Ga naar de inhoud

Kreeg jij vroeger ook dagelijks een lepeltje levertraan?

Update:
Levertraan

De wintermaanden betekende vroeger… tijd voor het flesje levertraan. Eén lepel per dag voordat je naar school ging of juist voor het slapengaan om de weerstand te verbeteren en het lichaam gezond te houden. Levertraan bevat met name veel vitamine D waar je in de winter extra behoefte aan hebt. Velen zijn ermee grootgebracht, maar de meesten konden de geelachtige olie niet echt waarderen. Zelfs een snoepje of suikerklontje achteraf kon de smaak niet wegnemen. Een smaak die je waarschijnlijk nooit meer zult vergeten.

Levertraan

Tegenwoordig heb je een vitamine abonnement zodat je nooit meer zonder komt te zitten, maar vroeger was dat wel degelijk anders!

 

Kreeg jij vroeger ook levertraan? Wij zijn benieuwd! Deel je ervaringen hieronder of zet ze op SchoolBANK. Wil je liever nog meer verhalen lezen over toen & nu? Klik dan hier!

categorieën: Eten en drinken

Reacties 20

 1. avatar
  Gerard Jonker

  Ja hoor, elke avond na het bad een lepeltje levertraan maar wel op een suikerklontje dus.....10 min. ddarna tandjes poetsen.

 2. avatar
  ab pijper

  ja dat was elke avond prijs voor het slapen gaan.

 3. avatar
  René Kerstens

  inderdaad...een dagelijks dieptepunt van de dag. En dan dat schepje suiker, of dat nou zo gezond wás...en helpt deed het sowieso niet echt...bah bah.

 4. avatar
  Gerard Eummelen

  Ik denk dat iedereen die in de jaren '50/'60 een lepel levertraan moest doorslikken, zich nu nog de smaak kan herinneren. Soms als ik een rolmops eet neigt die smaak nog wel eens boven te komen....grof gezegd was het echt zum kotzen!!

 5. avatar
  Gea Hartsuiker

  Ik kreeg ook iedere morgen een lepeltje levertraan, tot dat ik ontdekte dat ze er ook in capsule vorm waren. Heb met name moeder toen overgehaald om die te kopen. het was toen geen straf meer om levertraan in te nemen.

 6. avatar
  Helma van Kaam.

  Wij kregen vroeger ook levertraan maar die was juist heel lekker op een eetlepel wat is dat lang geleden.

 7. avatar
  Ad Spijker

  Het diepte punt was de winter maanden ijs op de ruiten in de koude keuken vrijdag s'vond s eerst in de teil .Om afgeboend te worden ,en als toetje de fles levertraan.Volgens mij werd dat gegeven met de grootste lepel die in huis was.Geen schep suiker na of zo, dat was te duur.

 8. avatar
  johannes van de ruit

  misschien dat ik een beetje andere smaak hebt, misschien raar, ik vondt die levertraan best smaken, nam wel 2-3 lepels, wat een lekkere vettigheid! nu, 45 jaar later, neem ik maar vitamin D pillen. wat iets minder bekend is, dat vroegere motoren gesmeerd werden met datzelfde goedje! Ook dronk ik rond die tijd vaak de pure Sterovita koffiemelk, waar ik nu van huiver,maar...ik was zelden ziek!

 9. avatar
  Albert Zwemmer

  In het kinderhuis kregen wij deze "lekkernij" ook elke dag na de warme maaltijd die toen nog tussen de middag werd geserveerd. Gedacht werd om dit voor het toetje te doen. Brrrr . . wat zagen we er tegenop. Op een dag had ik de ingeving om de lepel levertraan door mijn custardvla te roeren in de hoop dat die smaak de levertraan zou overstemmen. Zat vervolgens aan een bord VOL levertraan, gruw nog steeds bij die gedachte en kan het bijna ruiken. Enne . . .niet zeuren maar alles opeten, onder dreiging van lijfstraffen, hel en verdoemenis!

 10. avatar
  Pieter van Zanten

  Ja, zodra de "R" in de maand zat kreeg ik 's avonds een lepel levertraan. Daarna kreeg ik een theelepel suiker tegen de vieze smaak. Later (ik denk omstreeks 1952) kwam er met Sinatraan een levertraan met sinasappelsmaak. Dat was beter te slikken. De levertraan had geen vitamine D, maar proto-vitamine D. Eerst zonlicht kan van protovitamine D vitamine D maken.

 11. avatar
  Nettie verhoef

  Nee ik kreeg van thuis geen levertraan. Wel een vriendin van mij waar ik veel bij haar thuis kwam, zodat ook ik gewoon in het rijtje mond open en slikken opgenomen werd. Ook een beker melk 3 keer of mee gekookt en met vellen. Stond voor mij klaar op het aanrecht bij binnenkomst via de achterdeur in tuindorp.

 12. avatar
  Elisabeth Kooi

  Mijn moeder gaf mij levertraan en daarna fluortablet

 13. avatar
  Martha Weide

  Gelukkig niet; wij kregen Sanastol, dat had een sinaasappelsmaak en was goed in te nemen

 14. avatar
  C.J. Ockeloen

  Ja, maar ik vond het wel lekker. En nu, zoveel jaar later, slik ik het weer omdat ik vitamine D in andere vormen niet verdraag, 4 eetlepels bij avondeten. Niet zo lekker als toen maar nog steeds niet vies.

 15. avatar
  Henk Fennema

  ja we kregen levertraan 1thee lepel s,avonds later toen ik aan wedstrijd wielrennen/schaatsen deed ook. in het winter seizoen 1pap lepel per dag en elke week 1meer tot je soms de tel mis was\ mijn vriend vondt het lekker en dronk het uit de fles .wat je kon merken als je achter hem reed als we samen op de fiets trainden.

 16. avatar
  Fia Bakker

  Pas weer eens levertraan aangeschaft. Na al die jaren. Lekker!

 17. avatar
  jan BORST

  ja heerlijk als we vervelend waren kregen we voor straf geen levertraan, maar we kregen het toch want dat had je nu eenmaal nodig bij het opgroeien

 18. avatar
  Dieneke, maria Oort

  JA ook dat maar ja onze ouders wisten wat ze deden inderdaad hoorde er bij het opgroeien .Nu in deze tijd allelij Vitaminen?wat niet altijd goed is ook niet van de Huisarts 🙏🤔😜

 19. avatar
  Monique Kessens-Thomson

  Ik kan eerlijk zeggen dat ik nooit levertraan gekregen heb dus weet ook niet hoe het smaakt maar heb er wel genoeg over gehoord. Ik kreeg wel een lepel Rosevicee (?) elke dag. Maar dat was heerlijk en je hoorde mij niet klagen.

 20. avatar
  RIA Versteeg Heuseveldt

  Ook ik kreeg levertraan , een eetlepel voor slapen gaan en da suiker erna en een wybertjedrop. We vonden het heel gewoon maar ook niet superlekker. Het hoorde erbij. Draisma levertraan..