Ga naar de inhoud

Huishoudklassiekers Zand, Zeep en Soda

Update:
soda

Producten die vroeger normaal waren maar tegenwoordig volstrekt onbekend zijn of helemaal niet meer te koop zijn behoren tot de bekende categorie Zand, Zeep en Soda. Lekker ouderwets zijn ook het schuurmiddel VIM, boenwas van Pelikaan, Silvo zilverpoets en het reinigingsmiddel Spic & Span. De laatste is een populair ingeburgerd gezegde geworden in de loop der jaren: ‘alles is weer Spic & Span’. Dat wil zoveel zeggen de boel is weer schoon en netjes, fris en fruitig.

soda
‘Zeg buurvrouw, heb jij nog groene zeep en huishoudsoda op voorraad?

Grote schoonmaak tijdens de coronacrisis

In deze tijden van sociale onthouding tijdens de Coronacrisis is Nederland voltijds gebonden aan huis. Veel Nederlanders grijpen de gelegenheid aan om huis en haard eens goed onder handen te nemen. Door het vele thuiszitten valt pas goed op dat de plinten nodig een lik verf moeten hebben, de kasten een flinke sopbeurt behoeven en de kleding eens goed gelucht moet worden op het linnenrek in de tuin. Dit klinkt naar lang vervlogen tijden nietwaar? Toen onze moeders en grootmoeders twee keer per jaar voorjaar- en najaar schoonmaak hielden. Een goede gewoonte die nu weer opgang krijgt.

soda
‘Het is niet de bedoeling om met verf gelakte kozijnen en deuren schoon te poetsen met het schuurmiddel VIM! Wel de wasbak en de WC’.

Groene Zeep Is Universeel, het helpt zelfs bij piepende scharnieren!

Bij ons thuis hebben wij een probaat middel tegen alle mogelijke huishoudkwalen. Wij boenen het sanitair ermee, geven de vloeren een goede dweilbeurt, soppen de plinten, kozijnen en deuren eens goed, wassen dagelijks de deurklinken goed schoon en als de nood aan de man is gebruiken we het ook om de witte was mee te doen. Het is de ideale mix van een lik Groene Zeep en een schep Soda in een emmer met heet water. Goed opkloppen met de garde en boenen maar! Probaat middel tegen alle kwalen en het kost geen ‘drol’. Een prikkie dus. Groene Zeep is een universeel middel. Het helpt zelfs bij piepende deurscharnieren en stroef lopende kast- en keukenlades. En een mooi bijkomend voordeel is dat uw huis niet meer riekt naar nare binnen geurtjes maar fris en fruitig ruikt alsof de groene natuur bij u een frisse wind heeft laten waaien! Alsof u in de heerlijke voorjaarszon midden op het bloemige weiland zit te genieten. Probeer het maar snel eens uit en laat mij weten wat u er van vindt. Uw reactie is zeer welkom.

soda
Vroeger deed men de meubels en kasten in- en uitwrijven met boenwas om een mooie glans te krijgen en het rook altijd zó lekker naar boenwas!
soda
Het hele huis is weer spic en span! Was vroeger een gevleugelde kreet !

Baksoda en Huishoudsoda is een wereld van verschil!

Op social media waart veelvuldig een  bericht rond over baksoda. Zelfs is er sprake van een baksodakuurtje tegen Corona… wie kent ‘m? Ik ben er heel erg benieuwd naar. Graag hoor ik uw reacties.
Baksoda of Baking Soda is een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten. Het wordt ook wel natriumwaterstofcarbonaat, zuiveringszout, maagzout, dubbel koolzure soda, baksoda of E500 genoemd. Officieel staat baksoda te boek als natriumbicarbonaat. En voor alle duidelijkheid het is geen Soda die u gebruikt als poetsmiddel opgeklopt in heet water en groene zeep. Dat is andere stof! Schoonmaaksoda is veel agressiever en kan daarom absoluut niet gebruikt worden om mee te bakken. Baksoda is zeer geschikt voor het rijzen van deeg en beslag in een mix met appelazijn. Dan komt er koolzuur vrij en gaat het bakmengsel mooi rijzen! Waar ik nu wel benieuwd naar ben zijn uw tips & tops met baksoda, schrijf mij uw ditjes & datjes in deze bijzondere Coronatijden.

soda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door: SchoolBANK redacteur Henk Haan

soda

categorieën: Van toen

Reacties 21

 1. avatar
  Thea Rottier

  Ik mis de "lodaline " ! Daar werd zelfs mijn haar mee gewassen .........

 2. avatar
  Henk van Leeuwen

  Ik voel voor die vrouwen! Herinnert mij aan my vroegere zeistiger jaren toen ik bij de plaatselijke drogisterij werkte die die produkten verkocht. De winkel was ook de grootse verkoper van condooms en ik ervaarde veel inkopen door mannen in onze dorpsbuurt die minsten 2 dozijn kapotjes kochten elke tweede Vrijdag. Dus als die huisvrouwen niet stonden of zaten te boenen hadden ze 's avonds toch ook veel pret met hun mannen neem ik aan, want televisie was er nauwelijks voor de gewone man en vrouw in die dagen.

 3. avatar
  Henny Taverne

  Bij ons gingen de meubels in de gele Peli. Het blik was ook geel. Koper werd gepoetst met Brasso. De groene zeep werd ook gebruikt als we onze vingers hadden gebrand aan de kolenkachel. Je vingers werden dan in dr groene zeep geduwd en geen blaren na die tijd.

 4. avatar
  Marieke van den Haak

  Onze zoon gebruikt bakingsoda icm schoonmaakazijn als alternatief voor glorix. Heb het ook gebruikt voor het ontstoppen van de wasbak. Groene zeep is echt heerlijk. gebruik dit ook (niet altijd). Bedankt voor de mooie tips.

 5. avatar
  Henriette Mestrum

  Silvo zilverpoets gebruik ik nog, omdat mijn moeder dit altijd gebruikte. En de groene zeep van driehoek, die gebruik ik ook nog steeds.

 6. avatar
  J.B. Warmerdam

  Ik gebruik zelf ook altijd soda, groene zeep of eco-allesreiniger en schoonmaakazijn als antikalk en 'onkruid"bestrijder. Waarom is er zo'n overweldigend aanbod aan dure schoonmaakmiddelen die vaak irriterend zijn en slecht voor het milieu als de oude middelen zo goed helpen? En waarom wordt er niet reclame voor gemaakt?

 7. avatar
  marijke

  tegenwoodig hebben we gele zeep en vroeger groen

 8. avatar
  c.kramer

  doe je voordeel met Vim (en je achterdeel met Omo) en nog even dit: Henny Taverne uide Jacob vd Doesstraat?

 9. avatar
  H.D. Nieuwdorp

  Ik mis nog de Erdal schoensmeer toen we nog 1x per week (meestal zaterdagavond) onze schoenen moesten poetsen. Maar wie poetst er tegenwoordig nog schoenen?

 10. avatar
  Evelien Pot

  Ik gebruik nog steeds Vim hier in Canada. Nu niet in poeder form maar als cream en spray. Werkt goed !!

 11. avatar
  Janneke van Dijk

  Soda gebruiken we ook voor poetsen ban sieraden en kleine lepels. Ook voor soda bad voor je voeten te ontspannen. Groene zeep en vim gebruik ik ook nog steeds.

 12. avatar
  G. Humblet

  Hey Henk ik gebruik iedere ochtend een theelepeltje baksoda in koud water. Het is een prima middeltje om je maag en darmen te zuiveren. Ik ben het gaan gebruiken n.a.v. een voedingsadvies van een health-coach en ik ben hartstikke tevreden. Ik weet ook van kennissen dat zij het tot tevredenheid gebruiken. Het is een super alternatief voor de absoluut ongezonde Rennies

 13. avatar
  johannes van de ruit

  Terpentine werdt veelgebruikt bij ons thuis,groene zeep, ooit ook die grote Sunlight zeep reep, moest je zeepvlokken van afschaven voor de was.Hier in Alberta hebben we honderden verschillende middelen, om Covid19 te verdelgen is Dynachem een prima product. WD40 kan ik niet zonder,om spullen los te krijgen, om spul vast te zetten graag Ductape.

 14. avatar
  Jos van Koppen

  Er is nog een bekend liedje uit die tijd! Zand zeep en soda, zand zeep en soda ... [Marie? een naam] heeft weer haar best gedaan en dan weer een keer z z en s

 15. avatar
  Jos van Koppen

  Nog even gecheckt. Het liedje heet 'Zeep en soda' Mama heeft weer haar best gedaan. De zeep en soda werden door gerechten gedaan blijkens de tekst. Duo Black and White uit Delft 1954

 16. avatar
  Anita Haanraats

  Ik maak met bakingsoda zelf wasverzachter, samen met natuurazijn, water en ethische oliën

 17. avatar

  Ik gebruik baking soda in de zelf gemaakte kaasfondue! Dan is het zonder klontjes en kuchtig ! Een half theelepeltje op het laatst toevoegen voor een prachtig resultaat!

 18. avatar

  Ik gebruik baking soda in de zelfgemaakte kaasfondue! Een half theelepeltje en dan wordt het zonder klontjes en luchtig .

 19. avatar
  Jeanne

  Backing soda met azijn is ook een fijn schoonmaakmiddel

 20. avatar
  W.T. de Graaf

  Inderdaad, Lodaline, wie kent het nog. Ik kan mij nog herinneren dat er een tijdje onderdeeltjes van een schip o.i.d dat je bijelkaar kon sparen in zat zodat je zelf een schip in elkaar kon zetten, ik dacht halverwege de jaren vijftig. Ik denk dat mijn moeder wel eens een fles extra heeft gekocht om deze delen te sparen en dat was natuurlijk net de bedoeling van de fabrikant en dan was het balen als je weer het zelfde onderdeeltje kreeg van de vorige keer.

 21. avatar
  Rob Mulder

  Een oud middeltje, dat nog steeds wordt verkocht, is Brasso. Vroeger vooral voor koper poetsen. Ik gebruik het nog steeds om licht verweerde metalen oppervlakken weer glanzend te krijgen. Zelfs chroomstrippen van de auto. Een papje van baksoda en water is trouwens het vrijwel enige middel waarmee je kurkuma en kerrie vlekken kunt verwijderen. Laat het papje op de vlek enige tijd intrekken en daarna gewoon in de was gooien. Indien nodig herhalen. Het werkt echt.