Herinneringen aan de basisschool!

2021 M06 22

|

6 minuten leestijd

Herinneringen aan de basisschool!. Uitgelichte afbeelding

De basisschool was een geweldige en zorgeloze tijd. Knikkeren in de pauze, het jaarlijkse bezoekje van Sinterklaas en stickers scoren voor je schoolwerk. We frissen graag je geheugen op met deze geweldige nostalgische basisschool herinneringen.

Het gevoel dat je een sticker kreeg, zal je nooit meer ervaren én vergeten

Wanneer je écht iets heel goed had gedaan, werd je door je juf of meester beloond met een sticker. Hier was je ontzettend blij mee, het is bijna niet op te schrijven hoe blij je was. Je was door het dolle heen. Dat je zó blij kon zijn met een simpele sticker. Wanneer je het wel goed had gedaan, maar niet grandioos, werd er een krul gezet. Was ook leuk. Vol trots liet je deze vorm van waardering aan je klasgenoten zien. Zouden zij ook wat hebben?

Apenkooien

Zei de gymmeester apenkooien? Wanneer je aan apenkooien denkt, word je weer even blij als toen. Er was niks leukers dan de hele middag ravotten en lol maken met je klasgenoten. Je haalde alles uit de kast om te winnen. Het werd pas echt feest wanneer je tegen andere klassen of scholen mocht strijden. Want verliezen? Ho maar.

Sinterklaas op school

5 december is de dag van Sinterklaas. Je keek er dan ook maanden naar uit: Sinterklaas kwam op school. Hij had altijd zijn grote boek mee, waar echt van alles instond. Van de lievelingskleur van je beste vriendin tot de rotstreek van je klasgenoot. Wat zal hij dit jaar gaan zeggen? Met veel plezier en klamme handjes klom je altijd zo snel mogelijk bij de beste man op schoot. Natuurlijk was je dit jaar lief geweest.

Knikkeren voor schooltijd, tijdens de pauze en na schooltijd

Het enige waar je je vroeger als kind druk over moest maken, was tegen wie je in de pauze zou gaan knikkeren. Keurig in een zakje nam je ze elke dag mee naar school. Keer op keer ging je de strijd aan. Je moest en zal die bonk winnen. Als je je lieftallige knikkers niet wilde riskeren, ging je gewoon potjes doen voor spek en bonen. Die bonken kon je namelijk ook gewoon kopen…

Jarig zijn op school

Jarig zijn op school was altijd een feestje. Met je zelfgemaakte kroon zat je vol trots in de klas. Dat je daarna ook nog eens mocht trakteren maakte het helemaal af. Het liefst trakteerde je cake in reepjes (= patat) met slagroom (= mayo). Of trakteerde je liever één van deze baksels? (link naar traktatie artikel). Als je mazzel had, mocht je ook trakteren bij andere klassen. Dan mocht je altijd één iemand meenemen. Apetrots liep je samen door school.

De schooltandarts

Een paar keer per jaar parkeerde het busje van de tandarts op het schoolplein en dan was de hele school de pineut. Wanneer de bus het schoolplein op kwam, voelde je een tsunami aan stress en zenuwen door je lichaam. Zonder verdovingen werden gaatjes gevuld en kiezen werden met bruut geweld getrokken. Het liefst verstopte je jezelf op het toilet en kwam je pas tevoorschijn als de bel ging en de school uit was.

De bordenwissers uitkloppen

Het uitkloppen van de bordenwissers is ook een onuitwisbare herinnering aan je basisschooltijd. Toen jij op school zat, had je nog geen tablets en smartboards. Jij moest het gewoon doen met een zwart bord met krijt. Hartstikke leuk, alleen moest je die wel schoonmaken. Met een bordenwisser of een spons met water ging je aan de slag. Daarna uitkloppen maar! Leuk dat je dat vond!

De afwas doen voor de juf

Schoonmaken is verschrikkelijk. Laten we het daarover eens zijn. Maar vroeger, deed je het maar al te graag. Helemaal als je dit voor de juf mocht doen en je er een speculaasje voor kreeg. Kom maar op met die vieze bordjes en kopjes!

Een niveau omhoog

Op de basisschool had je verschillende niveaus met rekenen en lezen. De klas werd onderverdeeld in verschillende groepjes. Wanneer je een niveau hoger mocht, ging je ook naar een ander groepje. Dat gevoel was echt euforisch. Je rende naar je moeder om het te vertellen.
10. De musical was het hoogtepunt van het jaar

Kan jij je eindmusical nog herinneren? Waarschijnlijk wel, want wat een feest was dat. Of je nou wel of niet wilde dansen, wel of niet wilde zingen – voor iedereen was een rol. Het liefst wilde je dan ook de hoofdrol of was je boom. Er zat niets tussen. Wanneer iedereen ging klappen en het applaus wel een half uur (voor je gevoel) duurde, was je echt dolgelukkig. En dan zijn we nog niet eens begonnen over het eindfeest…

Wat is jouw favoriete herinnering aan de basisschool? Wij zijn benieuwd. Laat het ons weten in een reactie.

SchoolBANK redacteur Ilse avatar

SchoolBANK redacteur Ilse

Ilse (1996) is één van onze redacteuren. Vol enthousiasme schrijft zij alle nostalgische artikelen waarin zij terugkijkt naar de jaren ’90. Omdat zij zelf geboren is in 1996, zijn deze onderwerpen voor haar erg herkenbaar. Stiekem mist Ilse MSN nog steeds… *buzzer*

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ilse

Reacties 10+
vivien howe avatar
vivien howe

2021 M07 29 18:22:47

Some teachers were awesome and caring
Others were a bit tyrannical. Some I loved others I’d rather forget. Non of my schools are still standing. Neither kleuter school, lagere school or mulo. All demolished. Progress you know. All we have is memories and a few pictures

Mieke van Niekerk avatar
Mieke van Niekerk

2021 M06 28 11:06:07

Ook als we met de hele klas naar buiten moesten had je leuke dingen. Twee aan twee liepen we dan met de juf/meester mee. Je liep natuurlijk naast je vaste vriend(in). Helemaal een eer vond ik het als de juffrouw naast mij kwam lopen. Ik voelde me apetrots, ze liep naast MIJ. Ze liep natuurlijk wel eens naar achter om de hele rij in de gaten te houden, maar ik smolt als ze daarna weer naast mij kwam lopen.
Soms nam ik een popje (Tressy, met hetzelfde postuur als Barbie, met groeiend haar) mee naar school om te laten zien aan de juffrouw en de andere meisjes. Dat werd geregeld gedaan. De pop lag dan bij je of op de bank achter je wanneer er niemand zat. Ik draaide me dan om, aaide even over het hoofdje en lette weer op de les. Anders kreeg je op je kop natuurlijk. Tussen de middag ging Tressy dan weer mee naar huis, ik woonde vlakbij.
Trakteren deed ik uit een ovaal blauw trommeltje met witte duiven in relief erop. Mijn ouders kochten dan dertig toverballen bij de plaatselijke melkboer/snoepwinkel, Blok. Vijf ct. per stuk. Dat trakteerde makkelijk en was goedkoop.
Bij mooi weer hadden we gym buiten op het veld, tegenover school. Lekker. Ik haatte de gymzaal. Die rook muf en ik moest op blote voeten. Veel kinderen hadden “al” gymschoenen. Het was er koud en douches waren er niet. Het gebouwtje staat er nog steeds.
Zwemmen deden we vanaf de vierde klas. In het overdekte zwembad. Ik was wat bang voor het water. Toch heb ik mezelf wel overwonnen door voorover op het water te drijven, waarna ik mocht spelen. Ik was apetrots, dat had ik toch mooi geflikt! Knikkeren deed ik weinig, ik verloor zo vaak.
Ik zat op een katholieke school, heb net nog de nonnen meegemaakt. Aardige en minder aardige. Die voor handwerken was een dikkerd en ronduit een onaardig mens. Ik werd geregeld “trien” genoemd, waardoor mijn moeder kwaad werd. Logisch natuurlijk.

vivien howe avatar
vivien howe

2021 M07 29 18:24:48

That about sums it up
Beautifully written and brought up some of the same memories
Thank you.

Frank von bannisseht avatar
Frank von bannisseht

2021 M06 26 15:31:12

Beste Ilse,
Waar and wanneer is deze prachtige foto gemaakt?
Groetjes,
Frank von Bannisseht

Adrie Pieterse avatar
Adrie Pieterse

2021 M06 25 15:40:52

Mijn herinneringen aan de Katholieke basisschool op de Lorenzkade in Leiden, gaat terug naar midden tot eind jaren 50. Toen noemde men het nog de lagere school.
We hadden een hele goede meester. Eerst in de vierde klas en later in de zesde klas. Zijn naam mijnheer van Duursen. Hij woonde nog in Dalfsen. Iedere maandag haalden wij hem op bij het station Leiden Lammenschans. door de weeks kon hij overnachten in de pastorie van de Petruskerk. Hij kon goed les geven en kom voed vertellen over de tweede wereld oorlog. Later is hij naar leiden verhuisd. Na mijn lagere schooltijd heb ik nog (sporadisch) contact gehad.Toen ik mijn Mulo diploma gehaald had ben ik nog een keer bij hem op bezoek gegaan, om mijn diploma en cijferlijst te laten zien. Hij vond dat een geweldige prestatie van mij, omdat ik niet zo heel goed kon leren. Daarna heb ik nooit meer iets van hem gehoord.

Annemieke Wensveen avatar
Annemieke Wensveen

2021 M06 25 11:39:15

Als je jarig was op school [eind jaren 70] mocht je alle groepen langs [ik kreeg penny wafels om uit te delen], en dan mocht je een kaartje uitzoeken bij de juf/meester.

Op de vrijdagmiddag hadden wij altijd hobbymiddag, en favoriet was het koken wat je zelf lekker mocht op smikkelen [appel bol of wentelteefjes].

Lya Hogeweg. Rash avatar
Lya Hogeweg. Rash

2021 M06 25 06:35:12

Ja, inderdaad kregen wij een sticker en ook wel een stempel.

Lya Hogeweg. Rash avatar
Lya Hogeweg. Rash

2021 M06 25 06:29:22

In de 2 jaar dat ik in de eerste en tweede klas zat weet ik nog heel goed dat we stickers en stempels kregen. Jammer genoeg verliet ik school in 1952 om met mijn ouders naar Australië te emigreren. Ik woon nog steeds in Australië.

?