Ga naar de inhoud

Weet jij eigenlijk hoe Dierendag is ontstaan?

Update:
dierendag

De internationale dierendag is ieder jaar op 4 oktober. Waarom juist op die datum? Het is de sterfdag van de heilige Franciscus van Assisi, die leefde van 1181-1226. Hij was de stichter van de orde van de Franciscaner monniken. Franciscus stond bekend om zijn liefde voor de mensen, de dieren en de natuur. Volgens de legende preekte Franciscus voor de dieren en kon hij met dieren communiceren. Een echte dierenliefhebber dus. Dierendag was eerst een christelijke aangelegenheid. Mensen konden in sommige landen op 4 oktober met hun dieren naar de kerk om ze te laten zegenen. Nu is dat niet meer het geval.

Wat was de aanleiding voor de internationale dierendag?

In 1927 schreef Ilse Winter, een Tsjechische vrouw, een brief naar Margaret Ford, de voorzitter van de internationale dierenbeschermingsvereniging. Ze pleitte in die brief voor een internationale dag voor de dieren. Margaret Ford voelde daar wel iets voor. Op een internationaal dierenbeschermingscongres in Wenen in 1929 legde ze het plan voor zo’n dierendag voor. Men vond het een goed idee; de eerste internationale dierendag werd gehouden op 4 oktober 1930 (op de sterfdag van Sint Franciscus dus.) Tegenwoordig houden de dierenasiels in Nederland ieder jaar op 4 oktober open huis. In 2010 startte Wakker Dier de actie ‘Eetgeendierendag’ op 4 oktober.

Hebben de dieren er iets aan?

Ja en nee. Veel mensen geven hun huisdier een extra lekker hapje, het is immers dierendag? Er is een groot aanbod aan speeltjes, hoedjes, zonnebrillen, jasjes, belletjes en strikjes in de dierenwinkels. Zo kan het geliefde huisdier extra schattig voor de dag komen. Het is natuurlijk de vraag of het dier daar op zit te wachten. Het is eigenlijk meer bedoeld voor het baasje of het vrouwtje.
Veel huisdieren zijn veel te dik: ze worden niet alleen op dierendag verwend. Dat extra hapje vinden ze natuurlijk wel lekker, maar zij hebben er geen idee van dat het dierendag is, dus krijgen ze het niet, dan missen ze het ook niet. Ondertussen zitten de asiels vol met afgedankte honden en katten, zij hebben minder geluk. Varkens hebben een ellendig leven in overvolle stallen, kippen worden in een paar weken opgefokt tot ‘plofkippen’, koeien worden ‘uitgemolken’, lammetjes worden gefokt voor de slacht, schapen gaan onder afschuwelijke omstandigheden op transport naar hun einde. Aan al deze dieren gaat dierendag ongemerkt voorbij.

 

Wat vind jij van dierendag? Hoe ‘vier’ jij dierendag? Wat zouden we meer/anders kunnen doen?

Reacties 5

  1. avatar
    sjanie feenstra

    Betalen broodfokkers belasting over hun inkomsten van de troep die ze bewerkstelligen? w.s. niet want wie registreert dat en geeft het op.Verplicht katten en honden chippen.Verbod op houden van dieren bij mishandeling en niet na 2 jaar opheffen.en zo zijn er vast nog wel zaken die al jaren geroepen worden en waar weinig of niets mee gebeurt helaas.

  2. avatar
    Margriet Van Hout

    Ik vier geen dierendag ik ben altijd goed voor dieren bij mij hebben ze een goed leven..zo moet iedereen hey doen

  3. avatar
    Gerda Beijer

    Ik vind dierendag onnodig. Leuk om te weten, dat Franciscus van Assisi zo goed voor dieren mensen en de natuur was. Dierendag is een dag geworden voor de (dieren)winkels. Dieren horen iedere dag goed verzorgd te worden. De broodfokkers, of het nou honden of katten zijn of andere dieren (voor de consumptie b.v. moeten aangepakt worden. We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog lang niet. (Dier)Criminelen en dierenmishandelaars moeten aangepakt worden met maatregelen die door de gevestigde orde aangepakt moeten, niet morgen en niet volgende week maar NU.

  4. avatar
    Gertie Ploeg-Cox

    Alle dieren horen goed en met respect behandeld te worden, het zijn net als wij mensen, levende wezens. Ze hebben net als wij gevoelens van geluk, verdriet en pijn. Als we daar eens wat vaker bij stil zouden staan, zeker als we bij de supermarkt of de slager staan ... wij consumenten hebben macht! Wat wij niet kopen word ook niet geproduceerd ..

  5. avatar
    Gertie Ploeg-Cox

    Veel huisdieren hebben een goed leven, helaas niet allemaal .. ik vind dierendag een goede dag om mensen te attent te maken op dierenleed zoals zwerfhonden, mishandelingen van dieren, de intensieve veehouderij, proefdieren, dieren die worden gebruikt voor amusement enzovoort. Eet zelf plantaardig, omdat dat de enige manier is om dieren niet te laten lijden. Bovendien is het goed voor onze eigen gezondheid, onze aarde, het wereldvoedselprobleem en zeker voor de dieren ..