Ga naar de inhoud

Zat jij vroeger ook bij de keurploeg? 9 nostalgische herinneringen

Update:

Zat jij vroeger ook bij de keurploeg? We nemen je graag mee terug in de tijd met negen nostalgische herinneringen. Van de flik-flak op de balk tot het nostalgische turnpakje – zo ging turnen vroeger!

Het nostalgische turnpakje

Eén van de leukste dingen van lid zijn van de keurploeg: het nostalgische turnpakje. Je droeg net als als je vriendinnen vol trots het iconische turnpakje van je gymnastiekvereniging. Een paar mazzelaars hadden er zelfs twee! Het enige nadeel was dat je er geen onderbroek onder mocht dragen. Dat vond je vroeger nogal gênant. “Mam, mag ik hem echt niet aanhouden?!”

De altijd moeilijke spagaat

De spagaat was altijd een dingetje. Je kon het, of niet. Voor diegene die het niet konden, is de spagaat vaak een traumatische herinnering. Je juf duwde je net zo lang naar beneden totdat je ietsjes verder kwam. En gillen dat je deed, deze pijn was echt verschrikkelijk. Logisch dat dit nu absoluut niet meer mag.

De stok van de meester

Ook de stok is tegenwoordig niet meer aanwezig. Ondanks dat je zo ontzettend je best deed, ging er altijd wel wat fout. Dit moest je destijds bekopen met een tik van de meester. Daarna deed je nog harder je best, maar was je ook nog banger om te falen. Wanneer je een fout maakte en dit niet werd opgemerkt, ging er een glimp van opluchting door je lijf.

Dit onbesproken onderwerp, kwam in 2020 in de spotlights te staan. Vooral vrouwelijke, jonge turnsters zouden zijn afgebeuld in zware trainingen waarbij de grens tussen training en mishandeling vervaagde. De KGNU heeft verklaard dat zulke praktijken inmiddels tot het verleden behoren. Gelukkig maar!

De urenlange trainingen

Als je echt goed was, werd je lid van de selectie. Je wilde niets liever, dus je was echt dolblij toen je te horen kreeg dat je door mocht stromen. Deze pret werd al snel wat minder toen je erachter kwam dat je uren moest trainen, terwijl jouw vriendinnetjes belletje lel aan het doen waren.

Aan het begin was het erg leuk, maar na een tijdje was je er wel klaar mee. Maar wanneer je thuiskwam, stond er altijd een bordje met eten klaar. Super bedankt, mam!

De onvergetelijke oefeningen op de vloer

De fantastische dansjes, de geweldige pasjes. Niets voor niets was de vloer van velen het favoriete onderdeel. Afhankelijk van je niveau maakte je de mooiste flik-flakken, rondatten, radslagen, salto’s en overslagen.

Weet jij nog wat voor vloeroefening jij vroeger had en kan jij je de verschillende liedjes nog herinneren? Tip: luister op Spotify of YouTube oude vloeroefeningen. Zo haal je heel snel fijne herinneringen op.

De gezelligheid met je vrienden en vriendinnetjes

Samen met je buurmeisjes en vriendinnetjes beleefde je de leukste avonturen. Zo had je het jaarlijkse turnkamp. Dit was echt fantastisch. Je ging vaak een dag turnen in een grote turnhal en de rest van de dagen was het tijd voor lachen, gieren en brullen. Het plezier dat je toen beleefde, was onbetaalbaar.

Sommige keurploegen mochten ook meedoen aan de intochten door het dorp. Vol trots liepen jullie, in je turnpakjes radslagen te maken door de straten. De voorste paar liepen altijd met de vlag met het logo van jullie gymnastiekvereniging.

De flik-flak op de balk

Sommige toestellen en elementen vroegen ontzettend veel van bepaalde eigenschappen. De balk bijvoorbeeld, waar elegantie en balans sterk in naar voren kwamen. Hoewel je je nu afvraagt hoe je dat voor elkaar kreeg, was dit vroeger een fluitje van een cent. Je kende geen angst, dus een flik-flak op de balk was totaal geen probleem.
Alleen de eerste keer vond je wat spannend, maar gelukkig had je toen een oud-lederen tuigje om. Dankzij deze hulpmiddelen ontwikkelde je je in een korte tijd tot een professional.

De strenge jury

Een paar keer per jaar waren er wedstrijden. Al dagen, laat staan weken, was je zenuwachtig voor de grote dag. Alsof het niet erger kon, was de strenge jury nog zenuwslopender. Je wist heel goed wat je sterke en zwakke punten waren, maar aan jou de taak om alleen maar je goede kanten te laten zien. Wat voor punten zou je dit keer krijgen?

Het clublied

Elke gymnastiekvereniging had een clublied. Zo hard als je kon, zong je dit altijd mee. Waarschijnlijk ken je het clublied nog uit je hoofd, wedden?

Zat jij ook bij de keurploeg vroeger? Wat voor herinneringen heb jij aan de keurploeg? Wij zijn benieuwd naar je reactie.

categorieën: Van toen

Reacties 5

 1. avatar
  YVONNE HARVEY-SHEA

  Ik was 7 jaar dat ik op Concordia zat, dat was in 1945, op 12 jarige leeftyd begon ik te trainen met Rene van Duinen in Haarlem en werkte hoogdraad en trapeze. in 1958 had ik een honden nummer en we kregen een contract met Ringling Brothers , ging naar Amerika , woon hier nu voor goed since 1962

 2. avatar
  gerard klem

  Heette vroeger Gymnastiek. Vanaf mijn 4e t/m mijn 16e gedaan bij Vaardig en Sterk (VES) In Poeldijk

 3. avatar
  sjef koman

  hallo met sjef koman uit eindhoven. heb in 1968 op de lagere school gezeten te eindhoven de school hete,de frankrijk school op de frankrijkstraat. zou graag van die school wat foto,s willen hebben. altijd leuk oude foto,s zien van vroeger,stuur me een mail. komansjef34@gmail.com,vele groetjes van sjef koman uit eindhoven

 4. avatar
  Yvonne Klinkhamer

  Ik turnde vroeger bij “Concordia” in Hillegom, wie heeft er nog foto’s

 5. avatar
  Marit van den Berg

  Ik zat bij Oranje Blauw turngroep in Nijmegen, was 2e 🥈 graads turnster. Begon er toe ik 4 jaar oud was tot mijn 18e jaar.