Ga naar de inhoud

Herinneringen aan opa’s en oma’s 

opa en oma

Helaas heb ik de ouders van mijn vader niet gekend, mijn opa was al overleden voor mijn geboorte en mijn oma toen ik een half jaar oud was. De ouders van mijn moeder woonden in een bejaardenwoning (tegenwoordig noemen ze dat seniorenwoning). Een woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer en klein tuintje.

Ik ging er nooit logeren en ook niet alleen op bezoek. Wel vaak samen met mijn ouders, natuurlijk. We zaten dan aan hun eettafel met Perzisch kleed erop. Er was niet echt een aparte zithoek. In het keukentje een keuken met granieten blad en geblokte gootsteen, een geiser voor warm water. Er stond ook nog een groen petroleumstelletje. Wat mij is bijgebleven is de geur van Sun light zeep. 

Mijn vader haalde mijn opa en oma ook vaak op voor een dagje bij ons thuis, later deed mijn broer dat toen hij zijn rijbewijs had. Zelf reden ze al heel lang geen auto meer. 

Veel herinneringen heb ik niet, maar wat mij wel als gezellig is bijgebleven zijn de kaartspelletjes.

Samen met mijn opa op de bank speelden wij pesten en als ik gewonnen had, legde hij een paar centjes neer. 

Bejaardentehuis

Toen ze niet meer zelfstandig konden wonen moesten ze naar een bejaardentehuis (in die vorm bestaan die tehuizen niet meer). Samen met mijn moeder en schoonzusje gingen we het huis opruimen. Een hele toestand want ze mochten maar heel weinig meenemen. Ik heb dat toen niet zo ervaren, maar als ik er nu aan terugdenk, doet het mij pijn. Van nog redelijk zelfstandig naar 2 kamers in een tehuis met weinig eigen spullen. 

Ik had ook een oudoom en tante waar ik graag naartoe ging, misschien wel extra leuk omdat het voelde als soort van opa & oma van mijn vaders kant. Ze woonden in een oud huis in een klein dorp. Ze hadden een kat en daarvoor hadden ze tussen de kamer-en-suite-deuren een touwtje hangen met een garenklosje eraan. Ik vond het als kind geweldig om te zien wat voor acrobatische toeren die kat uithaalde daarmee. 

Mercedes

Toen mijn tante was overleden en mijn oom zeer op leeftijd was, durfde hij zelf niet meer auto te rijden. Nu had hij een mooie olijfgroene Mercedes die hij koesterde. Die stond dus voor de deur. Als hij bij ons op bezoek wilde komen dan reed mijn broer met onze auto naar hem toe. Dan stapten hij samen met onze oom in de Mercedes en reden naar ons huis. Mijn ome Dirk genoot geweldig van dat ritje ook al zat hij niet meer aan het stuur. 

We kunnen het ons nu bijna niet meer voorstellen. De oudere mensen van eind 70 begin 80 reizen nog volop en wonen doorgaans ook zelfstandig.

Meer blogs: