Ga naar de inhoud

Het pre-WordPress tijdperk, uitermate frustrerend

websitebouw

Het is onvoorstelbaar hoe de wereld van websitebouw is geëvolueerd sinds de eerste stappen naar de cloud. Het is ronduit grappig als we terugdenken aan de tijd van de floppydisks en dat dikke grijze beeldscherm met harde schijf op je bureau. We realiseren ons ook meteen weer hoe omslachtig en complex het werken met de computer in de beginjaren 90 was. Laat staan als je zelf een website ging bouwen. Dat was eigenlijk alleen voorbehouden aan mannen (en een paar vrouwen) die informatica gestudeerd hadden.

 

De gebruiksvriendelijke wereld van WordPress 

Gelukkig zijn die dagen voorbij en leven we nu in de gebruiksvriendelijke wereld van het contentmanagementsysteem (CMS) genaamd WordPress. Nu kan een kind al een eigen website creëren. Het is voor de oudere generatie jaloersmakend om te zien hoe eenvoudig het tegenwoordig is om een degelijke site te bouwen. Al die uurtjes die wij kwijtraakten om een programma als Dreamweaver onder de knie te krijgen … 

‘Vroeger moest je een pionier aan de slag om een website te maken’ 

Vroeger, in het pre-WordPress-tijdperk, moest je als een soort digitale pionier aan de slag om een website te maken. Denk aan de dagen van verouderde programma’s zoals FrontPage. Voor de geboren ict’er was het een welkome uitdaging. Voor anderen was het te vergelijken met het navigeren door een doolhof met een blinddoek op. Elke verkeerde klik veroorzaakte een lawine aan foutmeldingen en het eindresultaat zag er niet uit. Trots waren we er wel op, want we communiceerden daarna wel met het wereldwijde web. 

Na verloop van tijd raakte je alles wat je geleerd had weer kwijt 

Als het dan niet je beroep was of er dagelijks mee werkte, dan raakte je na verloop van tijd alles wat je geleerd had zo weer kwijt. “Hoe krijg ik ook alweer die tekst op die balk?” “En waarom staan die afbeeldingen nu weer op de verkeerde plek?” 

Het was uitermate frustrerend als je dan eindelijk tijd en inspiratie had gevonden voor je eigen website, om er dan achter te komen dat je zonder de docent – die in die tijd nog over je schouder meekeek – echt niets meer voor elkaar kreeg.

Gelukkig behoren die frustraties tot het verleden, want tegenwoordig zijn de programma’s veel gebruiksvriendelijker dan zo’n 30 jaar geleden. Met een paar klikken hier en daar, kun je in bijvoorbeeld WordPress een gelikte website opzetten zonder enige kennis van codering. De flexibiliteit is werkelijk indrukwekkend, of je nu een eenvoudige blog start of een volledige website voor je bedrijf ontwikkelt. 

Vooruitgang met de komst van managed WordPress hosting 

Nog meer vooruitgang is de komst van managed WordPress hosting. Dit zijn dienstverleners die het technische gedeelte van het hosten van je website uit handen nemen. Hierdoor kunnen eigenaren van sites zich volledig richten op het bouwen en onderhouden van hun pagina. Geen gedoe en irritaties meer met technische complicaties, alles wordt door zo’n extern bedrijf geregeld, ze zijn zeg maar weer die leraar die over je schouder meekijkt. 

Dat is ook de reden waarom steeds meer mensen het weer proberen en hun eigen website creëren, en niet alleen voor zakelijke doeleinden. Het lijkt wel alsof iedereen zijn stukje online ruimte opeist, of het nu gaat om het delen van hobby’s, vakantie-avonturen of persoonlijke projecten. Het is een creatieve uitlaatklep die toegankelijk is voor iedereen, ongeacht hun technische achtergrond. 

Nu we terugdenken aan de dagen van onhandige en complexe websitebouw, mogen we dankbaar zijn voor deze evolutie. We moeten er toch niet aan denken om opnieuw een cursus Dreamweaver te volgen?

Meer blogs: