Ga naar de inhoud

Ken je deze nog? Melitta kinderservies uit de jaren ‘70

Update:

Speelde jij vroeger ook met het Melitta kinderservies? Ik neem je mee naar mijn kinderjaren waar ik samen met mijn tweelingzusje heel vaak met het Melitta kinderservies speelde. Daarnaast vertel ik je iets over de geschiedenis van dit merk.

Ken je deze nog? Melitta kinderservies uit de jaren ‘70

Goh wat hebben mijn tweelingzus Margo en ik veel met dit servies gespeeld. We organiseerde koffiekransjes en stalden alles keurig uit op een tafeltje. Onze honden (we hadden 3 honden) waren onze visite, of een enkele keer de buurmeisjes. Kan mij niet voorstellen dat we daadwerkelijk koffie serveerden. Dat vonden we helemaal niet lekker en denk ook dat moeders dit niet had goedgekeurd. Ben benieuwd of jullie dit servies herkennen en er ook mee speelden? Het moet in de jaren ’70 zijn geweest.

De geschiedenis 

Maar kennen jullie de geschiedenis van Melitta dat is best bijzonder. Melitta komt van Amalie Augustus Melitta Bentz geboren in 1873 in Dresden (Duitsland). Deze huisvrouw ergerde zich aan het koffiedik dat achterblijft bij het maken van koffie. Daarom maakte ze gaten in een messing schaaltje waar ze een vloeipapiertje uit het schoolschrift van haar zoon oplegde. Door de koffie hierop te leggen en dit met water te overgieten kreeg ze koffie zonder drab. Haar vriendinnen reageerden zo enthousiast op haar uitvinding dat ze in 1908 patent aanvroeg voor de koffiefilter. Ze is dus de uitvindster van de koffiefilter! 

Met haar voornaam Melitta werd mevrouw Bentz al snel wereldberoemd, want ze werd het handelsmerk van een simpele maar geniale uitvinding. Samen met haar man Hugo verbeterde ze het ontwerp en zochten ze beter papier voor het filter. Met hulp van een tinsmid werd een filterapparaat ontwikkeld waarin het koffiefilter kon worden geplaatst. In 1908 richtte het ze samen het van uit huis het bedrijf “Firma Melitta Bentz” op dat tot een wereldbedrijf uitgroeide.

Pas in 1937 werd het ontwerp van het filter gewijzigd tot de nu bekende kegelvorm. Waardoor de koffie beter onderin bleef liggen en zo weinig mogelijk smaak verloren ging. Wat ik ook niet wist is dat de firma nog steeds bestaat en ook nog door familie van de oprichtster wordt geleid. 

Waar speelde jij vroeger mee? Laat het weten in de reacties.

 

categorieën: Van toen

Reacties 7

 1. avatar
  Gerda Bijsterbosch

  Leuk artikel. Ik heb dit serviesje nog steeds, gekregen voor mijn 10e verjaardag in 1968.

 2. avatar
  Marit van den Berg

  Leuk verhaal! Ik had geen Melitta servies maar een ander merk. Was niet zo stabiel vooral niet als er heet water in gegoten werd !

 3. avatar
  Anna Michielen

  Ja! had ik ook. In verschillende kleuren. Nu, na meer dan 60 jaar en ca. 40 verhuizingen... is er niet veel van over, het potje met filter, drie beschadigde kopjes, twee schoteltjes, een melkkantje en suikerpotje met dekseltje. Ik vond het prachtig toen.

 4. avatar
  Ria Stassen - Veenbrink

  Ria Stassen-Veenbrink Ik heb een beige melitta koffieserviesje. Dit is een reproductie van de originele uitgave van 1964. Dit heb ik gekocht in de jaren zeventig, maar het is nog nooit gebruikt. Jammer toch! Zit nog als nieuw in de doos.

 5. avatar
  Toos Moelands

  Ja ik had er ook een in de pastelkleuren roze lichtblauw en zacht geel. Ik heb het gekregen begin jaren 60. Nu staat het bij mijn dochter en kan haar dochtertje van anderhalf er mee spelen

 6. avatar
  Marita van Hoof-van der Linden

  Ja, ik heb er ook veel mee gespeeld, nu is het bij mijn dochter en kunnen haar dochters er mee spelen.

 7. avatar
  Mercedes Hünd

  ja wat leuk! en voor grote mensen koffie, heerlijk zeker wel