Elke week een nieuwe garderobe: de wilde kledingstijl van de jaren 90!

Elke week een nieuwe garderobe: de wilde kledingstijl van de jaren 90!. Uitgelichte afbeelding

De kledingstijl in de jaren 90 was divers. Elke week kwam er wel een nieuwe rage in de klas waar je een nieuwe garderobe voor kon aanschaffen. Ik weet nog dat ik mijn moeder kwam vragen om een tuinbroek. EEN TUINBROEK?! Wat ga je daar dan mee doen? In de tuin werken?! Gelukkig waaide deze trend snel weer over. Weet jij nog welke kledingstijl je had op de basisschool of middelbare school?

De eerste jaren van de jaren 90 waren spijkerbloesjes, panterprint-leggings, beenwarmers en maillots zeer in trek in de klas. Een “bandana”, zakdoek of sjaaltje in je haar. Felle kleuren: zolang deze maar niet allemaal door elkaar gedragen werden. Rond 1993, onder invloed van populaire Grunge rockbands Nivana en Pearl jam, kwamen de T-shirts met bandnamen bij ons in de mode. Vaak werden die gedragen door de jongens en voor de meiden was er de geruite blouse, gaten in je spijkerbroek of een veel te grote trui.

Het was cool om een gat in je panty of maillot te hebben, tot grote ergernis van mijn moeder. Kleding werd ook veel over elkaar gedragen: shirt met lange mouwen (longsleeve) en daarover een T-shirt, lekker warm. Een blouse werd met een knoop om de middel vastgemaakt of openhangend met een T-shirt eronder.
De Allstars en Dr. Martins schoenen waren niet aan te slepen. Had jij ze ook in huis?

Hakkuh!

Jongens maakten niet veel verschillende stijlen door maar er leefde wel een echte subcultuur op: Gabbers! Niet iedereen sloot zich hierbij aan maar op een zogeheten “Houseparty” trok ook ik mijn trainingspak uit de kast en plakte mijn haar met gel strak naar achteren in een hoge paardenstaart.
Lekker “Hakkûh” op nummers van “Hakkûhbar”: Daar is gabbertje! De jongens (en sommige meisjes) schoren hun hoofd gedeeltelijk kaal en “Nike Air” gympen zijn nooit meer zo goed verkocht als toen. De trainingspakken van het dure merk Australian waren het meest populair, maar Nike of Lonsdale werd ook gedragen.

Een tegenhanger van deze subcultuur was de “kakker”. Een overhemd of polo van het merk Ralph Lauren of Tommy Hilfiger, een pullovertje erover en je was het heertje/dametje. Bij ons op school waren deze twee subculturen gezworen vijanden. Hoe was dat bij jou in de klas? Had jij ook klasgenoten als gabbers en kakkers die elkaar echt niet mochten?

Kortere shirtjes, hogere hakken

De kledingstijl werd in het midden van de jaren 90 vrouwelijker en getailleerd. De stoere look werd ingeruild voor meisjesachtige strakke shirts en truitjes net boven de navel. Wijde shirts of grote truien ‘konden echt niet meer’. De tuinbroek bleef nog even hangen bij ons in de klas. Met strakke shirtjes eronder en de kistjes als schoeisel werd het toch net even een leuker aangezicht.
Wel lastig uitdoen die schoenen met al die haakjes weet je nog? Voor de mannen bleven de bandnamen op een T-shirt een hit met een kleine wijziging in (muziek)stijl, de zogeheten “Britpop” zoals Oasis, Blur, Placebo en The Verve.

Eind jaren 90 kwam langzaam het “sexappeal” naar boven: korte shirtjes, rokjes, jurkjes, glitter, korter was nooit een probleem. Glitterstof of metaalachtige stoffen werden ook steeds vaker gedragen. Rond 1999 brak zangeres Britney Spears door met haar wereldhit “Hit me baby, one more time”. Het schooluniform uit de videoclip was een enorme rage: Alle meiden hadden een kort geruit rokje, een wit bloesje erboven, soms opgeknoopt, met een (nep)navel of -neuspiercing en hoge sokken tot aan je knie. Daarnaast werd alles steeds vrouwelijker. Kon jij goed op hakken lopen? De naaldhakken stonden bij mij in de kast, klaar voor een feestje. Hoe hoger, hoe beter.

Wat kan jij je nog herinneren van de kledingstijl in de jaren 90? Had je een favoriete rage? Of heb je misschien nog kleding uit die tijd? Reageer op deze blog en volg ons op Instagram voor meer herinneringen uit de jaren 90!

Bron:
https://www.dresscode.nl/vintage/jaren-90/

SchoolBANK redacteur Nicole avatar

SchoolBANK redacteur Nicole

Nicole (1986) is geboren en getogen in Muiderberg. Na ruim 10 jaar in Amsterdam te wonen heeft Nicole haar stadse bestaan gedeeltelijk verruild voor het prachtige Spaanse eiland Ibiza. Sinds 2017 reist zij voor werk heen en weer naar het Mediterrane. Nicole is een persoon met vele talenten op breed werkgebied. Haar hart ligt bij theater -en muziekperformances: Als theatermaker met haar eigen geschreven voorstelling, koorzanger en actrice leidde zij een druk bestaan. Ze wilde graag een HBO studie afronden en in 2012 ontving zij haar Bachelor Management in de autobranche aan de IVA Driebergen. Haar passie voor sport, muziek en theater bleven bestaan. Via een bevriende yogadocent rolde Nicole in de sportwereld en startte naast haar theaterwerkzaamheden haar eigen yogaschool in Muiden. Na vele jaren ervaringen opdoen in de yogasector en evenementen, zowel in Nederland als in het buitenland, heeft zij de grote stap gezet om een grote yogastudio -en evenementenlocatie Sthira Yoga in Amsterdam op te zetten. Helaas heeft zij deze studio moeten sluiten vanwege het aantreden van de Corona crisis. Zij houdt zich momenteel bezig met de opstart van haar nieuwe bedrijf: Sthira Ceremonies, waarbij zij ceremonies voor bruiloften, groepen en gatherings organiseert. Daarnaast is Nicole bezig met het schrijven van een kinderboek en een online muziektheater-voorstelling. Zij denkt altijd veel plezier terug op haar kindertijd en het kost geen moeite om hier inspiratie uit te onttrekken voor deze blogs. Zij houdt van wandelen met de hond, nieuwe dingen ontdekken, paardrijden, Pentjak Silat(gevechtskunst), muziek maken, schrijven en elke dag iets nieuws proberen.

Reacties 4
Ludianne Hoogsteen avatar
Ludianne Hoogsteen

2021 M02 15 00:00:00

Mensen, het gaat over de kledingstijl van de jaren ’90! Niet over die van de jaren ’60! Ik kan me in ieder geval als jaren tachtig kind, van de middelbare schooltijd inderdaad nog de naveltruitjes voor meiden herinneren en de hoge blokhakken (deed ik zelf ook aan mee:D), geïnspireerd door The Spice Girls! En verder natuurlijk de gabbers en de kakkers, maar ook de skaters en de alto’s, dr. Martens schoenen, Happy Hardcore en ‘slowen’ (daarvoor heette het schuivelen?) tijdens schooldisco avonden:D. Mooie tijden waren dat!

Rein Schoep avatar
Rein Schoep

2021 M02 12 14:49:48

Ik weet niet zoveel zinnigs over de mode in de jaren ’60 te vertellen maar ik herinner me wel dat de meer durvende meisjes een fel rode lange sok aan hadden en een donker groene lange sok. Ik weet nog steeds niet of die pantyhosen zo kwamen of dat ze door de meisjes zo zelf gemaakt waren. ‘k Kan me net twee vriendinnen voorstellen die besluiten een rode pantyhose te kopen en een groene en dan aan de slag gaan om er zelf twee rood/groene pantyhosen van te maken, een rood/groene voor elk. Mijn eigen bijdrage was een zelfgemaakte vreemd groene spijkerbroek die zo nauw was dat ik ‘m alleen met blote voeten aan of uit kon trekken en de zij naad was elke anderhalve centimeterafgezet met “spijkers” ‘k Weet de echte naam niet meer maar voor elke “spijker” moest ik een gaatje maken en daar deel I door steken, en dan aan de buitenkant van de broekspijp deel II op plaatsen en er hard met een hamer op slaan. Een hele klus maar uiteindelijk een zeer modieus resultaat waar ik lange tijd verheugd mee rondgelopen heb. Lang haar was ook iets nieuws en ongewoons waar ik aa mee deed en eens passeerde ik twee dames op de fiets en hoorde een van hen vragen “is dat nou een jongen of een meisje?” Dat was wel even wat anders dan mijn vorige haarstijl, zeer door mijn ouders bevorderd, zeer kort en onder ingewijden ook wel be-bop genoemd. De fabrieksarbeiders die ik op weg naar school op de fiets passeerde noemden het echte ‘plee borstel’…

Coby Smits Klijnstra avatar
Coby Smits Klijnstra

2021 M02 12 11:06:09

Kledingstijl werd in de zestiger jaren een bonte kermis van de Flower Power, jurkjes in de A lijn en dat soort dingen. We hadden ook een periode met Op Art, afwisselende zwarte en witte figuurtjes, streepjes, vlakken en geometrische figuren. T shirts, voor het eerst kwamen er T shirts in de wereld, mouwen recht aan het voor en achterpand vastgezet. Handig gemaakt en iedereen droeg plotseling T shirts. Voor het eerst een spijkerjasje over de trui, nou dat was stoer.

annette annemieke chaudron avatar
annette annemieke chaudron

2021 M02 12 10:19:25

wat een actieveling wens haar heel veel succes met haar bedrijfjes jammer dat corona ook bij haar roet in het eten moest gooien ga door met waarmee je nu gestart bent

?