Floppydisk, heb jij er vroeger een gebruikt?

31 mei 2022

|

3 minuten leestijd

Floppydisk, heb jij er vroeger een gebruikt?. Uitgelichte afbeelding

In 1967 werd de eerste geheugenschijf ook wel bekend als de floppy disk – geïntroduceerd door IBM. Het was een flexibele plastic schijf van 8-inch (ongeveer 20 cm) groot. Misschien heb jij er nog wel eentje in de kast liggen. Kan jij je de floppydisk nog herinneren? 

Waar komt de naam floppy vandaan?

De floppydisk wordt gezien als een revolutionair apparaat in de geschiedenis van de computers. Het was namelijk nieuw om gegevens van een computer naar een computer te exporteren. De schijf was gemaakt van een dun en flexibel stuk plastic, bedekt met het magnetische materiaal ijzeroxide en was daarom flexibel – vandaar dat hij deze Engelse naam gekregen heeft. 

Hoe werkte een floppy?

De schijf werd gelezen en beschreven in een floppydiskdrive of diskettestation. Ze waren in de jaren ’80 onmisbaar als je een computer had. Je kon er software, besturingssystemen en gegevens opslaan. Ook kon je er back-ups mee maken: iets wat echt uniek was in die tijd! Op een floppy kon je meestal maar 100 MB aan geheugen kwijt. Sommige mensen droegen dan ook wel tientallen floppy’s met zich mee. 

Geschiedenis van de Floppy

In 1967 werd de eerste floppy gemaakt door IBM-technicus Alan Shugart. Op de eerste versie kon je 80 kilobytes opslaan. Niet veel dus, maar voor in die tijd was het al heel wat. Er kwam dan een paar jaar later al een nieuwere, grotere variant met meer opslag op de markt. Het was een daverend succes. Echter bleek het formaat niet helemaal je van het te zijn en kwam Sony met een kleiner ontwerp. Fijn, maar dit betekende wel dat alle computers aangepast moesten worden. Toen in 1983 de cd-rom op de markt kwam, was het eigenlijk klaar met de floppy. Toch waren ze niet in een keer klap vervangbaar, mensen waren immers gehecht aan hun trouwe Floppy’s. Ook dat overzetten, ging niet zo heel makkelijk. De laatste exemplaren werden in 2011 gemaakt door Sony.

Terug in de tijd met deze video

https://www.youtube.com/watch?v=EHRc-QMoUE4 

Heb jij vroeger ook een floppy of een diskettedisk gebruikt?

SchoolBANK redacteur Ilse avatar

SchoolBANK redacteur Ilse

Ilse is één van onze redacteuren. Vol enthousiasme schrijft zij alle nostalgische artikelen waarin zij terugkijkt naar haar jeugd en alles wat ze daarin heeft meegemaakt. Ook werkt Ilse als eventmanager en schrijft ze voor onder andere Startpagina.nl.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ilse

Reacties 10+
René van Donk avatar
René van Donk

18 juni 2022 1:02:48 PM

Ik weet er alles van!
Gestart met een, voor velen herkenbare, Sinclair ZX 80 en daarna ZX 18 en verder.
Net 16 jaar oud en met die dingen pionieren, ik zag dat als de toekomst ( en dat is het ook geworden…)
Een zelf omgebouwde casetterecorder voor data opslag en terug lezen aangesloten.
Daarna de eerste PC die onder CPM draaide, dat was de voorloper van MS-DOS.
Daar de eerste floppy’s gebruikt, 5 1/4 maar wel single sided, dus 180 KB.
Daarna kwam al snel de eerste pc ( een xt) met floppy’s.
Daarna de AT en daarna ging het snel.
Ik weet nog dat mijn eerste harddisk een maandsalaris kostte…
IMet zo’n MFM aansluiting emt 2 bandkabels.
Low level formatteren moest je zelf via debug en dan C=G800:5.
We zijn tienlallen jaren verder maar dat vergeet ik nooit meer!
Ik ben nog steeds werkzaam in de ICT.
Onvoorstelbaar hoe snel daar de ontwikkelingen zijn gegaan, en nog steeds gaan.
Ja de herinneringen aan de floppy’s zijn er zeker!

Mieke van Niekerk avatar
Mieke van Niekerk

9 juni 2022 1:06:41 PM

Ik gebruikte meer diskettes. Ik herinner me wel dat die krengen zo gauw vol waren.

Erasmus Rikumahu avatar
Erasmus Rikumahu

9 juni 2022 11:49:57 AM

Geleen, 9-6-2022

Sinds juli 1970 was ik toen bankemployé in Sittard. Begin ’80 jaren ging de administratie (boekhouding) over op automatisering. Personal computers deden hun intrede op bankkantoren. Onze werkgever had het z.g. “PC-Privé-Project”. Zo konden wij een eigen PC aanschaffen en zelf thuis spelenderwijs aanleren: Olivetti met een matrix printer. Deze PC had toen 2 stations (A & B) waar je 2 gevoelige floppy’s moest insteken [NB: Niet vergeten vooraf eerst formateren!]. Je kreeg ook wat spelletjes bij (zoals een tennisspel) en een printprogramma (om bv. banner uit te printen)… Nostalgisch !!! 😉

Lucas Cauwels avatar
Lucas Cauwels

9 juni 2022 10:04:48 AM

O ja, ik heb er ook nog een originele WordPerfect 4.0 bij met handboek en template voor het numeriek toetsenbordje. De floppies zijn gemerkt met “store copy”. De diskettes dragen achterenvolgens het opschfit “Wordperfect”, “Supplementary Diskette” en “Speller”. Was destijds een wervingspoging om grotere kantoren over te halen. Ik heb dat ooit ex-officio moeten beoordelen…

Lucas Cauwels avatar
Lucas Cauwels

9 juni 2022 9:53:46 AM

Ik heb boven nog zo’n relikwie staan, volledig operationeel! Een oude, zelfgebouwde toren, met 3,5 en 5.25 floppie-drives… ik heb ook voor elk nog een setje originele (!!) IBM-PC-DOS floppies. Dateren nog uit mijn carriére als systeembeheerder, ik vond het zonde om die weg te gooien, nu blij dat ik ze nog heb, al kan ik er in de moderne tijd helemaal niets meer mee…

Willem Philipsen avatar
Willem Philipsen

9 juni 2022 9:26:54 AM

Ja, de 8″floppies. We hadden ze bij onze IBM Systeem 36.
10 ervan in een houder, 2 houders in de computer en dan een back-up maken op die floppy-disk-packs.

In 1980 zat ik op de HTS-Informatica. Daar werkten we zelfs nog met ponskaarten en banden. Het principe van de IT is eigenlijk nog steeds volgens de logica van de ponskaart.

Wilma Peijzel avatar
Wilma Peijzel

9 juni 2022 9:17:06 AM

De floppy disk, ik heb ze nog in spellen. o.a. Die van Sierra, Kings Quest, Space quest, Police quest. Ik heb ze in dozen op zolder staasn. Ik kan ze nog afspelen. Ik heb de computer van ook nog daar konden deze floppies in een 1998 comp. Ik heb daar heel veel plezier mee gehad. Stapels plus de allereerste floppy van 11 inch voor de tekstwriter in 1970 Een kast naast je bureau en de schrijfmachine die kon printen waar ook F toetsen op stonden. Geweldig was dat in moest toen het jaar,lijkse boekje typen v an de researches onderzoek. Voor die tijd met 12 copieen, waarin je veranderingen moest aanbrengen, dat ging natuurlijk niet dus ,dat weer helemaal over typen. Met de 11 inch flop hoefde dat niet meer geweldig. Ik heb de hele groei meegemaakt van de enorme computers (zalen vol) met ponskaarten naar de laatste nu . Ik heb op dit moment, 3 oude computers daar kunnen mijn achterkleinkinderen spelletjes mee spelen, vinden ze vreselijk leuk en de nieuwere voor deze moderne/nu spelletjers.Wilma Peijzel

Jan Noomen avatar
Jan Noomen

6 juni 2022 6:27:38 PM

Op mijn 25e werd ik Hood Automatisering bij Abr Van Stolk Kon Houthdl in Rotterdam
Ja floppy’s zijn bij mij zeker bekend – pioneersjaren op IT gebied

?