Ga naar de inhoud

Lea van The Cats

the Cats

De leden van de latere Volendamse Cats speelden al vanaf 1962 samen. Aanvankelijk nog met namen als the Mystic Four en the Everly Kosters. Maar in 1964 werd de groepsnaam the Blue Cats en niet veel later werd dat afgekort tot the Cats.

In 1966 kreeg de groep een platencontract bij Bovema. De eerste jaren namen ze nummers op die door anderen waren geschreven, maar eind 1968, na al zes top 40 hits, ging het roer om en zongen ze voornamelijk hun eigen liedjes. Vooral de nummers van Arnold Muhren waren succesvol. Van de vijf nr. 1 hits van de groep schreef hij er drie: ‘Lea’, twee weken op nr. 1 in 1968, ‘Why’, vijf weken op nr. 1 in 1969 en ‘Marian’ vijf weken op nr. 1 eind 1969 begin 1970. De andere twee nr. 1 hits voor de Cats zijn ‘Where have I been wrong’, twee weken op nr. 1 in 1970 en geschreven door groepslid Piet Veerman en ‘Be my day’ zes weken op nr. 1 in 1974 en geschreven door de Amerikaan Larry Murray.

Lea was in 1968 dus de eerste in de rij nr. 1 hits voor de groep. Het nummer gaat over Lia, een overleden fan van de groep. Lia kwam uit Wervershoof en was pas 19 jaar toen ze in 1967 omkwam bij een auto-ongeluk. Lia was Cats-fan van het eerste uur en bezocht dan ook regelmatig optredens van de Volendamse groep. Toen Arnold Muhren bemerkte dat Lia niet meer bij optredens kwam, informeerde hij na afloop van een optreden bij vriendinnen van Lia waarom ze niet meer kwam kijken. Pas toen hoorde hij dat Lia is verongelukt. Arnold was geraakt en vertaalde zijn gevoelens in de compositie ‘Lea’. Dit was overigens pas het tweede nummer dat hij ooit schreef.

Door de gevoeligheid van het onderwerp aarzelde Arnold om het nummer op plaat te zetten. Omdat de andere groepsleden er op aandrongen dat wel te doen, ging Arnold overstag, maar wel pas nadat hij het voornemen met de moeder van Lia had besproken. Zij vond het lied een mooi eerbetoon aan haar dochter, maar zag toch niet graag dat er publiekelijk een link werd gelegd met Lia. Dat zou te veel pijnlijke herinneringen oproepen. Zodoende werd pas jaren later bekend dat de tekst van ‘Lea’ gebaseerd is op een ware én trieste gebeurtenis.

Het nummer werd een gigantische hit en stond 22 weken in de top 40 en twee weken op nummer 1. Op de single zijn overigens alleen de stemmen van the Cats te horen. De instrumenten werden bespeeld door beroepsmusici.

Voor de Duitse markt brachten The Cats ook nog een Duitstalige versie van het nummer uit. Opvallend is dat de titel van het nummer daar niet ‘Lea’ is, maar ‘Lia’, de ware naam dus van de verongelukte fan.

Meer blogs: