Ga naar de inhoud

Eternal Flame – een tijdreis naar het jaar 1989

‘Close your eyes, give me your hand, darling. Do you  feel my heart beating? Do you understand? Do you  feel the same? Am I only dreaming? Is this burning an  eternal flame?’ Wie kan zich deze woorden nog  herinneren? Het zijn de eerste vijf regels uit de songtekst Eternal Flame. Vaak als ik dit liedje van The Bangles hoor, ga ik terug in de tijd. Ik heb hieraan namelijk herinneringen. Reizen jullie met mij mee naar 1989?

Nationale en internationale gebeurtenissen  

Wat gebeurde er allemaal in dit jaar? De Berlijnse Muur viel en er kwam een einde aan de Koude Oorlog. Voor de kust van Alaska vond een grote milieuramp plaats en op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking speelde zich de grote studentenopstand af. Kunnen jullie je het beeld van de student die voor een  tank staat nog voor de geest halen? Bij de Hillsbouroughramp stierven 96 voetbalsupporters en de  grootste Surinaamse vliegtuigramp (de SLM-ramp) deed zich voor bij Zanderij. Een oud-leerling van  ‘mijn’ middelbare school kwam hierbij om het leven. Ik weet nog dat ik les had toen de decaan dit omriep door de school intercom. Voor de Roemeense dictator Nicola Ceausecu en zijn vrouw liep  1989 ook niet goed af, ze werden namelijk geëxecuteerd. Iets ‘luchtigers’ en dichter bij huis; op 31  maart was de laatste uitzending van de kinderserie de Fabeltjeskrant op tv. En op 2 oktober startte  RTL Véronique (het huidige RTL4) met uitzenden.  

Persoonlijke voorvallen 

Mijn oma overleed en ik kreeg verkering. Hiermee kom ik ook weer meteen terug op de titel van dit  verhaal. Met de ballad Eternal Flame die ook in 1989 werd uitgebracht, behaalden The Bangles een  wereldwijde hit. En ik ‘scoorde’ mijn eerste vriendje. Het was een mooie zomerse dag begin juni. We  gingen met een aantal klassen van ‘mijn’ middelbare school wandelen. Ik zat in 2 Atheneum B en  vond een jongen uit 2 Atheneum A erg leuk. Op een gegeven moment kwam de desbetreffende jongen naast mij lopen en ging de eerste vijf regels van Eternal Flame zingen. Dezelfde dag nog  hadden wij het ‘aan’. Deze ‘relatie’ duurde maar drie weken maar staat in mijn geheugen gegrift.  Bijna elke keer als ik dit nummer van The Bangles hoor, denk ik even terug aan dé wandeling en mijn  eerste vriendje. Een vroegere klasgenote van mij herinnert zich de betreffende wandeling echter niet  meer. Grappig hoe bepaalde bijzaken uit bijvoorbeeld je middelbare schooltijd blijvend indruk op je  maken. Herkennen jullie dit? 

categorie├źn: Jaren 80 Van toen

Reacties 4

 1. avatar
  Fia Bakker

  Een op zich totaal oninteressante bijzaak uit mijn schooltijd is me toch mijn leven lang bijgebleven. Toen ik van school afging moest ik mijn boeken inleveren. Onze conrector R. d. G. nam ze aan en zijn allerlaatste woorden voor mij waren weerzinwekkend. Hij was een man die er alleen voor de populaire kinderen was, maar evengoed had ik nooit verwacht dat er zoiets walgelijks uit zijn mond zou komen. Op die laatste dag nog wel. Wat een mannetje. Viespeuk.

 2. avatar
  Martin Hoekstra

  Ik ben wel benieuwd dan naar die weerzinwekkende woorden.

 3. avatar
  Martin Hoekstra

  Ik kan me dat liedje nog goed herinneren en zeker die eerste zinnen. Susanna Hoffs was de zangeres van de Bangles en zij maakte veel indruk op me, :-).

 4. avatar
  Jentina Bloemhof

  In 1989 had ik mijn eerste baan bij de Rijks Keuringsdienst van Waren in Enschede. In mijn kamer schalde toen geregeld Eternal Flame. Het is ook het jaar dat mijn vader met de VUT ging. Hij is nu 92 jaar. En op 1e Kerstdag overleed mijn opa.