Met krulspelden kreeg je de krullen uit je dromen

Met krulspelden kreeg je de krullen uit je dromen. Uitgelichte afbeelding

Heb je steil haar, dan wil je krullen. En heb je krullen, dan wil je liever steil haar. Is dat waar? In dat geval: iedereen met stijl haar kan al generaties een krullenkapsel maken met krulspelden. Heb jij ze wel eens uitgeprobeerd?

Op donderdag of op vrijdag, als oma haar haar had gewassen, gingen die krulspelden erin. Het waren metalen kokertjes met een soort plastic haartjes aan de buitenkant, die de haren goed vasthielden. Pin erdoor, en dan zaten ze stevig. Je kon ze aan de lucht laten drogen, eventueel met een sjaaltje over de krulspelden, maar een droogkap was eigenlijk het beste. Gelukkig had oma een droogkap thuis, zo’n mooi apparaat waar je nu waarschijnlijk een kapper heel erg blij mee zou maken. Na een half uurtje onder de droogkap, waarbij oma niks hoorde en zich niet kon bewegen, moesten heel voorzichtig een voor een die krulspelden er weer uit, voorzichtig het haar doorkammen en daarna in model brengen. Ik geloof dat ze de eerste nacht nadat ze krullen had, half zittend sliep om de krullen niet weer plat te duwen…

Slapen met papillotten

Ik wilde natuurlijk ook krullen, en helaas is mijn haar heel steil. Maar oma wist er wat op: papillotten. Ze maakte kleine lapjes en wikkelde daar plukjes van mijn haar omheen. Als alle papillotten in mijn haar zaten, leek het alsof ik een hoofd vol witte vlinders had. Daar ging ik mee slapen en de volgende ochtend: krullen! Zo mooi vond ik dat. Mijn moeder had er geen geduld voor, dus dit gebeurde hooguit een keertje tijdens een logeerpartij. Krulspelden? Nee, die mocht ik niet, dat zou niet goed zijn voor je haar. Waarom oma het dan wél mocht, was me niet helemaal duidelijk.

Wassen en watergolven

Mijn andere oma ging elke week naar de kapper voor een watergolf. Ik weet eigenlijk niet of dat nog bestaat, maar het kwam erop neer dat een kapper de krulspelden inzette, met een speciale conditioner die ervoor zou zorgen dat de krullen langer bleven zitten. Ging het regenen, dan trok oma meteen zo’n plastic kapje uit haar tas, want als het haar nat werd, waren de krullen van de watergolf ook zo weer verdwenen.

Net zulk mooi haar als Agneta

Mijn moeder ging met de tijd mee: zij kocht een krullenset. Een elektrisch apparaat met rollers in drie verschillende groottes, met bijpassende pinnetjes om ze vast te zetten. Op de doos stond een beeldschone mevrouw, ze leek een beetje op Agneta van Abba, met prachtige glanzende krullen. Dat wilde mijn moeder ook wel, dus ging de stekker in het stopcontact, wachten tot de rollers warm waren en dan kon ze haar haar gaan ‘inzetten’. Dat was een enorm gepruts met een kam met een lange punt en een extra spiegel om haar eigen achterhoofd te kunnen zien, maar ja, mijn zus en ik waren nog te jong en we konden die rollers er niet voor haar inzetten.

Tranen van de permanent

De droom van een volle, krullende bos haar is door deze twee generaties ook op mij overgedragen. Van mijn kleedgeld spaarde ik tot ik zoveel geld bij elkaar had dat ik een permanent kon betalen. De kapper zette de rollers strak in mijn haar – de tranen stonden in mijn ogen van dat rukken en trekken aan plukjes haar en van de afschuwelijke ammoniak-lucht van de permanentvloeistof – en na drie uur in de kappersstoel stond ik weer buiten met een bos krullen. Jammer genoeg veranderde het heel snel in pluis, mijn buurmeisje noemde me een ‘poedel’ en zelfs met de lapjestruc van oma kreeg ik niet meer die mooie krullen terug.

Alles uit de jaren tachtig lijkt weer terug in de mode te komen, ook de kapsels uit die tijd. Maken de krulspelden ook weer een comeback? En zou ik het dan nog een keer durven om een krullenkapsel uit te proberen?

 

*Afbeelding via: prestigeproductinc.com

SchoolBANK redacteur Sabina avatar

SchoolBANK redacteur Sabina

Sabina Posthumus (1973) komt uit een knus jaren-zeventig-nest in West-Friesland met kurkwanden, een zitkuil en macramé plantenhangers. Heeft warme herinneringen aan Toppop, Saroma-toetjes en de Olijke Tweeling. Woont nu in Hoorn met haar man Jos en twee katten. Houdt van koken en (stiekem) van sokken breien. Leest alles wat los en vast zit, en als ze niet leest is ze aan het schrijven – onder andere voor Schoolbank.

Reacties 10+
Ineke avatar
Ineke

2020 M07 31 15:15:43

Mijn moeder had als kind heel lang haar. Voor het naar bed gaan maakte haar oudste zus vlechten in het haar. Later nm ze wel eens een permanent maar vaker watergolf. Zelf heb ik diverse keren een grove permanent geprobeerd, maar een keer was de kapster zelf op vakantie en was ik overgeleverd aan de assistente. Dat pakte beroerd uit, mijn haar was niet goed ingerold en werd gort droog, ik durfde mijn haar niet eens te kammen. Daarna nooit meer permanent voor mij. Ik laat het nu knippen en föhnen. Bij mijn dochter ging ik eens allemaal kleine vlechtjes maken, alleen duurde dat veel langer als gedacht. We gingen uit eten met vrienden en zij maar wachten en wachten. Met een half ingevlochten hoofd zag mijn dochter niet zitten. We arriveerden een uur te laat.

Machteld avatar
Machteld

2020 M07 31 12:23:09

Mijn moeder is half Surinaams. Van permanentje zetten en krulspelden had ik totaal geen last. Toen was het al duur vond ik. Toen ik rond de 30 was, dacht ik om het te laten ontkroezen. Geen gezicht was dat, en mijn haar werd in plaats van kroezig pluizig. Nu laat ik het maar zo, ik ben heel tevreden met mijn haardos.

Hester avatar
Hester

2020 M07 31 11:19:20

Dat doe ik nog. Steeds watergolfden maar de krulspelde zijn moeilijk te krijgen

Toos avatar
Toos

2020 M07 31 08:58:03

Mijn moeder nu 87 vertelde dat ze vroeger ook krullen maakte met papilotten in het haar. En dat er dan als versteviger suikerwater werd gebruikt. Dan moest het alleen niet gaan regenen anders had je een plakhoofd.

Amata avatar
Amata

2020 M07 31 00:45:51

Ik herinner mij dat ik, op mijn dertiende, een hele nacht ellendig had geslapen, op krulspelden van schuimrubber met een pennetje dat eromheen werd getrokken en vastklemde aan het andere eind. Goed, ik na het opstaan meteen naar de spiegel, me al verheugend op de prachtige krullen die ik nu zou hebben! Voorzichtig haalde ik de spelden los, mijn hoofd deed erg pijn, van liggen op die toch wel harde dingen, maar ook het haar zelf, omdat ze enorm strak zaten. Ik merkte het meteen, nadat ik twee had losgehaald…. het zag er niet uit, het plastic pinnetje om de speld had een knik in de krul veroorzaakt. Het was al laat, te laat om er nog iets aan te doen, zoals nat maken, dus zo ging ik met een hoofd vol krullen met knikken naar school. Heb die krengen nooit meer gebruikt.

I avatar
I

2020 M07 30 21:01:12

Mijn moeder had ook een dooset rollers waar die ze indraaide en waarvan ze mooie krullen kreeg. Als kind mocht ik af en toe ze gebruiken. Maar het werd heel heet dus had je het gevoel dat je hoofd afbrandde. Later vlochtten mijn vriendin en ik elkaars haren tot dunne vlechtjes om ze er de volgende dag uit te halen. We waren er tot 3 uur in de ochtend mee bezig. Helaas waaide bij mij s’morgens op de fiets alles eruit. Al het werk voor niets. Ik droomde van mooie krullen. Dus spaarde ik ook voor een permanent. 90 gulden. In Valkenburg. Ik ging er verwachtingsvol naar toe op de fiets. Wat een verschrikking. Het zag er naderhand niet zo uit zoals ik het op het plaatje had gezien. Daar waren het mooie krullen. En ik had kleine krulletjes. Inderdaad net als een pedel. Verschrikkelijk vo’d ik het. 90 gulden in de prullenbak!!. En hoe moest ik mij vertonen op school? Dus ging ik erna mijn haar nat maken om de krullen er uit te krijgen. Wat dus niet lukte. Mijn haren werden er ook superdroog van. Later heb ik ondanks die mislukte kapperkrullen toch nog zelf permanent gezet met behulp van mij moeder. Ook niet mooi maar minder poedel dan de kapper. Wat schaam ik mij nu als ik naar oude foto’s kijk. Ik hoop dus echt niet dat die lelijk kapsels terug in de mode komen. Mijn dochter van bijna 13 draagt nu al kleren die ik vroeger ook droeg. Beter had ik alles bewaard!!!

Dierika Bühler avatar
Dierika Bühler

2020 M07 30 20:56:03

Ik heb vroeger een permanentje gehad waar ze de aanzet van de haren niet inrolden en met satéprikkers het verlengde zodat je een pyramidekapsel kreeg! De ponny was dan weer wel als permanent.

tonnie avatar
tonnie

2020 M07 30 19:43:57

ik heb zelf jaren in het kappersvak gewerkt. Tegen de kerst had ik altijd kapotte handen van het vele permanenten wat i dus deed. Mijn allereerste herinneringen aan krullen uit mijn kindertijd. Ook kreeg van mijn moeder papillotten in mijn lange haren (pijpenkrullen).Naderhand kreeg ik van die kleine plastic krukspeldjes in mijn haar Weer later van die schuimrollers met klemmen. Ik ben blij nu met mijn korte haar. wassen en drogen klaar Geen gefriemel meer

n avatar
n

2020 M07 30 19:38:58

ik heb zelf in het kappersvak gezeten. Met het permanenten tegen de kerst had ik altijd kapotte handen van de vloeistof.

Karin Jaspers avatar
Karin Jaspers

2020 M07 30 18:53:10

Dag Sabina,
Wat schrijf je toch ontzettend leuk. Heel herkenbaar ook verschillende keren een poedelkapsel gehad door een permanentje.

?