Ga naar de inhoud

Duurzaamheid is niet iets nieuws, duurzaam samenleven wel 

duurzaamheid

Duurzaamheid. Veel mensen nemen dit woord tegenwoordig te pas en te onpas in de mond. Maar het is niet zo dat duurzaamheid vroeger niet bestond. Duurzaamheid was destijds alleen nog geen gespreksonderwerp aan de keukentafel. 

Vroeger leefde we op veel vlakken zuiniger 

Toch paste men ‘duurzaamheid’ dagelijks toe. Veel ouderen herinneren zich dit maar al te goed en maken er terecht opmerkingen over, als er weer iemand roept dat ‘we’ duurzamer moeten gaan leven. “Maar vroeger leefden we op veel vlakken juist veel zuiniger dan tegenwoordig. We deden veel nog met de hand en met de benenwagen. Dat was veel duurzamer. Het is juist de generatie na ons die de planeet leeg graaft.” 

En laten we de ouderen van voor en vlak na de oorlog gelijk geven. Neem het gebruik van glazen flessen als voorbeeld. In plaats van plastic wegwerpflessen, werden melk en andere dranken vroeger door de melkboer geleverd in herbruikbare glazen flessen. 

Of neem nu producten zoals maandverband, zakdoekjes of luiers. Die gooiden ze vroeger niet weg. Die waren van katoen gemaakt en wasten onze oma’s nog met de hand. 

Lang niet elk gezin had in de jaren 70 een auto 

Tot ver in de jaren 70 deden we vrijwel alles nog op de gewone fiets en lang niet elk gezin had een eigen auto. Laat staan dat we met het hele gezin met het vliegtuig op vakantie gingen. 

En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan met voorbeelden geven, want vandaag de dag zijn er inderdaad veel meer vervuilende producten en activiteiten bij gekomen. Gaan we zo door, dan hebben we in de toekomst meerdere planeten nodig om aan grondstoffen te komen. 

Duurzaamheid is dus niet iets nieuws. 

Bewustwording rondom duurzaamheid groeit 

Wat wel nieuw is, is dat de bewustwording rondom duurzaamheid groeit. En daar vindt de laatste 10 jaar wel een duidelijke duurzame transitie plaats in werk en opleidingen.

En dat is maar goed ook, want alleen zo nemen we stappen in een richting die niet alleen tegemoetkomt aan de levensbehoeften van huidige generaties. We moeten ook rekening houden met de leefbaarheid voor de generaties na ons. 

Werkte je vroeger zonder opleiding in de mijnen, volg je tegenwoordig een duurzaam opleiding. 

In de toekomst wordt jouw zoon of dochter ook geen turfsteker meer, misschien wel adviseur duurzaam wonen. En met het terechte commentaar dat ouderen geven gaan we mogelijk eens echt duurzaam samenleven. 

Meer blogs: