Was jij vroeger tijdens de gymles goed in touwklimmen?

Was jij vroeger tijdens de gymles goed in touwklimmen?. Uitgelichte afbeelding

SchoolBANK-gastredacteur Elizabeth Mees ten Oever vertelt hier over een herinnering van een memorabele gymles die ze had toen ze brugklasser was. Om een 8 te krijgen op haar rapport moest de hele klas touwklimmen, precies waar Elizabeth helemaal niet goed in was…

Het cijfer voor gym

“Het was vlak voor de vakantie en wij, brugklassers, waren moe. We hadden veel proefwerken gehad en ook in de gymles ging het om een cijfer op ons rapport. Ik hield niet zo van gym. Op de lagere school werd ik nooit gekozen en kreeg ik nooit een goed cijfer. Maar hier werd het anders. Hier was een echte gymjuf die ons les gaf en ons de sporten goed uitlegde. Dus als we softbal speelden, wisten we wat we moesten doen en hoe we punten konden halen. En als we de bal misten werden we niet uitgelachen, maar gestimuleerd om het nog een keer te proberen. Geweldige juf, vond ik.”

“Ook als we binnen les hadden, genoot ik, vooral van de toestellen: over de bok, het paard springen, kippen, wauw, ik kon het! Maar al dat getrek aan mijn armen in de ringen en de touwen was een heel ander verhaal. Ik was er niet goed in en eigenlijk altijd bang dat ik zou vallen.”

“Die dag zo vlak voor de vakantie zonk mijn hart in mijn schoenen toen de juf zei dat ze de les af wilde sluiten met touwklimmen. Ik snapte de lol er niet van, maar goed, wat moet dat moet. Als we het plafond aan konden raken, zouden we een 8 op ons rapport krijgen. Ik geloofde er niet zo in en kwam maar langzaam omhoog. Op een gegeven moment was ik de laatste uit de laatste groep die nog in de touwen zat. Ik was moe en wilde eigenlijk opgeven. Opeens hoorde ik de stem van de juf: ‘Elizabeth, kom op, klem het touw tussen je voeten en duw jezelf omhoog. Je kunt het!’ En toen hoorde ik de stemmen van mijn vriendinnen: ‘Elizabeth! Elizabeth!’, tot uiteindelijk de hele klas mijn naam aan het roepen was. De gymzaal galmde ervan: ‘Elizabeth, Elizabeth, Elizabeth!’.”

“Met mijn laatste krachten trok ik mijzelf omhoog en toen ik bovenaan was reikte ik naar het plafond. Ik raakte het net aan met de toppen van mijn vingers en toen liet ik me uitgeput naar beneden glijden. Toen ik weer beneden was, had ik de blaren op mijn handen, maar ik was nog nooit zo gelukkig geweest.”

Hoe vond jij het vroeger op school om te gymen? Vreselijk? Of juist wel leuk om even sportief bezig te zijn tussen de lessen door?
Wij zijn benieuwd naar jouw gymverhalen! Plaats ze hieronder in de reacties.

SchoolBANK redactie avatar

SchoolBANK redactie

Reacties 4
Marjan van der Knoop avatar
Marjan van der Knoop

2019 M03 23 14:54:18

Wat ik zie is paalklimmen.

G, van der Weijden avatar
G, van der Weijden

2019 M03 22 20:02:26

dit is niet touwklimmen. Het zijn houten palen waar ze op klimmen.
Als het touwen waren zouden buigingen in het touw te zien. zijn,
Het zijn mooie evenwijdige palen die op de foto staan.

TON BAKKER avatar
TON BAKKER

2019 M03 22 16:45:32

Op de Lagere School (VITUSSCHOOL BUSSUM) hadden we een echt gymleraar…moest je touw klimmen, in het touw knopen , en daar moest je ff pauzeren…En dan natuurlijk die bok waar je je je handen aan de handvatten moest houden en dat een schaar maken, 2 kanten op.En natuurlijk tig rondes hardlopen in de zaal.
Maar het was een hele toffe vent,zijn naam ben ik kwijt na 55 jaar…ALLEEN IN DE TOUWEN KLIMMEN HAD IK DE PEST AAN, MET DIE KNOPEN…..aaaah MENEER HEINEMAN!!!

Hans van der Jagt avatar
Hans van der Jagt

2019 M03 22 00:34:24

Geweldig. Eigenlijk alles. Bokspingrn minder. Apenspel en trefbal super.

?