Ga naar de inhoud

Herinneringen aan de kinderserie Ed en Ebbeltje

Ed en Ebbeltje

Wie kent nog de AVRO kinderserie ‘Ed en Ebbeltje’? De serie was maar één seizoen op televisie. Dat was van 28 oktober 1967 tot 26 juni 1968. In die periode werden 8 afleveringen uitgezonden. 

De serie draaide rond het echtpaar Ed en Ebbeltje. Zij zochten werk en kwamen zo in contact met graaf en kasteelheer Gijs die een ‘bedienden-echtpaar’ zocht. Natuurlijk werden Ed en Ebbeltje aangenomen en daarmee begon een avontuur terug in de tijd. Want in het kasteel leek het wel alsof de tijd had stil gestaan. Graaf Gijs, de enige bewoner van het kasteel, moest niets hebben van de moderne tijd en had het kasteel in de stijl gelaten zoals zijn voorvaderen daar ook leefden. Ook kleedde Gijs zich zoals ze dat eeuwen geleden deden. En natuurlijk verwacht hij ook van het echtpaar dat zij zich kleden zoals bedienden er jaren geleden bij liepen. 

Het kasteel hangt vol met portretten van de voorouders van de graaf. En iedere aflevering draaide om één van die portretten. Graaf Gijs vertelt dan aan Ed en Ebbeltje een verhaal over één van zijn voorouders. Zo is er een verhaal over een kaperkapitein, een molenaar, een minstreel, een koerier, een pruikenmaker, een globetrotter en een gauwdief.

De hoofdrollen waren voor Riet Wieland Los als Ebbeltje, Onno Molenkamp als Ed en Wim Hoddes als Graaf Gijs. Verder waren er gastrollen voor onder anderen Willem Nijholt, John Leddy, Aart Staartjes, Diana Dobbelman, Arnold Gelderman, Henk Molenberg, Dolf de Vries en Diny de Neef.

De serie is helemaal in de studio opgenomen. Daar was van bordkarton een grote hal met een portrettengalerij gemaakt. Voor de leader van het programma was wel gebruik gemaakt van een buitenlocatie. Daarvoor werd kasteel Nijenrode in Breukelen gebruikt.

In de serie kwam ook muziek voor. Die was geschreven door Joop Stokkermans en de bijbehorende teksten waren van Henk M. Meijer jr. en Gerrit den Braber. De begintune werd gezongen door Kinderkoor De Schellebellen en het refrein gaat als volgt:

Ed en Ebbeltje vind je altijd bij elkaar

Ed en Ebbeltje is het hier niet is het daar

Ed en Ebbeltje die beleven altijd wat

Ed en Ebbeltje is het dit niet is het dat

Schuif je speelgoed maar opzij

En je stoel wat dichterbij

Nog eventjes, heel eventjes dan komen zij

Ed en Ebbeltje voor jou en voor mij’

En, komt er iets van een herinnering aan Ed en Ebbeltje naar boven?

Meer blogs:

Reacties 1

  1. avatar

    […] Herinneringen aan de kinderserie Ed en Ebbeltje […]