Ga naar de inhoud

Kan jij je de Tienertoerkaart nog herinneren?

Met de Tienertoer kon je voor maar 20 gulden acht dagen lang met de trein reizen. Deze speciale treinkaart werd in 1969 geïntroduceerd door de Nationale Spoorwegen. Het doel? Tieners tussen de 12 en 19 jaar oud meer met de trein te laten reizen. Een groot succes: jongeren konden voor het eerst weg zonder hun ouders en gaan en staan waar ze wilden. Iets unieks in die tijd. Ben jij vroeger op Tienertoer geweest? 

8 dagen kriskras reizen door heel Nederland 

Voor een laag bedrag kon je acht dagen lang heel Nederland door. Hoe leuk was dat? Dit ‘uitje’ werd dan ook wel de 8-daagse genoemd. Met deze kaart kon je in de zomervakantieperiode reizen. Veel jongeren bezochten hun familie, gingen voor het eerst naar een pretpark en kwamen bij plekken die ze nog nooit gezien hadden. De Tienertoerkaart was voor de NS (toen nog de treinvervoerder voor heel Nederland) een groot succes. Het was voor jongeren de eerste stap naar vrijheid.

Het uitstippelen van de perfecte route was een behoorlijke opgave 

Ondanks dat je in acht dagen heel veel kon zien, was het vaak een opgave om een route uit te stippelen. Het liefst bezocht je verschillende evenementen, gave musea en vrienden. Als je slim was, plande je het zo dat je bij vrienden en/ of familie kon blijven slapen. Zo hoefde je niet telkens terug te reizen. 

Het verdwijnen van de Tienertoer 

De Tienertoer was tussen 1969 en 1992 ongekend populair. Honderdduizenden jongeren maakten er gebruik van! De promotie van de Tienertoer was ook overweldigend. Kreten als “Liften voor een krats” of “Tienertoer, zo zie je nog es iemand”, zag je destijds overal. Vanwege afnemende belangstelling is de Tienertoer in 1994 afgeschaft. 

Heb jij vroeger gebruik gemaakt van de Tienertoer? Naar welke plaatsen ben jij gereisd? We horen het graag in de reacties.

 

Reacties 39

 1. avatar
  fi bakker

  We woonden op een eiland en dat tienertoer kende ik alleen van mijn meisjesleesboek "Debbie gaat op tienertoer" door Debbie de Jong.

 2. avatar
  John Roefs

  Ik geloof dat ik in 1975 voor het eerst "op tienertoer" ging en het koste toen al 35 gulden om onbeperkt 8 dagen door Nederland te reizen. De 1e dag zijn we van Cuijk naar Maastricht gereisd en vandaar uit zover mogelijk omhoog Nederland in om de kosten eruit te krijgen. Vanaf toen konden we rustig het land verkennen en dat viel niet mee voor ons, plattelandsjongeren om zomaar ineens in Amsterdam of Rotterdam rond te lopen. We hebben alle provincies en grote steden bezocht maar ook de badplaatsen en toeristische plaatsen. En vooral veel jongeren ontmoet en avonturen beleeft. Zoveel nieuwe indrukken en ervaringen, een fantastisch mooie tijd en beleving in de vrije 70-ties. John.

 3. avatar
  garrelt boven

  Ja zelfs 2 keer de tienertoer gedaan in 1973 en 1974 schiphol haven van rotterdam evoluon in eindhoven en een week in valkenburg.

 4. avatar
  Ray Hermes

  Ja, dat kan ik me nog goed herinneren. Samen met 2 vrienden van me toerden we vanaf het begin in 1969 wat af. Ik was net 16 en meteen op de eerste dag besloten we eerst naar Amsterdam te gaan: de Dam, natuurlijk! Daar gebeurde het: hippies, iedereen had lang haar met haar met een haarband om alles bij elkaar te houden en maar roken, hè... Geweldige dag was dat: geen mobieltjes dus pa en ma thuis hadden geen idee waar we waren. Dat bleek helemaal waar toen we de tijd vergeten waren en de laatste trein gemist hadden. Tja, wat toen? We moesten toch ergens slapen. Uiteindelijk hebben we ons heil gezocht in de ingangsportiek van de C&A op het Damrak. We waren niet de enigen... Van slapen kwam natuurlijk helemaal niets. De dag daarna 's morgens helemaal gammel de eerste trein naar huis genomen en eenmaal thuis alles moeten vertellen en veel te moe om die dag weer de trein te nemen. Ik ben toen 's middags in slaap gevallen en werd pas veel later wakker. Het was in de schemering tussen licht en donker in. Ik nam mijn spullen bij elkaar en stond halfwakker klaar om weer op pad te gaan..... "Waar ga jij naartoe?" vroeg mijn moeder. "We moeten weer vroeg weg met de trein, mam." "Maar het is 19:30 uur 's avonds"...."!! (maar Ik dacht dat het alweer vroeg in de morgen was.... helemaal alle besef van tijd kwijt , dus) Dat heb ik nog heel lang daarna moeten aanhoren..... op de kale grond,dus. Van slapen kwam niets-

 5. avatar
  Dimphy Beurden

  In 1963, ná mijn eindexamen, met 2 vriendinnen en mijn zus Tienertour gedaan. Gewéldig zo zonder ouders en toezicht. Amsterdam geweest, Vlissingen, Valkenburg, Noordwijk Aan Zee. Dat herinner ik me nog heel goed.

 6. avatar
  theo wijlemans

  lijkt me moeilijk in1963 als de kaart in 1969 was i gevoed

 7. avatar
  theo wijlemans

  ik bedoel:ingevoerd

 8. avatar
  Andre Pauptit

  Ja, dat weet ik nog, maar daarmee mocht je niet mee met deze trein. Dit is de TEE uit die tijd.

 9. avatar
  kim kusse

  Hartstikke leuk. Heel Nederland doorgecrosst. Je kreef ook veel korting op etrees voor pretparken etc.

 10. avatar
  H van Rennes

  Samen met een oude vriend door Nederland gereisd. Heel veel gezien van het mooie Nederland

 11. avatar
  Marijke de Groot

  Zeker ken ik die nog!👍 Elke dag met mijn schat, (toen verkering nu ruim 50 jaar getrouwd,) op en neer van Eindhoven naar Zandvoort in de en bomvolle trein!

 12. avatar
  Yvonne Sterre

  Ik heb het ook 1 zomer (1984??) gedaan, echter toen was het nog maar 4 dagen, de prijs weet ik niet meer. Wij zijn 1 dag naar Hotel van

 13. avatar
  Yvonne Sterre

  1 dag naar Hoek van Holland geweest, 1 dag naar ponypark Slagharen, 1 dag naar Groningen waar het spoor stopte en meteen weer terug, niet eens in de stad geweest en 1 dag naar Valkenburg.

 14. avatar
  André van Dillen

  Goede herinneringen aan !! Samen met vrienden naar Zandvoort en Scheveningen (Ik woonde in Twente , dus zo vaak zagen we de zee niet).'s avonds roodverbrand terug...volgende dag naar Maastricht.....maar kwamen uiteindelijk in Antwerpen uit. ha ha Nog vaak moeten horen. We liepen daar in Antwerpen helemaal niet op ons gemak, we moesten immers nog terug... met kans "gepakt" te worden. (de kaart gold niet voor Belgie). Dit zijn toch leuke herinneringen aan die onbezorgde tijd van toen.

 15. avatar
  cgm peters

  Wij waren 16 jaar zijn met 3 jongens op tienertour geweest geslapen in het vondelpark en in maastricht in de trein geslapen man wat een vrijheid toen mvg Willie Peters

 16. avatar
  gerrymaria bollen

  Ja, Ik kan me nog herinneren dat ik met 3 vriendinnen in 1984 4 dagen met de trein waarvan 2 dagen naar de efteling omdat er zon leuke jongen werkte weer gingen bezoeken. Hij was zo leuk dat ik me de andere 2 dagen niet meer kan herinneren. Hij nam ook even vrij die dag om even samen naar Saskia en Serge te kijken want die zongen die dag in de efteling. Mooie tijd!

 17. avatar
  Dineke Lubbers

  In 1979 gedaan met z’n vieren . We waren 16 en onze vrienden 18. We zijn heel Nederland door geweest. Van Groningen tot Maastricht. Was zeer vermoeiend, 8 dagen reizen en 8 dagen leven op patat. Na die tijd ook nog vitamine gebrek. Maar het was zo leuk. Bij Meppel moesten we eruit. Want dan waren we thuis. Zaten in de verkeerde trein , dus we vlogen Meppel voorbij.

 18. avatar
  Ria Rademaekers

  Ja ook gedaan samen met Gonny. Het hele land doorgecrosst. Een van de laatste dagen waren we te laat thuis, toen mochten we niet meer gaan van onze ouders.

 19. avatar
  Koos Groeneweg

  In 1969 acht dagen met de trein gereisd met een vriend (Jan van der Leek). Wij waren toen 15 en16 jaar. Hele leuke ervaring. We woonden in Enkhuizen maar we hebben ook een keer bij mijn oma vlakbij Gorinchem geslapen zodat we wat centraler vanuit deze plaats de volgende dag konden vertrekken. In die week ook een aantal keren naar Groningen gereisd omdat we onderweg een paar meisjes waren tegengekomen waarmee we een goede click hadden. (Jellie en Annejoke Nieboer). Ik heb Jellie daarna nog lang brieven gechreven en zij naar mij. Al met al een hele mooie herinnering!

 20. avatar
  Hanneke Storre-Koomen

  Twee keer een tienertoer gedaan samen met vriendin Marjolein. In 1975 en 1976. We hebben voornamelijk gelogeerd in jeugdherbergen, In Heemskerk, Schiermonnikoog en volgens mij ook in Denekamp. We hadden een heel dik spoorwegboekje en staken veel tijd in het uitpuzzelen van de route. Mooie tijd!

 21. avatar
  Ellen Hitipeuw

  Samen op tienertoer met mijn zusje, kris kras door Nederland. Extra kleren mee, omdat wij op de bonnefooi bij familie in de Molukse wijken aan belden om er te logeren. Altijd feest, de volgende dag met lekkers weer naar de volgende bestemming… https://youtu.be/jmNIbSwDhVM Geniet mee van de belevenissen uit die periode.

 22. avatar
  sa meijer

  1974 met de tienertoer kaart naar Valkenburg maar de finale wedstrijd kijken in een restaurant west Duitsland-Nederland met vrienden.80 man waarvan de helft Duitsers waren

 23. avatar
  Ad Bervoets

  Járen gedaan met een schoolvriend. Het was inderdaad een sport om op één dag zover mogelijk te reizen. Veel gezien, echt geweldig!

 24. avatar
  hans koevoets

  Toen ik twaalf was, met 2 vrienden ( 1 is onderweg afgehaakt) 8 dagen dwars door Nederland. Van Texel tot het 3 landenpunt, we hebben het allemaal gedaan. ik heb de kaart met pasfoto nog steeds. Prachtige tijd. Heel erg genoten. Ik ga tegenwoordig nog maar zelden met de trein, maar als ik terugdenk aan die tienertoertijd, zou ik graag weer even tiener willen zijn. Hans Koevoets, 21 april 2022

 25. avatar

  De Tienertoer is begonnen in 1970 en kostte slechts f15,00! Ik ben in 1970-1971-1972 op Tienertoer geweest, de eerste twee keren samen met mijn broer Jean, de derde keer alleen omdat mijn broer toen prefereerde om met jongere broer Paul te gaan die toen net 12 was geworden. Waar ik altijd goed plande met het spoorboekje om de juiste treinen te hebben om s'avonds weer op tijd thuis in Breda te zijn, gingen de broertjes op de bonnefooi >zodat zelfs de laatste trein vertrokken was, en ze door een lieve peetoom vanuit Utrecht werden opgehaald en ze daar ook mochten logeren! Heel slim bekeken, want vanuit Utrecht konden ze weer grotere afstanden reizen! Maar ik ging het jaar daarop naar Engeland met een Britrailpass, en vanaf mijn 18e kon ik Interrailen!! Tijdens zo'n Interrailreis liep ik mijn man tegen het lijf en sinds 1978 woon ik in Athene, maar tijdens de vele vakantie's in Nederland blijft de trein favoriet vervoermiddel!!

 26. avatar
  Jeroen Lezer

  In 1981 was ik 17 en woonde niet in de hoofdstad maar in het hoge Noorden waar de kleding oerlelijk en te simpel was. Nou met een kinderbijslag en kleedgeld 4x per jaar ging je dan naar AMsterdam, of andere steden in de Randstad om kleding te kopen van de beroemde merken Salty Dog, Fruit of the Loom, Shoe Ba Loo, Roots of Cool Cat. Als je daarmee thuis kwam of op school kreeg je veel vragen waar je dat nou weer vandaan had. Toen ik de tienertour kaart had ontdekt was het helemaal raak. Constant naar de Randstad waar ik mij gelijk als een vis in het water voelde om naar Ajax in De Meer of Olympisch stadion te gaan en natuurlijk weer zakken vol kleding kopen en na afloop even een piepshowtje pakken op de Damrak. Boudisque voor de nieuwste import platen was ook zeer populair. Je logeerde ook bij familie zodat je in de buurt kon blijven. Ben ooit naar het verste punt in NL gereisd ergens in Zeeland om te kunnen kijken waar je met die kaart kon komen puur voor de kick. Deze kaart heb ik nog jarenlang in de jaren 80 gekocht om te reizen. Wat een heerlijke tijd was dat!

 27. avatar
  Ina van Kastel

  Helaas was ik degene die niet mocht. Stel je voor dat ik naar de Dam zou gaan tussen al die hippies. Het was echt veel te gevaarlijk. Gevolg was dat ik met 17 jaar al alleen in Rotterdam ging wonen voor een opleiding in de verpleging. Maar goed dat ze niet weten wat ik daar allemaal uitgevreten heb....

 28. avatar
  Kees STRAVER

  "Openbaar vervoer is een vervoermiddel, dat je ophaalt op een plaats waar je niet bent, het brengt je naar een plaats waar je niet wilt zijn en dat alles op een tijdstip dat je niet past!" Deze woorden van een Nederlandse humorist heb ik altijd onthouden, maar zijn naam ben ik vergeten. Ik heb heel veel gereisd in mijn beroepsleven. Veel verschillende vervoermiddelen en die ene zin was heel vaak waarheid. Mijn bagage op een vlucht Parijs-Londen kwijt. Die bagage heeft me een week lang achtervolgd en altijd één tussenstop te laat. Aan het eind van die week werd ik 's nachts om half twee uit mijn bed gebeld door de taxichauffeur, die in opdracht van de luchtvaartmaatschappij mijn bagage kwam brengen! Tienertoer, nog nooit van gehoord! Ik woonde in Wijk bij Duurstede, ver buiten de stad. Er was geen trein of bus daar. Gewoon fietsen, om de bus naar Utrecht 30 kilometer) te pakken en daar bevond zich de eerste mogelijkheid, om met de trein verder te reizen. Sinds 1982 woon ik in Frankrijk in een "wereldstad" met iets meer dan 1000 inwoners. Geen trein, geen bus. Wel uitzicht 7 kilometer, veel geel (koolzaad in bloei). Gepensioneerd en een Nederlandse echtgenote (sinds1970), die een aantal jaren een zeer gewaardeerd gemeenteraadslid in onze woonplaats was. Beiden nog altijd de Nederlandse nationaliteit, want de dubbele nationaliteit mag niet van de Nederlands wetgever. Dat is alleen weggelegd voor Koningin Maxima (volgens Wikipedia), de Burgemeester van Rotterdam en nog een paar andere "hoogwaardigheidsbekleders". Klachten? Nee hoor. Alleen een gevoel van ongelijke behandeling van een Nederlands staatsburger door de Nederlandse wetgeving! Fijn weekend aan allen.

 29. avatar
  Nicolette Oomes

  Met alle respect, beetje off-topic, Kees !

 30. avatar
  Rob Aalders

  Ik heb de indruk, Kees, dat je jezelf graag leest, ook al verkoop je volledig bezijden de waarheid onzin. Het onderwerp is Tienertoer ja, en geen persoonsverheerlijking!!!!!!

 31. avatar
  Jenny van de Zweerde

  Waarom wordt dit geplaatst? Ik dacht dat het onderwerp 'tienertoer' was? Redactie?

 32. avatar
  Gerritjan Kerstholt

  Een wat simpele benadering omtrent dubbele nationaliteit. Die is er soms ongewenst. Als je toevallig uit Nederlandse ouders in een bepaald land geboren bent dan krijg je de nationaliteit van dat land (naast de Nederlandse). Niet altijd prettig, bijv. dienstplicht of belastingplicht in dat toevallige geboorteland. Houd commentaar svp zuiver...

 33. avatar
  Trees van Dam-Hof

  Ik ging met mijn nichtje in 1973 op tienertoer, we zijn naar de Sneekweek geweest waar we konden logeren bij een neef van onze moeders, daarna naar Balkburg waar we werden opgehaald en daar konden we logeren bij een zus en zwager van onze moeders, daarna Baarn en Zaandam. We waren 14 en 15 jaar oud. Wat een vrijheid gingen we tegemoet. Geweldige tijd! Ik kijk er met veel plezier aan terug. Je werd daar ook volwassener van want je moest alles zelf uitvinden. Het heeft mij verrijkt.

 34. avatar
  Han Kessels

  Vaak getoerd met mijn vriend Ino; heel NL door vanuit Maastricht. Meestal wel een dag Amsterdam en een dag naar Hoek van Holland of Zandvoort. En een dag heel NL rond, langs bijna alle De Slegte's (ramsjboekhandel). Was erg gezellig. Maar na 8 dagen waren we wel doodop.

 35. avatar
  Annemieke Wensveen

  Ja midden jaren 80 met mijn schoolvriendin half Nederland met de trein door gecrossed. Van Arnhem, naar Kaatsheuvel, naar Alkmaar. Heerlijke tijden. De treinen reden toen ook nog op tijd met leuke conducteurs, die nog grapjes maakte en er geen geweld was in de trein. Zou leuk zijn als Tienertoer nu veranderd wordt in 50+ toer ;-)

 36. avatar
  ton snoeck

  Ik ben in 1974 met een stel schoolvrienden naar het toenmalige Joegoslavië geweest, met een soort Europese kortingskaart. Ben vergeten hoe de precieze naam was.

 37. avatar
  Ab Verrips

  Dat was een interrail kaart

 38. avatar
  Jan Willem Huisman

  Het afgebeelde treinstel werd voor luxe passagiers gebruikt om internationaal door Europa te reizen. Was niet in nederland voor de tienertour bedoeld. Evengoed hebben we die mogelijkheid met plezier benut. LEUK.

 39. avatar
  Ab Verrips

  Ik reisde ook met de Tienertoer, maar hiervoor mocht ik op mijn 10e voor het eerst alleen met de trein, naar oma in Utrecht, alleen daar naartoe. :D Hele belevenis. Vier dagen in een periode van naar ik meen 10 dagen rond reizen. Ik ben met vrienden er mee naar Terschelling getreind, (van Harlingen naar Terschelling met de boot). Dat was 8 dagen. Terschelling en de overige twee dagen naar Maastricht en Rotterdam. Tienertoerkaart was goedkoper dan twee keer een gewone enkele reis kopen naar / van Harlingen. Tentje mee. Het jaar erop deden we het weer, maar toen bleken we na Zwolle in de trein naar Groningen te zitten ipv Leeuwarden. Nu maakte dat ivm. de tienertoerkaart niets uit, alleen hadden we daarna pas de avondboot ipv. de middagboot. Ja, dingen die me altijd bij bleven .... bijna elk station stonk naar p.. , treinen met een kleine neus waren stoptreinen, met een grote neus waren sneltreinen/intercity's en treinen met een heel lawaaiige locomotief ervoor konden heel hard rijden, die gingen zelfs naar Duitsland. En van dieseltreinen, zoals in Friesland, snapte ik niets. Veel lawaai en toch langzaam optrekken en zette ie zijn motor uit, bleef het ding gewoon door rijden. (kwam door het gewicht en rolweerstand) Later bleek dat van mijn tienerveronderstellingen weinig klopte. Ook treinen met zo'n grote neus waren wel eens stoptrein, en met de kleine neus sneltrein. Maar die trein met de grote neus reed heel lekker, maar dat kwam natuurlijk omdat het al heel ouwe treinen waren met doorgezakte vering, dacht ik. :D Enorm genoten van de tienertoers.