Ga naar de inhoud

Dierendag: geef jij je huisdier vandaag extra aandacht?

huisdier

Op 4 oktober krijgen onze huisdieren vaak een beetje extra aandacht en lekkernijen. Welk kind wil er nou géén huisdier: een hond, kat, konijn, cavia, hamster: ze zien er allemaal zo schattig uit.

Zeker als ze klein zijn, dat je als ouders sterk in je schoenen moet staan om niet te zwichten voor de smekende blikken van je kroost. Het is uiteraard heel goed om kinderen met dieren te laten opgroeien om in ieder geval weerstand op te bouwen, maar ook om hen te leren verantwoordelijkheid te dragen bij de verzorging ervan.

Puppy’s en kittens

In de coronatijd zijn er veel puppy’s aangeschaft om de verveling ten tijde van de lockdowns te doden. Bovendien mocht je in die periode van huisarrest wel de hond uitlaten, dus velen zagen hierin een kans om toch even naar buiten te gaan.

Ook kittens zijn natuurlijk schattige wezentjes om in het gezin op te nemen. We hebben er zelf verschillende gehad, en vroeger bij ons thuis hadden we ook poezen die regelmatig jonkies wierpen, waar we allemaal met ons neus bovenop zaten. Dit om de eerst nog dichte oogjes en later de geopende blauwe oogjes en de eerste wankele stapjes te observeren.  

Als de honden en katten gewillig waren werden ze door ons ook wel aangekleed en rondgereden in poppenwagentjes.

Konijnen, cavia’s en ratten en hamsters

Konijntjes en cavia’s zien er geweldig knuffel- en aaibaar uit en als je ze ziet zitten in een grote bak bij de dierenwinkel kun je daar bijna niet aan voorbijlopen. Zie de verleiding maar eens te weerstaan om ze níet op te pakken, en uiteindelijk níet aan te schaffen als opa belooft om er een mooi houten hok voor te timmeren. Voor hamsters zijn er prachtige transparante kooien beschikbaar, soms met meerdere verdiepingen en een molentje om ze beweging te geven. Op de slaapkamer zetten is vaak geen optie, daar de hamsters nachtdieren zijn en zodoende de slaap verstoren.

We hebben zelf als kind allerlei van deze dieren gehad en later hebben mijn eigen kinderen er ook weer een aantal mogen aanschaffen. Naast goudvissen en muizen – die ook zo nodig uit een kattenbekje gered moesten worden – kwamen er ook nog wandelende takken. Na het overlijden van de dieren moesten ze wel ritueel begraven worden in de tuin…

Heb jij huisdieren (gehad) en verwen jij ze op dierendag een beetje extra? Laat het weten in de reacties!

Meer blogs:

Reacties 5

 1. avatar
  fia bakker

  Wie zijn beestjes elke dag goed behandelt heeft geen speciale dag nodig. Ik blijf het een raar idee vinden dat mensen hun hond of kat iets extra lekkers geven op dierendag wat van een dood dier afkomstig is. Varkens-oor of -snuit, kalfshoefjes. Aan de andere kant ook mooi dat er niks verloren gaat van een geslacht dier. Mooi idee voor dierendag?

 2. avatar
  fia bakker

  Voor die katten van mij is het elke dag dierendag. Daarom vertrouwen ze me ook 100% en dat vind ik een prachtige beloning voor mijn goeie gedrag naar hen toe. Vorige week was er eentje door een hond gebeten. Heel braaf bleef hij twee keer per dag met zijn gewonde dikke poot in het sodawater staan. Hij piepte wat, zwieperde wat met zijn staart maar bleef toch netjes staan. Dat is toch best apart he, zo lief ondanks de verwondingen en dat natte water waar ie niet van houdt.

 3. avatar
  Petra Mol

  Onze beestjes gebben het het hele jaar goed. Ze hebben die extra aandacht dus niet nodig. Hoewel het mij wel opvalt dat ze om 00.05 uur in de ochtend voor mij gaan zitten en aankijken met een bekkie van ‘Nou, krijgen we nou wat extra’s?’

 4. avatar
  Petra Mol

  gebben = natuurlijk hebben

 5. avatar
  Berta de Keizer-Vink

  nee niet vandaag maar iedere dag, dát is wat iedereen zou moeten doen en verder geen onzin.