Ga naar de inhoud

Mode in de jaren zeventig; kort, korter, kortst en lang, langer, langst!

Update:
seventies

Hoe ging jij gekleed in de jaren zeventig?

Eind jaren 60 ging ‘de geest’ uit de fles en begin jaren 70 ging dat door. Alles kon. Kort, korter, kortst, maar ook lang, langer, langst. Mini, midi, maxi. De mode was vooral voor meisjes een uitdaging. Ik vond het ook wel een zoektocht eerlijk gezegd in die tijd om te weten waar ik ‘bij’ wilde horen en of ik lef genoeg had om bepaalde kleding te dragen.

De rage van 1971 Hotpants

Ik zal het maar meteen bekennen. Ik durfde niet in hotpants te lopen. Reden? Ik weet het niet meer precies maar ik vermoed dat ik vond dat mijn benen niet lang genoeg waren. Het kan ook zijn dat ik me er niet lekker bij voelde om op die manier op te vallen.

En jij, durfde jij als meisje hotpants te dragen?

Felle reacties op de hotpants

Mijn vriendin Loes ging in hotpants aan naar onze middelbare school. Ze werd prompt een dag geschorst. Het was op dat moment ‘het gesprek’ van de dag in de docentenkamers. Niet lang daarna mocht ze haar hotpants wel aan naar school.

Wat vonden jullie, jongens, in die tijd eigenlijk van de hotpants!? Gek genoeg verdween de mini mode na 1972 en daarmee de hotpants ook, voor een poosje althans.

Jeans, sweaters, Indiase motieven en blouses met borduursels

Het werd populair om t-shirts, sweaters, spijkerbroeken en sweaters te dragen. Als de bovenkleding maar strak zat met daaronder wijde broeken en rokken.

Soulbroeken

Wij, jongens en meisjes, droegen in die tijd de spijkerbroeken van Lois, Levis, Wrangler of Roy Rodgers. Daar moest je echt wel voor sparen want ze waren niet goedkoop. Wat deed jij om ‘erbij ‘ te horen? Had je een bijbaantje om jouw kleding te kunnen betalen?  Mocht jij alles dragen wat je wilde van jouw ouders?

Ook de spijkerjasjes en de ribfluwelen broeken met bijpassende jasjes waren hip. Een pakje shag op zak was in die tijd heel gewoon! Ik kocht ooit ook een pakje shag en bekeek mijzelf, met pakje in mijn ribfluwelen jasje, in de spiegel. Ik heb er toch maar vanaf gezien en het pakje shag aan mijn broer gegeven.

Je benen leken langer in deze broeken met wijde pijpen.

Kickers

Herken je deze schoenen nog? Kickers! Je had ze in allerlei kleuren. Ik was er verliefd op. Ze hadden spekzolen met een rood rondje aan de onderkant. Ik wilde deze schoenen heel graag hebben maar ze waren te duur. Ik kocht toen ‘nep’ kickers maar ik heb er lang van gebaald dat ik niet door gespaard heb voor echte Kickers. Had jij favoriete schoenen in die tijd?

De Afghaanse jas

De afghaanse jas in lange uitvoering/ De jassen ‘stonken’ wel vooral na een regenbui.

Vanaf 1972 waren ze te koop. Heel populair met die prachtige borduursels op het leer. Met een mooie kop met krulhaar erboven was het helemaal af.

Zo zagen mijn leeftijdgenoten en ik eruit in 1973

Zo zagen wij eruit in 1973. Eindexamenklas HAVO Jacobuscollege Enschede

Zoals je op deze klassenfoto kunt zien droegen we heel veel jeans en jasjes. De meeste jongens hadden lange haren. Overhemden en blouses met lange punten werden gecombineerd met een mouwloos vest of jasje.

Sportkleding

Kort, korter, kortst

De sportkleding was in die jaren superkort. Weet je nog dat onze voetballers in die tijd ook in die korte broekjes rondliepen? Ze werden ook wel ‘ballenknijpers’ genoemd.

Halverwege de jaren 70 werd de kleding traditioneler

De hippiekleding verdween iets meer naar de achtergrond. De kleding veranderde, werd weer wat conservatiever.

Nette kleren
Mannenmode

Veel ruiten en spencers en heel kleurrijk.

De eerste punkers

De eerste punkers verschenen. Je zag deze beweging vooral in Amsterdam.

De Punkbeweging kwam voor het eerst op in die jaren met de bijbehorende cultuur, kapsels en muziek.

Tuinbroeken en jumpsuits

Tuinbroek

Vanaf halverwege de jaren 70 zag je veel meiden en jongens in tuinbroeken en vanaf ongeveer 1977 werd de jumpsuit ook in.

Eind jaren 70 de disco look

Veel glitters. Veel kleding waar je je goed in kon bewegen, Jumpsuits en plateauzolen. Wat droeg jij tijdens die jaren van disco? Vertel je herinneringen aan die tijd!

Door: SchoolBANK-redacteur Helga

sixties

categorieën: Jaren 70

Reacties 7

 1. avatar
  Chari Veldman

  Ik was in 1969 14 jaar en neigde kwa kleding de hippie kant op te gaan maar toen ik 15 jaar werd, heb ik mijn lange haren in laagjes afgeknipt en had ik getoupeerde haren, hotpants en knielaarzen aan. Ik werd beïnvloed door bandjes zoals the Middle of the Road band die toen erg populair waren. Als ik die foto’s van mij nu zie denk ik, jeetje daar zouden mensen nu anders over denken maar goed toen was ik jong, nu ben ik 65. Een mooie tijd, weleens op de dam tussen de hippies gezeten, heel gezellig

 2. avatar
  Marijke Frikkee

  Op de Ulo Nylan heb ik hotpants gedragen, weet het nog, waren bruine hotpants, in de laatste klas , 1969.

 3. avatar
  Lucrèce Decostere

  Dat alles kon, van kort tot lang, daar moest je wel koppig je eigen gedacht voor blijven doen met veel negatieve kritiek. Ik heb meer het gevoel dat alles nu wel kan. Maar in de jaren '70 was er één modelijn, met kort voor iedereen of lang voor iedereen, en wie, zoals ik, tegen de stroom in bleef varen, met korte rokjes, tot ik rond 1977 op de lange broek overschakelde na te veel opmerkingen, kreeg het hard te verduren. Ik hoorde, gekleed met korte rok, vanop een bouwwerf zeggen: "durft dat nog op straat komen?" Toen ik in de lessen van snit en naad opzettelijk net genoeg stof kocht voor een korte jurk, en de zuster directrice onze jurken kwam bekijken, had ik op één punt geen goede kritiek: de jurk was te kort.

 4. avatar
  Lilian Ottevanger

  De eerste spijkerbroeken, nylon regenjassen, minirokken, hotpants, veter laarzen tot aan de knie. Minirok met kniekousen en plateauzolen ik heb overal aan meegedaan. Mijn schoonvader noemde me kolenbootje omdat ik mijn ogen met eyeliner en oogschaduw opmaakte, dit was jaren 60.

 5. avatar
  Aart Rondon

  Ik ben van 1948 en was in 1969 al van school af was al wel werkzaam Het gaat hier mijns inziens om wat voor een kleding ik heb gedragen. Ik droeg in die tijd een spijkerbroek van het merk Wrangler, en ging ook met de mode mee. Had in 1969 lang haar, en ook al een lange tijd mijn rock&roll Cliff Richard kuif, dus ingeruild voor hippie lange Rolling Stones haren. Mijn vriendin had wel een hotpants aan

 6. avatar
  Loes de Regt

  Zelf heb ik nooit in hotpants gelopen, was veel te verlegen om zoiets te dragen. Een klasgenootje van mij deed dat wel en wonderbaarlijk genoeg werd dit getolereerd op onze school, die een vrij strenge directeur had. Ze viel best op met haar paarse hotpants. De meeste meisjes droegen minirokjes (rokken in gewone lengte kon overigens je nauwelijks krijgen, het was of min of maxi) of een lange broek (een stuk praktischer op de fiets, hoefde je niet constant dat rokje naar beneden te trekken). De wat "bravere" mode enige jaren later kwam beter overeen met mijn verlegen persoontje. Ribfluweel vond ik lekker zitten, minder stug dan jeans ook. Tuinbroeken heb ik niet gedragen (zo onhandig als je naar de WC moest). De disco-mode is geheel aan mij voorbijgegaan. Te opvallend! Punkkapsels kwam je nog heel lang tegen. Vandaag de dag zie je als overblijfsel heel felle kleuren, knalroze of -groen bij degenen die dit aandurven. Nou, het was leuk weer even terug te duiken in mijn tienerjaren (ik ben nu 63).

 7. avatar
  Johan

  Hotpants vond ik stoer en sexy, zoals die meiden erbij liepen begin jaren '70 in de klas, prachtig om te zien! (en volgens mij vond de meester dat ook, had ik in de gaten)