen kregen duidelijke instructies over wat ze wel en niet mochten doen, maar als ze deze waarschuwingen negeerden en zichzelf bezeerden, werd het beschouwd als hun eigen schuld. Het gezegde “eigen schuld, dikke bult” bestond niet voor niets.

6. Geen koosnaampjes

In vroegere tijden was het ongebruikelijk om je kind bij koosnaampjes te noemen. Men dacht dat dit hen tot verwende kinderen zou maken. Verantwoordelijke ouders deden niet mee aan dergelijke “dwaasheden.” Tegenwoordig is het juist heel gebruikelijk om kinderen bij koosnaampjes te noemen, en sommige grootouders hebben zelfs speciale bijnamen voor hun kleinkinderen. Koosnaampjes voegen vaak een extra vleugje liefde en genegenheid toe aan de relatie tussen grootouders en kleinkinderen.

Meer blogs: