Kinderziektes bof, mazelen, rode hond, polio; wat weet jij er nog van?

Kinderziektes bof, mazelen, rode hond, polio; wat weet jij er nog van?. Uitgelichte afbeelding
Inenting en litteken pokkenvirus

Wij hebben het vrijwel allemaal! Mijn generatie en de generatie voor en na mij. Een litteken van de inenting tegen het pokkenvirus. De meesten van ons hebben een litteken op de bovenarm, zelf heb ik hem op mijn bovenbeen. Sommige ouders waren zo slim om hun kind een inenting onder de voet te geven zodat er helemaal geen ontsierend litteken te zien is. De ziekte is sinds 1980 helemaal uitgeroeid! Geweldig.

Ik ben me er even in gaan verdiepen wat al die kinderziektes ook alweer inhouden en ook hoe gevaarlijk ze eigenlijk zijn.

kinderziektes
Litteken inenting tegen pokkenvirus
kinderziektes een verwarrend woord.

Als je het woord kinderziektes leest dan denk je meteen dat het alleen maar bij kinderen voorkomt. Dat is natuurlijk niet waar. Doordat kinderen meer fysiek contact met elkaar hebben komt het onder kinderen meer voor maar alle kinderziektes kunnen ook bij volwassenen toeslaan.

inentingsprogramma jaren 50,60,70

Het volgende lijstje vond ik op het internet over het inentingsprogramma vanaf de jaren 50 tot halverwege de jaren 70.

1953 Vaccinatie tegen difterie
1954 Combinatievaccin tegen difterie, kinkhoest en tetanus
1957 Start Rijksvaccinatieprogramma
1957 Vaccinatie tegen polio
1962 Combinatievaccin tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio voor baby’s
1965 Combinatievaccin tegen difterie, tetanus en polio voor 4- en 9-jarigen
1974 Vaccinatie tegen rodehond voor 11-jarige meisjes
1976 Vaccinatie tegen mazelen

Wat herinner jij je van kinderziektes?

Waterpokken
Zelf weet ik dat ik de waterpokken heb gehad. Tegenwoordig kun je je daarvoor ook laten inenten. Een milde ziekte die ontsierende littekens kan achterlaten. Je bent er een beetje hangerig van en hebt jeuk. Verder is het niet zo schadelijk geloof ik. Wel razend besmettelijk.

De bof
Mijn broertje kreeg de bof en liep met dikke wangen rond. Als jongen kon je onvruchtbaar worden als de bof oversloeg naar de genitaliën.

kinderziektes
De bof

Polio of kinderverlamming
Polio is een ontsteking van de grijze stof in het ruggenmerg, veroorzaakt door het polio virus. In de meest ernstige vorm kan het leiden tot de dood doordat de ademhalingsorganen verlamt raken.
Toen ik 15 jaar oud was, in 1971. lag ik een poosje in het ziekenhuis in Enschede. Het was najaar. Ik herinner me dat er toen weer een polio uitbraak was in Staphorst. Er lagen kinderen met polio uit Staphorst in Enschede in het ziekenhuis. Ik zag hun moeders nog in klederdracht het ziekenhuis binnengaan. Dat maakte grote indruk op mij vooral omdat er om godsdienstige redenen niet werd ingeënt. Een zus van mijn schoonzusje, ze heet Maaike, heeft polio gehad. Ze is 4 jaar ouder dan ik.  In het rijtje staat dat de vaccinaties tegen polio in 1957 startten, na een grote uitbraak in 1956. Maaike was net te laat. Ze loopt daardoor erg moeilijk omdat haar benen in de groei door de verlamming krom zijn gaan groeien.

kinderziektes

Rode hond
We kennen natuurlijk allemaal het verhaal van koningin Juliana die rode hond kreeg toen ze zwanger was van prinses Marijke (later Christina). Prinses Marijke had daardoor een ernstige oogaandoening. Meestal zijn de symptomen mild maar in ernstige gevallen kun je gewrichts- en hersenontstekingen krijgen.

kinderziektes
Rode hond

Kinkhoest
Een ziekte met een nare blaffende hoest en benauwdheid.

Mazelen
Dat ziet er echt akelig uit. Je kunt er flink ziek van zijn en ik lees dat in 10 tot 20% procent van de gevallen complicaties kunnen optreden variërend van middenoorontsteking tot longontsteking en hersenontsteking. Wereldwijd is de sterfte onder kinderen met mazelen nog erg hoog.

kinderziektes

Difterie
Difterie is een ziekte met heel veel verschillende klachten. Benauwdheid, hartklachten, verlammingen, zweren en verwardheid. Kortom; een ziekte die je maar beter niet kunt oplopen. Ook hierbij kun je besmet raken door hoesten, niezen, aanraken of zoenen.

kinderziektes
Kind met difterie

Hoge kindersterfte

Een poosje geleden kreeg ik via een achterneef een overzicht van de stamboom van de familie van mijn vaders kant. Daarin zag ik dat mijn overgrootouders 14 kinderen kregen waarvan er 7 op jonge leeftijd zijn gestorven. Ik vond dat een schokkend overzicht eerlijk gezegd en ik snap nu ook waarom mijn overgrootmoeder nooit blij keek op een foto.
Hygiëne en voeding speelde zeker een grote rol bij kindersterfte. In de tijd dat de penicilline nog niet was uitgevonden en er nog geen inentingsprogramma’s waren gestart stierven wij, volwassenen en kinderen, bij bosjes aan, nu, vrij onschuldige ontstekingen en kinderziektes.

Wat weet jij nog van jouw eigen kinderziektes of heb je ervaringen uit jouw omgeving? Vertel het ons!

Door: SchoolBANK redacteur Helga Walter

kinderziektes

*De foto’s zijn afkomstig van afbeeldingen van Wikipedia

SchoolBANK redacteur Helga avatar

SchoolBANK redacteur Helga

Helga Walter (1956) geboren en getogen in Enschede. Daarna lang in het midden van het land gewoond en gewerkt. Op dit moment, alleen, in de prachtige stad Deventer. Ik heb 2 volwassen zonen Haye en Julius, 2 leuke schoondochters, Rozemarijn en Christine en 3 kleinkinderen Hidde (5), Maud (3) en Minne (1). Ik werk 3 dagen per week in het voortgezet onderwijs waar ik me bezig houd met leerlingen die extra zorg nodig hebben. Ik schrijf graag korte verhalen waarbij de menselijke interactie centraal staat. Ik houd van: kletsen, vrienden zien, de waddeneilanden, koken, lezen, Netflix kijken, wandelen, fietsen, zwemmen in de zomer, acteren en mooie steden bezoeken.

Reacties 0
?