Ga naar de inhoud

Muziek brengt herinneringen bij mij naar boven

muziek

Onlangs bezocht ik een festival waar ze reggae muziek draaiden. En om vooraf in de juiste sfeer te komen, zette ik een playlist op via Spotify: Reggae Classics jaren 70 en Best of Reggae. Bij het eerste nummer van Junior Murvin (Police & Thieves) gaven mijn hersenen meteen mijn benen een seintje: dansen maar.

Muziek is onlosmakelijk verbonden met mijn jeugd

Muziek is belangrijk in mijn leven. Het maakt me blij. Het roept ook altijd herinneringen op. Leuke en natuurlijk ook minder leuke. Romantische en grappige herinneringen. En allemaal onlosmakelijk verbonden met mijn jeugd en nu.

Muziek luisteren doe ik trouwens overal en met een ouderwetse platenspeler, mijn Bose-box, via de autoradio en via YouTube op de laptop. En zo’n beetje alle genres kan ik waarderen. Van punk tot klassiek en van jazz tot Hollandse smartlappen. Ik verdraag het allemaal.

Doos met oude cassettebandjes

Laatst vond ik bij het opruimen van de garage een doos met oude cassettebandjes terug. En meteen kwamen allerlei herinneringen boven. Van verjaardagen, festivals en dieptepunten na een breuk met dierbaren.

De bandjes kan ik helaas niet meer afspelen. Mijn laatste cassetterecorder overleed 15 jaar geleden. Jammer.

Gouwe ouwe nummertjes voor in de vakantie

Op de rug van een van de cassettes staat met de hand geschreven: ‘Gouwe ouwe nummertjes voor in de vakantie’. Met op de achterkant een plaatje van een strandje aan een meer in Noord-Italië.

En natuurlijk kwamen hier ook herinneringen bij naar boven. Ik zie het weer voor me: een 15-jarige blonde puber die samen met haar ouders en een vriendin op vakantie ging naar Italië. Ik en een vriendin in een Renault 5 gepropt tussen koffers vol met te veel kleding en bussen haarlak (want dat verkochten ze toen niet in Italië).

We hadden een cassetterecorder in de auto liggen waarop mijn vader zijn favoriete nummers afspeelde. En dat vonden we natuurlijk helemaal niks. Dus zette mijn vader braaf ‘onze muziek’ op.

Bij de Belgische grens had hij al spijt. Hij wist niet dat mijn vriendin van ‘gouwe ouwe muziek’ hield en een berg bandjes in haar tas had zitten.

De meest uiteenlopende nummers kwamen voorbij tijdens onze rit door Duitsland. ‘Kom van dat dak af’ van Drukwerk, ‘Roosje, m’n roosje’ van Conny Vandenbos en niet te missen ‘Diep in mijn hart’ van André Hazes. Mijn vriendin en ik zongen heel hard mee op de achterbank. Mijn vader hield het braaf vol, tot in de Gotthardtunnel. Toen begon Manke Nelis te zingen. “Brand, brand, brand in het bordeel, …”.

Toen werd het mijn vader te gortig. Dat bandje ging eruit en de Dire Straits (het Sultans of Swing album) werd weer opgezet.

In een koekblik vol tassen naar muziek luisteren

Achteraf was dit wel het grappigste moment dat mijn ouders zijn bijgebleven van hun vakantie met hun puber: Wij richting Italië naar Nederlandse (gouwe ouwe) muziek luisterend.

Ik was dus wel nieuwsgierig of ik nog iets van deze muziek kon terugvinden in een album. En dat lukte. En gelukkig heb ik nog wel een Cd-speler thuis, want ik vond de meeste muziek terug in de winkel van ONS.

Te grappig!

En het klopt echt: muziek haalt herinneringen naar boven, want ik kreeg niet alleen herinneringen aan die grappige autorit terug. Er kwamen veel herinneringen aan die bijzondere campingvakantie terug door de gouwe ouwe hits van ONS.

Over Muziek bij ONS

Wanneer je inschakelt bij ONS, is de kans groot dat jij ook muziek tegenkomt uit je jeugd. Van klassiekers die iedereen kent in bijvoorbeeld het Top 40 Hit dossier met Erik de Zwart. Tot speciaal geselecteerde nummers door radio-icoon Anne van Egmond.

Bij ONS ontdek je daarnaast ook mooie documentaires over grootheden uit de muziek. Kijk ook eens rond op deze site en breng je eigen herinneringen tot leven.

Meer blogs:

Reacties 1

  1. avatar

    […] Muziek brengt herinneringen bij mij naar boven […]