Ga naar de inhoud

Deze verrassende kerstgerechten tover je zo op tafel

Update:

Houd jij je graag ieder jaar aan de oude, vertrouwde kersttradities, of probeer je graag nieuwe dingen uit? Maak het kerstdiner dit jaar net een beetje anders dan anders met deze verrassende kerstgerechten.

Deze gerechten hebben wél die kerstsfeer, maar zijn net een stukje origineler dan ragout als voorgerecht, stoofperen als bijgerecht en tiramisu als dessert. Bovendien zijn deze gerechten niet moeilijk om te maken, dus ook ideaal voor een last-minute kerstdiner.

Voorgerecht: kipcocktail met mango 

Dit verrassende voorgerecht van Keukenliefde.nl staat binnen een handomdraai op tafel en is gegarandeerd een succes.

Benodigdheden (voor 8 personen):

  • 2 gerookte kipfilets in blokjes
  • 2 rijpe, geschilde mango’s in blokjes
  • 2 handjes pistachenoten, grof gehakt
  • 4 handjes slamix
  • Paar takjes peterselie of bieslook, fijngehakt

Voor de dressing:

  • 2 el mayonaise
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 2 tl gembersiroop
  • Snufje kerriepoeder

Bereiding:

  1. Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
  2. Doe de kip, mango en pistachenoten in een kom en voeg de dressing toe tot het een smeuïg geheel is. Houdt wat dressing en pistachenoten apart voor garnering. 
  3. Verdeel de sla over borden of kommen en drapeer hier het kipmengsel overheen. Garneer met wat dressing en pistachenoten.

Hoofdgerecht: Sint-jakobsvruchten met linguine

Deze keer geen biefstuk of kalkoen als hoofdgerecht, maar vis. Net iets origineler maar nog steeds een luxe gerecht dat goed bij het kerstdiner past. En wederom is dit gerecht van Libelle lekker snel klaar.

Benodigdheden (voor 8 personen):

  • 250 gram linguine
  • 50 gram geraspte Parmezaan
  • Handje munt, fijngesneden
  • 40 gram sint-jakobsvruchten
  • Olijfolie

Bereiding:

  1. Kook de linguine gaar tot hij boven komt drijven.
  2. Meng de pasta met een eetlepel olijfolie, beetje peper en de Parmezaan. Zet deze apart en houdt hem warm.
  3. Bak de sint-jakobsvruchten kort aan beide kanten in hete olijfolie. Schroei ze goed dicht en draai na 2 minuten om, en bak daar nog 1 minuut. Let erop dat je ze niet te lang bakt, want dan worden ze taai.
  4. Verdeel de linguine over de borden en leg hier de sint-jakobsvruchten op. Bestrooi met de munt, wat Parmezaanschilfers en zwarte peper.

Bijgerecht: aspergerolls

Asperge gaat heerlijk samen met pasta en is daarom een goede match bij het hoofdgerecht. Maar je serveert natuurlijk niet zomaar asperges, nee, dit recept van Solo geeft er een twist aan.

Benodigdheden (voor 8 personen):

  • 8 groene asperges
  • 8 sneetjes Gandaham
  • Potje roomkaas
  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 10 el sesamzaadjes
  • Vloeibare boter

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
  2. Schil de asperges en snijd het onderste stukje eraf. Kook ze kort om ze beetgaar te maken (zo’n 3-4 minuten, afhankelijk van de dikte). 
  3. Smeer de bladerdeeg plakjes in met roomkaas en leg er een plakje ham op.
  4. Wikkel ze om de asperges en borstel de rolletjes in met vloeibare boter. Bestrooi hierna met sesamzaadjes.
  5. Leg de rolletjes met bakpapier op een bakplaat en bak 15 minuten in de oven.

Nagerecht: bananenloempia’s

Loempia’s associeer je misschien niet meteen met een nagerecht, maar deze zoete variant van Leukerecepten.nl zijn toch erg lekker!

Benodigdheden (voor 8 personen):

  • 4 bananen
  • 8 vellen filodeeg
  • 100 gram gesmolten boter
  • 100 gram pure chocolade
  • 170 ml slagroom
  • Poedersuiker

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
  2. Bestrijk een plak filodeeg met gesmolten boter. Snijd de bananen doormidden en leg een halve banaan op het filodeeg.
  3. Vouw de zijkanten van het deeg naar binnen en rol de banaan op. Herhaal dit en leg hierna alle rolletjes op een bakplaat met bakpapier.
  4. Bestrijk alle rolletjes nog een keer met de gesmolten boter. Bak ongeveer 20 minuten tot de loempia’s knapperig zijn.
  5. Smelt ondertussen de chocolade met de slagroom au bain-marie en meng dit goed.
  6. Haal de loempia’s uit de oven en bestrooi deze met poedersuiker en besprenkel ze met de chocoladesaus.

Reacties 3

  1. avatar
    Elly Pijpers

    Hoofdgerecht met 40 gram coquilles? Dat is er precies 1, beetje moeilijk delen met z'n achten. :-)

  2. avatar
    mariel lavrijsen

    Mijn moeder had vaak cranberrysaus gemaakt, voor over een gerecht. zuurkooltaart was ook zo lekker! Op de scouting, tijdens het kerstweekend, kregen we altijd boerenkool met worst, ook prima! Als het een gezellige sfeer is, voelde dat voor mij het belangrijkste,

  3. avatar
    Fia Bakker

    Mijn moeder kookte extra lekker met de kerst. Oma kwam ook, die we 's avonds met z'n allen naar haar huis brachten. Gezellige tijden waren dat.