Ga naar de inhoud

Nostalgische terugblik naar gebeurtenissen in 1964

Update:
1964

In deze reeks nemen we je mee op een nostalgische reis door de tijd. Van onze eerste kinderjaren naar het turbulente terrein van de tienerjaren. We gaan terug naar een tijd met vrolijke spelletjes, tedere herinneringen en bijzondere gebeurtenissen die ons hebben geholpen om te groeien en te ontdekken wie we werkelijk zijn.

Welke herinneringen heb jij aan het jaar 1964?

Het REM-eiland

Er was nogal wat te doen op televisiegebied in Nederland. In de politiek stoeide men al een tijdje met de vraag of en hoe er commerciële televisie moest worden toegestaan. Een aantal ondernemers nam het heft in 1963 in eigen handen. Zij richtten de Reclame Exploitatie Maatschappij op, bouwden buiten de Nederlandse wateren een zendplatform en begonnen van daaruit met een eigen commercieel televisiekanaal: TV Noordzee. Vanaf 15 augustus 1964 kon men in het westen van Nederland ineens programma’s ontvangen van de nieuwe piratenzender. TV Noordzee zond amusementsprogramma’s uit, waaronder veel uit de VS aangekochte soapseries. Het werd een groot succes.

Meer dan twee miljoen mensen keken naar de programma’s, de reclameguldens stroomden binnen en toen het REM-eiland aandelen uitgaf, stonden er enorme rijen voor de bank. De regering was woest, kwam met een anti-REM-wet en maakte op 17 december met een inval een einde aan de uitzendingen. De omroep maakte een doorstart onder de naam TROS. Ondertussen werd in oktober gestart met een tweede publieke zender, Nederland 2. Philips experimenteerde voor het eerst met kleurentelevisies en in de wijk Bezuidenhout in Den Haag werd een proef gedaan met het Centraal Antenne Systeem, waardoor op de televisies in die wijk ook buitenlandse zenders konden worden ontvangen.

Float like a butterfly

25 februari 1964

De ster van bokser Cassius Clay rees razendsnel, en daagde hij wereldkampioen Sonny Liston uit. Toen een journalist op de persconferentie voor de wedstrijd vroeg hoe Clay de grote, brede, langarmige Liston ging verslaan, antwoordde Clay: ‘Float like a butterfly, sting like a bee.’ Eerder bracht hij al een muziekalbum uit, dat hij nietsverhullend I Am The Greatest noemde. Op dat album voorspelde hij dat hij Liston binnen acht ronden tegen het canvas zou slaan. Het was allemaal erg gedurfd, maar Clay maakte het waar: na zeven ronden moest Liston zijn bitje uitspugen. Clay stapte naar het midden met zijn handen in de lucht en danste. Hij had geschiedenis geschreven. Twee dagen na het gevecht werd bekend dat Clay zich had aangesloten bij de Nation of Islam. Vanaf dat moment ging hij door het leven als Muhammad Ali.

Antirook

Een baanbrekend internationaal rapport over de gezondheidsrisico’s van roken schokte de wereld toen duidelijk werd dat je door het geregeld opsteken van een peukje longkanker of hartklachten kon krijgen. In Nederland begon de Friese arts Lenze Meinsma in allerijl met de grootschalige campagne ‘Niet Roken 1964’ om de Nederlander van de verderfelijke, maar o zo verleidelijke sigaret af te krijgen. Op televisie, in de kranten en op de radio, overal werd de Nederlander om de oren geslagen met de boodschap dat roken erg slecht voor je was. Maar die antirookpredikers leken in het begin wel roependen in de woestijn, want bijna 60% van de Nederlanders boven de 15 rookt en zou dat voorlopig nog wel blijven doen.

Haags komisch duo

In het progressieve radioprogramma Uitlaat, speciaal voor de ‘opstandige’ jeugd uit de roerige jaren ’60, maakten eindredacteur Wim de Bie en zijn schoolvriend Kees van Kooten hun debuut als komisch duo. De ‘Klisjeemannetjes’ bespraken tijdens het biljarten in Café De Sport in plat Haags de meest uiteenlopende zaken van het leven op kritische wijze, doorspekt met allerlei, vaak verdraaide, clichés. Het duo werd zo populair dat het in 1966 overstapte naar tv.

actie

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar. Je krijgt nu een van de 46 edities naar keuze bij een PLUS abonnement! Je kunt het boek ook los kopen op de website van Mijneerste18jaar.

Meer blogs:

Reacties 1

  1. avatar
    Fred van de Plas

    Voor de ontvangst van de REM had je een speciale antenne nodig , die dan ook volgens mij 80% van de Nederlanders zelf makte en op het dak zette