Ga naar de inhoud

Deze 16 koekjes nam je vroeger altijd mee naar school

Update:
koekjes

Kan je je het nog herinneren? Het pauzemoment met een schoolkoek. Altijd spannend, welk koekje je moeder in jouw broodtrommel had gestopt. We hebben een overzicht gemaakt van de koekjes die het meest mee naar school werden genomen. Wat was jouw favoriete schoolkoekje?

1. Smoeltjes

Iedereen kreeg een blij smoeltje op zijn gezicht als je het rode zakje met Smoeltjes in je broodtrommel vond. Het waren kleine, ronde speculaasjes in de vorm van een gezicht. Elk smoeltje had een andere gezichtsuitdrukking. Smoeltjes waren zeker één van de populairste en lekkerste schoolkoeken. Als je dit koekje had, wilde iedereen met je ruilen. Het gevoel dat je kreeg als iemand met je wilde ruilen, was goud waard.

2. Liga Milk Break

Ook Liga’s waren razend populair. De combinaties van smaken die dit koekje had, waren eindeloos. Je had de normale en de duo’s. Het liefst wilde je natuurlijk twee smaken in één koekje. Aardbei met melk was echt het allerlekkerst. Je had altijd een paar mensen in de klas die eerst de vulling van de koek opaten. Een knap kunstje, wat je alleen lukte als je heel voorzichtig at. Daarna moest je de koek nog opeten – die dan een stuk minder lekkerder smaakte.

3. Space koeken

Space koeken, ken je ze nog? Deze koeken bestonden uit chocolade en karamel. Deze koekjes waren alleen te koop bij de LIDL, dus als je deze supermarkt in je buurt had – had je deze regelmatig mee. Als je nu zegt dat je een Space koek op school hebt opgegeten, zal iedereen je gek aankijken. Terwijl je vroeger de naam heel tof vond…

4. Sultana

De Sultana – een fruitbeschuit in tientallen smaken – is sinds 1932 onmisbaar in broodtrommels. Niet heel gek ook, want wie lustte er nou geen Sultana’s? Je kreeg er ook nog eens drie, wat best veel was. Hierdoor was je bij voorhand al winnaar van het koekjesruilspel. Je kon altijd één Sultana ruilen tegen een andere koek – en dan had je er nog twee over. Die peuzelde je dan op of bewaarde je voor later.

5. Lik koekje

Lik koekjes waren koekjes om te likken. De naam verklapte het eigenlijk al. Dit waren ronde, kleine koekjes met glazuur in pasteltinten. Lichtroze, lichtgeel, lichtgroen… Ze waren allemaal even lekker. Het was dan ook altijd een feest om in de pauze dit glazuur helemaal van de koekjes af te likken. En wat zaten er veel in een zakje!

6. Brinky

Brinky’s, wie kent ze niet? Brinky’s waren twee heerlijke vanille biscuits met ertussen een zacht zoete vanille crème, omhuld met heerlijke chocolade. Ze zaten in een knaloranje verpakking. Als je moeder deze thuis in de kast had liggen, was de kans heel groot dat je er wel eens eentje stiekem mee naar boven nam. Van deze schoolkoeken kon je erg genieten. Je vingers zaten na afloop altijd onder de chocola, maar dat maakte je helemaal niets uit.

7. Plop koeken

Je keek vroeger erg graag naar het tv-programma Kabouter Plop. Niets voor niets waren deze koeken razend populair. Wie wilde er nou geen koekje met Kabouter Plop erop? Ook de Samson en Gert versie was erg populair. Het waren naturel beschuitjes en als je mazzel had kocht je moeder de chocolade variant. Die was nog lekkerder!

8. Knoppers

Als je denkt aan Knoppers, loopt het water waarschijnlijk al in je mond. Knoppers waren knapperig gebakken volkorenwafels, met heerlijke melk en zachte hazelnootcrèmevulling, verfijnd met geroosterde hazelnoten. Heel erg lekker! Tegenwoordig zijn Knoppers bij elke supermarkt te koop. Vroeger waren ze alleen te koop bij de Aldi. Maar met alle liefde reed je moeder daar speciaal naartoe om jou blij te maken. Zo lief.

9. Prince MiniStars

Prince MiniStars waren echt het allerlekkerst. In een zakje zaten zes krokante koekjes met melkvulling, bedekt met witte of bruine chocolade in de vorm van een ster. Toen je ongeveer in groep 7 zat, kwam er een nieuwe variant uit. Dit waren bruine koekjes met witte chocoladevulling. Die waren nog lekkerder. Helaas waren ze erg duur, waardoor je ze zelden in je broodtrommel vond. Maar als je ze wel mee had… Yeah.

10. Ontbijtkoek

De ontbijtkoek is waarschijnlijk het gezondste koekje uit deze lijst. Hij was niet heel lekker en ook nog eens gezond. Je was er daarom niet altijd blij mee. Helemaal als je een neppe, goedkopere variant meehad. De originele Snelle Jelle was echt het allerlekkerst.

11. Euromunten

Ken je ze nog, de Euromunten? Deze koeken werden vroeger gemaakt door Bolletje en heten tegenwoordig Zakken Rollers. Deze naam is veel passender, want iedereen wilde deze koekjes van jou stelen. Althans, ruilen. Stelen – daar dacht je niet eens aan. Het waren heerlijke beschuitjes met chocolade in de vorm van euromunten. Je at altijd de koekjes op met de minste waarde. De twee euromunten bleven dan altijd als laatste over, die waren ook het grootst. Het beste voor het laatst.

12. Kapitein Koek

Kapitein Koek was vroeger ook vaak te vinden in de broodtrommel. De vrolijke papegaai in een piratenkostuum met een schatkist vol ontbijtkoekjes die aan de zijkant sterretjes hebben. Het beeld staat waarschijnlijk op je netvlies geschreven. Deze schoolkoeken waren ontbijtkoeken met suikertjes of rozijntjes erin. Aan de zijkant zaten sterretjes, die waren het lekkerst. Helaas is deze klassieker niet meer te koop. Aye aye kapitein!

13. BN-koekjes

Ken je de BN-koekjes nog? De BN-koekjes hadden allemaal een grappig gezicht. Het waren knapperige, volkorenkoekjes met een glimlach en waren verkrijgbaar in aardbei en chocolade smaak. Welke smaak was jouw favoriet?

14. Roze Koek

Als je een roze koek mee naar school had, kon jouw dag niet meer stuk. Het was zeker een van de meest populairste koeken op school, tot jullie erachter kwamen dat de roze kleurstof van de koeken gemaakt werden van rode luizen. Toen at echt niemand ze meer. Jakkie.

15. Cheestrings

Iedereen hield van kaas. Dat Cheestrings werden uitgevonden, was dan ook volgens jou de uitvinding van de eeuw. Het waren – zoals de naam al zegt – lange stengels van kaas. Ze smaakten een beetje naar plastic, maar dat maakte jou niets uit. Cheestrings waren de bom.

16. Cheez Dippers

Nog eentje voor de kaasliefhebbers onder ons. Cheez Dippers waren ontzettend populair. Je kreeg een bakje met stokjes, die je kon dippen in een kaasdip. Echt heel lekker. Altijd had je te weinig dip. En het liefst likte je het bakje met kaasdip, helemaal leeg. Daar waren je klasgenoten wat minder blij mee.

Welk koekje kreeg jij vroeger mee naar school? Laat het weten in een reactie.

 

categorieën: Jaren 90

Reacties 3

 1. avatar
  Laura Palsgraaf

  Plopkoeken, Kapitein koek, Cheesedippers? Die had je toch helemaal niet tussen 1975 en 80? Mijn dochter kreeg die wel mee naar school, maar die is van 1997.

 2. avatar
  Mieke Hartkamp

  Een paar hiervan zijn na mijn tijd, maar Knoppers koop ik nu voor mijn kinderen. Bij de Aldi, in de Verenigde Staten!

 3. avatar
  Marjolein Franse

  Evergreen liga! Bovenstaande niet uit mijn tijd!