Ga naar de inhoud

Nuttige handwerken

Handwerken

Op de lagere school kregen de meisjes – als ik me het goed herinner – vanaf de derde klas handwerkles, op het rapport vermeld als het vak ‘nuttige handwerken’. De jongens kregen handenarbeid van de meester, handwerken werd op onze school door de juf van de eerste en tweede (combinatie)klas gegeven. Wat de jongens leerden of maakten, als de meisjes aan het nuttig handwerken waren, weet ik niet: ik kan me niet herinneren dat ik ooit een werkstuk gezien heb. Wij meisjes daarentegen leerden allerlei echt nuttige dingen, zoals kruissteekjes borduren op een babyslabbetje, zomen in een lapje stof naaien, haken en breien. Omdat onze combinatieklassen over verschillende locaties verdeeld waren, moesten de meisjes, zonder begeleiding, best een eind lopen of fietsen om in het handwerklokaaltje te komen. Er ging best wat tijd overheen voordat we er waren en we kwamen ook niet allemaal tegelijk aan. Voor zover ik me herinner, vonden we het wel leuk om te handwerken. Ik in ieder geval wel.

Leren haken en breien als je linkshandig bent

Zoals ik in een eerder blog verteld heb, moest je rechtshandig worden als je links was. Ik was linkshandig en kennelijk ben ik aan de aandacht ontsnapt: ik ben tot nu toe nog steeds linkshandig. De juf probeerde me wanhopig te leren haken maar het lukte niet. Uiteraard deed ze het met haar rechterhand voor en ik probeerde het met mijn rechterhand na te doen; het ging niet. Ik heb het me thuis zelf aangeleerd met mijn linkerhand. Later, toen ik op de pedagogische academie zat, koos ik handvaardigheid en geschiedenis als specialisaties. Er niet aan denkend dat mijn linkshandigheid problemen zou kunnen opleveren. Want, toen ik eenmaal voor de klas stond, was ik de aangewezen persoon om handwerkles te geven (in 1976 kregen de meisjes nog steeds apart van de jongens handwerkles), met mijn specialisatie… Waarschijnlijk heb ik heel wat rechtshandige meisjes links leren haken en breien. Hoe het ook zij: ze leerden het wel. Toen mijn zoon geboren was kreeg ik zelfgebreide truitjes van een paar meisjes uit mijn klas. Dat vond ik ontzettend leuk, ik was er erg blij mee. Mijn lessen waren toch aangeslagen.

 

Heb jij vroeger ook handwerkles gehad op school, met alleen meisjes? Of heb je ervaring met ‘links haken en breien’? Laat maar horen!

categorieën: Op school

Reacties 3

  1. avatar
    Jeanne Sibley

    Ik heb haken, breien en borduren geleerd op de lagere school. De onze was een meisjesschool die door de zusters werd gerund. De school lag tegen het nonnenklooster aan. De eerste haakles was in de 1e klas, waarin zo’n 50 meisjes zaten. De zuster heeft er de hemel mee verdiend, Ze had engelen geduld. Het was een hele opgave om het haken en breien aan te leren aan die kinderen met smoezelige, zwetende handjes, die steeds steken lieten vallen. Mijn eerste product was een pannelap.! Heb al jar en plezier en genot van het feit dat ik dit heb geleerd in de eerste klas van de lagers school. Een bezigheid die tegenwoordig meer en meer in het verschiet raakt.

  2. avatar
    Ans van der wal

    Mocht altijd graag handwerken ,toen was breien mijn ding,nu hou ik van haken.

  3. avatar
    Tiny Biemans

    Ik zat op een nonnenschoolmet alleen maar meisjes , kregen veel heel veel nuttige handwerken maar ook op de huidhoudschool die daar meteen doorging na de 6e klas , houtbewerken dienblad maken met pitriet etc hout gutsen linoleumsnijden ja was heel leuk , maar breien vond ik vreselijk die roestige dunnen pennetjes en dan dat stugge katoen , nee de naaimachine etc. vondik geweldig