Ga naar de inhoud

Jojo: heb jij er vroeger ook eentje gehad?

Vroeger was je uren met een jojo zoet. Heb jij er vroeger ook eentje gehad? Hierbij 5 nostalgische herinneringen aan dit nostalgische speelgoed van vroeger.

Je kreeg ze gratis bij een zakje snoep

Kan je nog herinneren dat je gratis jojo’s kon krijgen bij aanschaf van een zakje snoep?

Je keek je moeder dan ook héél lief aan en smeekte om een zakje. Die snoepjes waren helemaal niet lekker, maar dat maakte jou helemaal niet uit. Het ging immers om de jojo’s. 

De moeilijke trucjes

Er zijn echt ontelbaar trucjes. Het was vroeger je levensdoel om deze trucs te leren. Zo kon je een looping maken, speelde je met twee jojo’s tegelijk of liet je de jojo nooit op het touw landen. Als je een échte pro was, kon je trucjes met een jojo die niet vastzat aan het touwtje. Was jij er goed in?

De aantrekkelijke designs

Jojo’s waren er in verschillende kleuren en maten. Van een simpele houten tot een knalroze, je wilde ze allemaal. Hoe meer, hoe beter – je kon er niet genoeg van krijgen. Er waren zelfs exemplaren met lichtjes. Je bewaarde ze allemaal netjes in een doosje onder je bed. 

Urenlang speelplezier

Dit fantastische stukje speelgoed was goed voor urenlang speelplezier. Voor, tijdens en na schooltijd – je kon er geen genoeg van krijgen. Totdat hij in de knoop raakte. Dan was je er al heel snel helemaal klaar mee. Dat was echt vreselijk. Breek ons de bek niet open. 

De ongelukjes

De grote regel in huis: niet binnen jojo’en. Niet heel gek eigenlijk, want die dure vaas was al een keer omgestoten. Om dan niet te beginnen over de deuk in de televisie. Nu wel begrijpelijk, maar vroeger vond je deze regel maar onzin. Wat kon er misgaan?  

Leuk om te vermelden: dit leuke stuk speelgoed is terug van weggeweest. Het is zelfs weer helemaal hip om een jojo op zak te hebben. Je kunt zelfs meedoen aan kampioenschappen! Heb jij vroeger ook met een jojo gespeeld? We horen het graag in de reacties!

categorieën: Van toen

Reacties 10

 1. avatar
  Gerda Egmond

  De Jojo ken ik me nog goed herinneren ik was er niet goed in en nu nog steeds niet maar leuk waren ze wel en ik had er genoeg.

 2. avatar

  Nu je het zegt; ik heb er geen meer, maar misschien ken ik de truc van het jojo-en nog wel! Ik ga op zoek….

 3. avatar
  diana wassington

  ik weet nog dat ooit Coca Cola ze uitgaf en er wedstrijden mee gedaan werden

 4. avatar
  Ronald Prevoo

  Wat ik me herinner is dat Coca Cola bij ons op het schoolplein in Gouda een demonstratie gaf. Ik was er toen heilig van overtuigd dat ik dat ook zou kunnen als ik ook zo’n jojo had, maar helaas.

 5. avatar
  Herman de Jongste

  Er waren twee merken in die tijd. De dikke houten jojo van Billy Panama en de plastic jojo van Duncan. Trucjes als 'hondje uitlaten, 'kindje wiegen', 'reis om de wereld', 'haren knippen' en nog veel meer.

 6. avatar
  Ineke van Werkhoven

  Als kind kreeg ik van mijn Tante Riet de rode dikke houten jojo van Billy Panama. Deed het prima en viel ook niet uit elkaar. Ik heb er veel mee gespeeld maar veel trucjes heb ik er niet mee gedaan. Ik was er trots op dat ik zo'n mooie jojo had. Ik heb hem nu nog en inmiddels ben ik 72. Hij doet het nog prima. Ooit is de jojo voor mijn kleindochters. Misschien zijn zij er dan ook weer blij mee. Nu houd ik hem nog even zelf, als een goede herinnering aan mijn kinderjaren.

 7. avatar
  Jannemarie van Hoften

  Ook ik had een jojo. Een houten met een lange draad. Dat gaf voor veel knopen in de draad; dus gauw op dat spelplezier. Het was een speeltje om cadeau te doen en wedstrijdjes: wie het langst de jojo kon laten rollen?!

 8. avatar
  mariel lavrijsen

  Wel leuk om te proberen, maar het lukte me nooit echt.

 9. avatar
  René Tol

  Die Jojo's! In de Bijenkorf aan het Damrak was altijd een apart standje bij de liften waar een nieuw produkt(je() werd gepresenteerd. In de jaren vijftig was dat o.a. de rage met de jojo. DUNCAN was echt HET merk dat je moest hebben. Maar was naar de maatstaven van die tijd wel prijzig. Deze werd ook grif verkocht aan bij de standhouder. Als je een DUNCAN had dan was je echt een bink! Er was ook een houten exemplaar. Deze was iets groter en rood van kleur maar niet zo stoer en je maakte ook geen indruk op meisjes. Leuke herinnering. Jojo niet meer in bezit maar de jolige gedachte is er na lezing van al die reacties.

 10. avatar
  Elly Koolen

  mijn zoon (nu46) kon er ook vele truckjes mee heft hij aren gedaan