Moeders wil is wet!

Moeders wil is wet!. Uitgelichte afbeelding

Luisterde jij vroeger naar het Radioprogramma Moeders wil is wet? Het ochtendprogramma werd van 1949 tot 1974 door de KRO uitgezonden en gepresenteerd door Mia Smelt. SchoolBANK’er Albert herinnert het zich nog precies.

De Baedeker; het handboek voor de huisvrouw

“Volgens Mia Smelt hadden huisvrouwen een steuntje in de rug nodig omdat ze ’s morgens alleen thuis waren. De kinderen zaten op school, de mannen waren aan het werk en dus waren de vrouwen even ‘onder elkaar’. Niet bij iedere huisvrouw stond de Baedeker in de boekenkast. Dit serieuze handboek voor de beginnende huisvrouw stond vol tips over het huishouden en de opvoeding van de kinderen. Op die leemte speelde Mia Smelt handig in. In feite verzorgde ze een soort gesproken Baedeker, afgewisseld met vrouwen die verzoekplaatjes konden aanvragen en elkaar de groeten deden.”

“De 25-delige Baedeker besteedde in elk deel aandacht aan een probleem waar jonge vrouwen mee zouden kunnen worstelen. Verschillende onderwerpen kwamen aan de orde zoals; ‘Huishouden op rolletjes’, ‘Van vingerhoed tot strijkplank’ en ‘De weg naar het hart’, dat eigenlijk speciaal gericht was op de maag van de man in plaats van het hart. ‘Hoe moet ik met mijn kind?’, richtlijnen in twee delen over kinderopvoeding. Waar dyslexie en ADHD overigens nog niet in voorkwamen want de Baedeker had die problemen nog niet ontdekt. ‘De toekomst van uw kind’ en ‘Uzelf, mevrouw.’ Het mocht ook niet ontbreken aan zelfinzicht. Een belangrijke onderwerp dat niet overgeslagen werd was dan ook; ‘Liefde zonder vrees’. Met daarop het volgende hoofdstuk; ‘Gelukkig huwelijk’. Daar draaide het immers allemaal om. De huisvrouw moest ervoor zorgen dat een gelukkig huwelijk haar doel en streven was. Daartoe was en is ze hier op aarde, naar de toenmalige opvatting.”


De groente man

“Het radioprogramma werd elke morgen op een vast moment onderbroken met de bekende riedel voor; “Zeg groenteman, wat eten we vandaag?” Chris Neijzen richtte het woord tot de huisvrouwen in het land. “Vandaag dames, ja dames, het is er de tijd van het jaar voor. De verrukkelijke wintergroente is er weer. Het ligt bij uw groenteman in het schap. Vandaag eten we heerlijke Brusselse lof. De gezonde groente die u gestoofd, gekookt en ook rauw als een salade kunt eten.” Groente was aan het jaargetijde gebonden. Geen haricot vert of bloemkool het hele jaar door. Chris leuterde nog wat door met Mia over de bereidingswijze en welke saus het lekkerst bij de witlof zou smaken.”

Moeders wil is wet- groenteman

Ochtendgymnastiek met Ab Goubitz

Daarna volgde een ogenblik van muzikale omlijsting door de niet weg te denken Jules de Corte. De blinde pianist, organist van Belgische afkomst, doordat zijn familie was gevlucht tijdens de Eerste Wereldoorlog. Met zijn gevoel voor droge humor leidde hij een liedje in. Wie kent ze niet? De liedjes die hij op monotone toon zong zoals; Ik zou wel eens willen weten, Het sprookje van de Toto, De reuzen van de middelmaat, of Het kleine mannetje. Honderden liedjes liggen nu te verstoffen. Je hoort ze nog zelden.

Voordat “Moeders wil is wet” de ether inging klonk in de vroege morgenuren de piano van Arie Snoek door bos- en polderland, begeleid door de altijd opgewekte stem van Ab Goubitz. “Goedemorgen luisteraars, staat u allen klaar…? Dan beginnen we met de eerste oefening. En strek, en buig, en voor en achter! Nu de armen omhoog, en naar achter en naar voor, goed zo… Nu links en dan rechts en nog een keer! Zo…, nu even rust op uw plaats en haalt u diep adem dames. Goed zo, dames… Dan nu de volgende oefening.” Meneer Goubitz begon het tempo duidelijk op te voeren. “En, buigt u maar, en strekt u maar…,”

Bij ons in de straat heeft Ab Goubitz nooit succes behaald. Ik kan me geen van de buren herinneren die zich verleid hebben gevoeld tot een dwaze vertoning in de huiskamer. Of de gordijnen moeten dicht zijn gebleven en de radio op halve sterkte hebben gestaan. “Dat is iets voor daarboven in Holland”, zei mijn moeder altijd. “Daar houden ze wel van dit soort dingen. Ik doe er in elk geval niet aan mee.”

 

Luisterde jij vroeger ook naar Mia Smelt en deed je mee aan de ochtendgymnastiek onder leiding van Ab Goubitz? Wij zijn benieuwd naar jouw verhalen en herinneringen. Deel ze hieronder.

SchoolBANK redactie avatar

SchoolBANK redactie

Reacties 10+
Jan de Vries avatar
Jan de Vries

2020 M07 30 18:58:22

En als aanvulling nog: de sketch van de Groenteman werd opgevoerd door een echtpaar Kees en Hermien de Wolf, de opnamen werden soms in hun huiskamer gemaakt. De stem aan het begin (en het eind) die het liedje zingt is echter de toen vrij bekende zangeres Truusje Koopmans. (Haar bekendste liedje dat ze zelf gemaakt had was: Koffie koffie lekker bakkie koffie. Dat werd overigens niet door haar bekend maar door Rita Corita.

Jan de Vries avatar
Jan de Vries

2020 M07 30 18:31:41

Ik herinner mij de pianomuziek van Arie Snoek en de stem van Ab Goubitz nog goed en ook de Groentenman (ja zo schrijf je het nu, met een n in het midden, toen nog niet). ” Tsja tsja tsja, wat zullen we eten…. tsja tsja tsja wie zal dat weten? Wie is de man die mij dat zeggen kan?” En dan riep de middenstander luid: ” De groentenman! ” Want in die tijd kwamen ze ook nog langs de deur.
En aan het slot ging hij afrekenen met de dame en dan hoorde je de prijzen niet, dan kwam de muziek er overheen. Van de rest van het programma er omheen van Mia Smelt herinner ik me niets.

Walter Lodewijks avatar
Walter Lodewijks

2019 M05 30 07:51:07

Nooit meegedaan aan de ochtendgymnastiek van Ab Goubitz, maar het openingsmelodietje door Arie Snoek herinner ik me nog precies. Ik ben in 1959 als 19-jarige jongen geëmigreerd naar Finland waar ik inmiddels dus al 60 jaar woon en er zijn me nog steeds korte brokjes uit verschillende uitzendingen van Hilversum 1 en 2 bijgebleven, waar ik nog af en toe in mezelf om zit te grinneken. Bij voorbeeld uitlatingen van De Zure uit het wervingsprogramma “Gijs langs de weg” van de NVV, die altijd begonnen met iets als: “Wat een narigheid meneer, wat een ellende, wat moet ik er allemaal mee”. Ik mompel het af en toe in mezelf op het ogenblik dat me iets niet bijzit. Ben ik meteen weer in een goede bui.

Nico Schmitz avatar
Nico Schmitz

2019 M05 24 18:47:31

Wat ik me van “Moeders wil is wet” herinner is dat er regelmatig werd opgemerkt: “Moeders wil is wet? nee, Moeder wil naar bed!” Destijds dacht ik dat moeders altijd moe waren van het harde werken in het huishouden: geen wasautomaat, geen vaatwasser, geen supermarkt dus veel winkeltjes aflopen enz enz. Maar misschien betekende het wel heel wat anders waar ik toen echt geen weet van had…..!

Antoinette avatar
Antoinette

2019 M05 20 14:27:53

Jazeker. Ik was 3 jaar en luisterde samen met m’n moeder eerst naar kleutertje luister, en daarna naar moeders wil is wet
Mijn moeder was dan meestal aan het strijken!

Ivo Pabbruwe avatar
Ivo Pabbruwe

2019 M05 20 01:35:18

Ron van der Velde schreef 15 mei dat Goubitz ook les gaf op de Vondelschool. Fabritius is annex en daar gaf hij ook gym les. We hebben het over de jaren ’50.

Margot avatar
Margot

2019 M05 19 21:54:27

Ik ben van ’48 en vroeger stond de radio vaak aan. Weliswaar een radio die door mijn vader gemaakt was( hij was radiozendamateur) ,maar prima geluid. “Kleutertje luister” en “Paulus de Boskabouter ”
“de Groenteman” , de ochtendgymnastiek (De begintune weet ik nog) en volgens mij ook een feuilleton in de avond als ” Paul Vlaanderen en het Z Mysterie” komt zomaar bovendrijven. In mijn tienertijd kwam radio Veronica, wat wij konden ontvangen in de kop van de Haarlemmermeer en ’s morgens vroeg voor ik op de fiets stapte om naar de mulo in Haarlem te gaan luisterde ik naar “De Douche” of zoiets op een heel klein radiootje op mijn slaapkamer.

Lydia van Dokkum Meijer avatar
Lydia van Dokkum Meijer

2019 M05 19 21:28:46

Ik ging nog niet naar de kleuterschool, dus deed ik driftig mee met de ochtend gymnastiek samen met mijn broertje Jan en mijn moeder. De gordijnen bleven dicht. Bij de grondoefeningen nam zij ons om beurten op haar onderbenen en liet ons zweven in de lucht. Ik zing nog regelmatig het liedje van de groenteman: tja tja tja wat zullen we eten, tja tja tja wie zal het weten …..

louis le poole avatar
louis le poole

2019 M05 18 19:47:18

vele herinneringen aan de radio. Na de ochtengym. moest ik op de fiets zitten anders haalde ik de school niet. Als ik ziek was luisterde ik wel eens naar het programma van Alex van Wayenburg. Zaterdagavond Cees de Lange. Waterhoogten met o.a. Plochingen, Kaub, Moncin. Jef Burm – alles of niets – op radio Luxemburg en tijd voor teenagers.

Henk avatar
Henk

2019 M05 16 20:57:21

Mijn eerste herineringen aan de radio is het mastklimmen o.l.v Johan van Bodegraven, ik was toen nog een kind op de lagere school en ook Alfred van Sprang met zijn life repotages uit het door de Russen bezete Hongarije. Opeens verdween Alfred van de radio, gezegd werd dat hij door de Russen zou zijn opgepakt. In werkelijkheid had hij een bizarre zelfmoord gedaan. Het allerbeste programma ooit op de radio uitgezonden en waar ik iedere week een bandopname van maakte was het programma Vreemd of ook wel genaamd Quintessens van Leo Nelissen. Helaas besloot de KRO Leo van de radio te verwijderen wegens ‘te prograssief’. Van later herinner ik me vooral het programma ‘Het gebouw’ van de VPRO. Daarna niks meer gehoord wat de herinnering waard is.

?