Wat zijn jouw herinneringen aan de schoolgym? De mijne niet zo prettig

26 januari 2022

|

3 minuten leestijd

Wat zijn jouw herinneringen aan de schoolgym? De mijne niet zo prettig. Uitgelichte afbeelding

Ik las een aantal verhalen van andere mensen over schoolgym en daardoor moest ik meteen weer denken aan mijn eigen minder prettige herinneringen. Helaas was ik niet zo lenig en daarom waren de gymlessen in de zaal niet echt favoriet.

Niet blij

Gymles, veel klasgenootjes keken er naar uit. Ik niet. Dat begon al in de eerste klas van de lagere school. Doordat ik een paar maanden ziek was geweest en op bed had gelegen mocht ik op doktersadvies de eerste tijd niet gymmen en niet te “wild” buitenspelen. Nu had ik een ouderwetse juf in die klas. Discipline had een bijzondere betekenis voor haar. De eerste keer dat er gymles was moest ik mee naar de doorgaans ijskoude gymzaal. Onze school was gevestigd in een heel oud gebouw, gymzaal zonder verwarming. Allemaal in ondergoed, ik ook al snapte ik echt niet waar dat goed voor was. Maar ja als 7-jarige heb je niet zoveel te vinden. Daar zat ik op een bank aan de kant terwijl mijn klasgenootjes zich nog warm konden rennen. Gelukkig heeft mijn vader ervoor gezorgd dat ik voortaan gewoon in de klas mocht blijven met kleren aan. Ik kreeg dan een opdracht of mocht lezen, dat weet ik eigenlijk niet meer. 

Het werd nooit favoriet

De jaren vorderden en ik deed natuurlijk weer mee aan de gymlessen maar echt enthousiast ben ik nooit geworden. Wat ik wel leuk vond waren de spelen zoals trefbal bijvoorbeeld. En later kwam daar ook nog veldgym bij. 

Geen risico

Helaas moesten we nog regelmatig in de gymzaal allerlei voor mij haast onmogelijke opdrachten uitvoeren. Touwklimmen, ik kwam geen meter omhoog. Bokspringen – hoe dan? En dan soort van salto’s in de ringen. Een vogelnestje dat lukte nog wel maar het over de kop zwaaien dat was niet verantwoord. Ik waarschuwde de docent (dat was inmiddels middelbare school) dat als ik een koprol maakte ik duizelig werd en ik dus beter zo’n oefening niet kon doen. “Onzin, er ligt een mat onder en er staan vangers naast voor de zekerheid”.  Ik had geen keus (denk ik nu anders over). Maar de snelheid waarmee ik uit de ongecontroleerde baan raakte had niemand voorzien en binnen een paar seconden lag ik op de toch wel harde mat. Niet blij, maar het voordeel was dat ik die oefening niet meer hoefde te doen. 

Wat zijn jouw herinneringen aan de schoolgym? 

SchoolBANK redacteur Ellenor avatar

SchoolBANK redacteur Ellenor

Ellenor is geboren in 1957 in Zaandam maar woont al sinds haar jeugd in Alkmaar en omgeving. Ze woont samen met Hans en hun hond Lady. De kinderen zijn het huis uit. Ze werkt als trainingsactrice/trainer/coach en schrijft zelf veel casuïstiek. Gaat graag naar theater en filmhuis en leest veel diverse boeken. Is lid van een gezellige kleine leesclub. Sinds 2019 gestart met stamboomonderzoek en daardoor ook veel bezig met het verleden hetgeen ook prima past bij verhalen over vroeger.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Ellenor

Reacties 6
Fia Bakker avatar
Fia Bakker

26 februari 2022 11:38:52 PM

Ah, echt vreselijk, gym. Ik was onhandig, houterig en zeer onzeker.

mariel lavrijsen avatar
mariel lavrijsen

11 februari 2022 2:30:19 PM

Mijn ene oog stond niet goed, waardoor ik afstand met de aanvallende bal niet goed kon inschatten en in mijn herinnering deden we met gym bijna altijd trefbal…zo eng…ik ben mijn moeder dankbaar dat ze dit later heeft aangekaart en ik iets anders mocht doen.

Han Tosses avatar
Han Tosses

10 februari 2022 11:44:10 AM

Wij hadden een Gymleraar die heette volgens mij Middendorp en na floop moest je verplicht douchen en dan kwam ie altijd bij iedereen in de douche kijken met de wetenschap van nu ongepast gedrag beetje viespeukig

Yolanda Ketting avatar
Yolanda Ketting

30 januari 2022 7:18:35 PM

We moesten ver springen. Helaas lag de mat teveel naar de muur toe, waardoor ik tegen del muur sprong.
Naar het ziekenhuis met 2 breuken in mijn elleboog,

Bert de Zeeuw avatar
Bert de Zeeuw

28 januari 2022 7:28:25 PM

Gymzaal was i.dd koud, Linoleum of zo iets, alleen apenkooi was leuk, geen balspellen of oefeningen.

fia bakker avatar
fia bakker

27 januari 2022 5:48:44 PM

Gym, ik zag het nut er niet van in. Thuis klommen, sprongen, kropen en deden we al van alles. Daarbij ook nog de terreur van de lenige kinderen na de gymles. Het soort kind waar de gemiddelde sadistische gymleraar zo trots op is…. Later spijbelde ik alleen nog maar voor gym.

?