Ga naar de inhoud

‘Oldschool’ gamen op je Super Nintendo!

Update:
nintendo

De Super Nintendo: Wie kent hem niet? De 16 bits spelcomputer met knoppen aan de bovenkant die je kon bedienen met je wijsvingers: In 1992 was dat echt baanbrekend! ‘Bingegamen’ op de Super Nintendo met Mario, Luigi, Bowser, Princess en natuurlijk Yoshi, uren achter het televisiescherm en samen met vrienden & vriendinnen levels doorwerken. Welke spellen heb jij gespeeld bij je vrienden, familie, buren of op je eigen Nintendo?

De Super Nintendo kwam uit in 1992 en mijn verjaardag dat ik deze spelcomputer in handen kreeg kan ik me nog goed herinneren. Ik had de Super Nintendo natuurlijk bovenaan mijn lijstje gezet, met drie grote strepen eronder. Toch altijd spannend of mijn ouders daar dan naar zouden luisteren. Ik had het ook eens met een pony geprobeerd maar daar is tot de dag van vandaag geen gehoor aangegeven. Mijn vader sloot het apparaat die ochtend nog aan op de televisie (zo’n ding met een enorme achterkant) op zolder en toen kon het ‘Binge Gamen’ van de jaren 90 beginnen. Gelukkig stuurden mijn ouders me af en toe naar buiten anders zat ik hele dagen achter het televisiescherm samen met mijn vrienden Mario en Luigi, Yoshi en Bowser.

Ik stuurde Mario langs alle ‘landen’ en ging af en toe ‘dood’ in het spel. Na een paar keer op de gele knop gedrukt te hebben herstartte het spel en belandde ik weer in het ‘gesavede level’. Dat ging ook weleens mis. Vergeten op te slaan was een veel gemaakte fout. Dan kon je weer opnieuw beginnen, dat zorgde wel voor frustratie. Ook liep het systeem weleens vast en met de reset-knop kon je dan wachten tot het spel weer herstart was. Heel oneerlijk, vooral als je eindelijk dat moeilijke level door was gekomen. Opstarten duurde wel even want het spel werd opnieuw gestart met een introductie filmpje wat je na 10x herhalen echt wel gezien had. Nintendo-en was een geduldtraining, als ik er nu op terug kijk.

Nintendo was onbreekbaar. Gooien met consoles, heel hard knijpen op die gele knop om de bocht door te komen tot krakend aan toe, spellen in de gleuf rammen en 100 keer op de resetknop drukken: Elke keer startte het apparaat gewoon alsof er niks gebeurd was. Soms pakte de Nintendo het spel niet. Mijn buurjongen had me de tip gegeven dat je dan even in het spel moest blazen. Alsof je het stof ervan af blaast, een beetje wrikken daarna en dan startte het spel weer zoals altijd. Of dat nou echt geholpen heeft weet ik eigenlijk niet. Had jij ook van die opstartproblemen?
Mijn vrienden en vriendinnen kwamen soms ook ‘gamen’ maar ik moest altijd lachen als er weer een onervaren Nintendo-er op de bank zat: De console ging in hun handen alle kanten op en ze sprongen op bij elke sprong van hun speler. Soms namen ervaren gamers weleens een spelletje mee zodat we dat samen konden spelen (zie foto). Ging jij weleens Nintendo-en bij anderen?

De Disneyfilm Aladdin had ook een Nintendo spel: Anders dan bij Mario World waar je door allerlei landen heen loopt en een level nog een keer kan spelen, speelde je bij Aladdin level voor level door. Het spannendste level was op het magische tapijt door de grot waar je werd achtervolgt door een golf van lava. Kan jij je de muziek nog herinneren? Daarna als een beloning kwam het level met Jasmine en Aladdin samen op het magische kleed:  Extra levens halen zodat je het volgende level wat gemakkelijker doorkwam en even op adem kon komen op het bekende thema liedje ‘A whole new world’.

De Nintendo spellen waar toen nog vrij onschuldig. Als je nu kijkt naar de levensechte games waar je bijna een hartverzakking krijgt als de vijand om de hoek komt zetten, verlang ik soms terug naar de ‘oldschool’ manier van gamen. Mijn Nintendo staat weg te stoffen in de kast bij mijn ouders maar hij doet het nog steeds. Misschien moet ik hem maar eens ophalen en een reünietje organiseren met mijn vrienden van toen en Mario, Luigi, Yoshi & Bowser. Ik weet zeker dat ze dat allemaal kunnen waarderen.

Foto: Nicole met vriend aan het gamen in 1995 (Mario Kart)
Bronvermelding: Wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Super_Nintendo_Entertainment_System

categorie├źn: Van toen