Ga naar de inhoud

Me en Sir Tom Jones

Update:
jones

Me & Sir Tom Jones. Wat heeft Tom Jones nu met Schoolbank te maken zullen jullie denken. Nou voor mij heel veel. 

jones

Studiereis

In het tweede jaar van onze studie Engels aan de lerarenopleiding werden wij, studiegenote en ik, voor 5 weken naar Barry nabij Cardiff, Wales, gestuurd. Het doel was onze uitspraak en spreekvaardigheid te verbeteren. Dat is wel gelukt. Wij hadden kost en inwoning en verbleven op de campus. Ontbijt, lunch en avondmaaltijd, typisch Engels, werden verzorgd en er was een zwembad. Witte bonen in tomatensaus ’s ochtends daar wen je snel aan.

Wales

Wij waren in een mijnwerkersgebied terechtgekomen, toen een van de armste gebieden van het Verenigd Koninkrijk. En kwamen erachter dat de Welsh een eigen taal en cultuur hadden en behoorlijk nationalistisch waren. Ze waren echt niet Engels. Het symbool voor Wales is de rode draak, waarover verschillende legendes bestaan.

jones

Busreisjes

Als wij geen lessen volgden namen wij de bus en reisden wat rond. Zo kwamen wij terecht in Pontypridd, het geboortedorp van Tom Jones, voluit Thomas John Woodward. Geboren als zoon van een mijnwerker op 7 juni 1940, in de wijk Treforest. Vanaf 1965 scoorde hij hits als Green, Green grass of home en She’s a lady.
Na de jaren 70 nam zijn populariteit af maar in 1988 scoorde hij met Kiss, van Prince een wereldhit en eind jaren 90 met Sex bomb. Verscheidene jaren was hij coach bij The Voice UK (2012-2015 en 2017). In 2006 werd hij onderscheiden en werd Sir Tom Jones.

jone

In het echt

In 2010 kwam hij naar de Melkweg in Amsterdam om zijn, toen nieuwste cd te promoten. Dat werk was meer gospel. Daar moest ik natuurlijk bij zijn. Hij kon echter niet onder The green, Green grass of home uit. Iedereen zat daar volgens mij op te wachten. En meezingen dus.

Voor mij is Tom Jones de herinnering aan vijf fantastische weken (wij hebben als eerste Nederlandse studentes zelfs de voorpagina van de krant gehaald) en een heel andere wereld.

Heb jij ook zulke mooie herinneringen aan jouw schooltijd? Deel jouw verhaal in de reacties.

 

Door: SchoolBANK redacteur Riekie

mepal

categorie├źn: Van toen

Reacties 2

  1. avatar
    joke hoegen

    Leuk verhaal. Super stem Tom Jones en Green green grass is nog steeds my favourite

  2. avatar
    J.J.Th. Desmet

    Geweldige charismatische zanger. Wat een stem en nog steeds.