Heb jij vroeger vaak gelift? Lees deze 5 verschillende liftervaringen!

Heb jij vroeger vaak gelift? Lees deze 5 verschillende liftervaringen!. Uitgelichte afbeelding

Max schreef net al over zijn liftervaring naar Parijs in 1964. Hoe was dat bij jou? Heb je veel gelift in die jaren?

Tot de OV-jaarkaart zijn intrede deed werd er veel gelift. Niet alleen in Nederland, eigenlijk over heel Europa gebeurde dat.
Weet je het nog? Uit een kartonnen doos knipte je een rechthoek en daar schreef je in grote letters op waar je naartoe wilde. Meestal ging je dan op een op- of afrit staan van een snelweg of gewoon langs de provinciale weg als je niet zo ver weg hoefde te gaan.

liften

Ik vroeg enkele vrienden naar hun liftervaringen.

Roel (65)

Ik heb in mijn studietijd vrijwel elk weekend gelift. Ik studeerde in Tilburg en ging elk weekend nog naar huis. Om geld uit te sparen ging ik natuurlijk liften. Het was eigenlijk nooit een probleem. Eén keer iets mafs meegemaakt. Ik liftte mee met een man die zijn hele auto volgestouwd had met parkieten in kooitjes. Ik zat tussen die beesten in die mij met die kleine kraaloogjes aankeken. En die man, een Belg Piet heette hij, naar kanariepiet. Hij vertelde me dat dit zijn grote hobby was en dat hij die beestjes opkweekte. Hij was op weg naar de vogeltjesmarkt in Antwerpen en hij vroeg me of ik zin had om mee te gaan en met hem op de markt te gaan staan. Ik vond dat wel grappig. Heb ik dus gedaan. Gewoon een dagje meegewerkt op die markt. Lachen, leuke ervaring.

Marloes (56)

Ik ging om de paar weken naar huis. Ik zat in Nijmegen op kamers en ik woonde in Nuenen. Ik liftte eigenlijk altijd met mijn vriendin Angela. Die vrijdag stond ik klaar op de ons bekende liftplek maar Angela kwam niet opdagen. Heel vervelend. In die tijd had je nog geen mobieltjes dus ik kon haar ook niet bellen om te horen wat er aan de hand was. Ineens stopte er een wit Volkswagenbusje voor me. De man stapte uit en vroeg waar ik naartoe moest. Hij zei: ‘stap maar in’ . Ik weet nog dat ik aarzelde. Moet ik dit wel doen zo alleen? Ik was 20 jaar oud en ben toch ingestapt. Dat heb ik geweten. Hij begon meteen opmerkingen te maken. ‘Wat zie je er leuk uit. Durf je dat wel zo alleen te liften? Ben je niet bang dat er iets met je gebeurt? Wat vinden je ouders er van dat je alleen lift?’ Hij gaf me het gevoel dat ik er als het ware om vroeg om lastig gevallen te worden. Toen hij maar rare opmerkingen bleef maken ben ik vrij impulsief toen we bij een stoplicht moesten wachten snel uitgestapt. Ik vergeet het nooit meer en heb daarna nooit meer gelift.

Ben (63)

Ik liftte eigenlijk nooit omdat ik een eigen autootje had maar op een dag was de auto kapot. Ik moest naar Harlingen omdat ik dat weekend naar Terschelling zou gaan. Daar had ik een vakantiebaantje.
Ik ben in Assen gaan liften. Er stopte een grote vrachtwagen die naar Harlingen moest. Er zat een heel klein mannetje in die grote vrachtwagen. Ik weet nog dat ik daarover verbaasd was. De man vertelde dat hij eigenlijk altijd lifters meenam voor de gezelligheid. Hij lulde me de oren van mijn kop. Een intrigerende gast. Hij was eigenlijk overal geweest in Europa maar ook veel in Noord Afrika. Hij had zulke leuke verhalen dat ik daarna dacht, dat wil ik ook. Ik ben toen mijn diploma’s gaan halen voor vrachtwagenchauffeur en ik heb 20 jaar in dat vak gezeten. Geweldige ervaring. Op een gegeven moment brak het me op doordat ik vaker en vaker urenlang moet wachten bij de grensovergangen. Het heeft wel gemaakt dat ik ook altijd lifters heb meegenomen.

Marjolein (70)

Met mijn vriendinnetje Saskia liftte ik vaak. We bedachten in het weekend waar we zin in hadden. Naar het strand of juist naar de stad. We hebben nooit problemen gehad en eigenlijk altijd wel leuke ervaringen. Op één keer na. We liften toen mee met een man die nogal in de Heer was. Hij had ons meegenomen om ons voor ‘het kwade’ te behoeden. Hij was namelijk wel te vertrouwen!
Hij heeft de hele rit, anderhalf uur lang op ons ingepraat en over de Here Jezus gesproken. Saskia en ik kregen er de slappe lach van. Toen heeft hij ons eruit gezet en tegen ons gezegd dat we ‘ongelovige ondankbare honden’ waren. We hebben daarna alle twee in onze broek gepiest van het lachen.

Ton (66)

Ik liftte lang. Op een gegeven moment had je die acties van Kanis en Gunnink (koffie). Weet je dat nog? Dat was ergens eind jaren 70. Kon je voor half geld met de trein reizen en soms, als je geluk had en je kaartje niet gecontroleerd werd in de trein kon je er nogmaals mee reizen. Dat heb ik toen ook vaak gedaan. Gewoon, een welkome afwisseling op het liften.

Ben jij vroeger ook naar andere landen gelift? Gewoon om lekker te reizen of naar een vakantiebestemming? Vertel er eens over?

Door: SchoolBANK redacteur Helga Walter

liften

SchoolBANK redacteur Helga avatar

SchoolBANK redacteur Helga

Helga Walter (1956) geboren en getogen in Enschede. Daarna lang in het midden van het land gewoond en gewerkt. Op dit moment, alleen, in de prachtige stad Deventer. Ik heb 2 volwassen zonen Haye en Julius, 2 leuke schoondochters, Rozemarijn en Christine en 3 kleinkinderen Hidde (5), Maud (3) en Minne (1). Ik werk 3 dagen per week in het voortgezet onderwijs waar ik me bezig houd met leerlingen die extra zorg nodig hebben. Ik schrijf graag korte verhalen waarbij de menselijke interactie centraal staat. Ik houd van: kletsen, vrienden zien, de waddeneilanden, koken, lezen, Netflix kijken, wandelen, fietsen, zwemmen in de zomer, acteren en mooie steden bezoeken.

Reacties 0
?