Ga naar de inhoud

Moord en doodslag op je eigen bank

Update:
detective

Een ijzingwekkende portie misdaad en ellende beleven, terwijl je lekker veilig thuis op je eigen bank zit – voor sommige mensen een gruwel, maar voor de meeste de aangewezen manier om wat druiligere, koude dagen door te brengen. Op Netflix staat een hele lijst spannende detective-series – ken je deze al?

Luther

John Luther (Idris Elba) is een toegewijde inspecteur bij de Britse politie, maar zijn werkwijze is nogal onorthodox. Hij wordt – tegen wil en dank – geholpen door de criminele moordenaar Alice Morgan (Ruth Wilson), die een oogje op hem heeft. Eigenlijk zou Luther ook Alice moeten aanhouden, maar zij is zo slim dat hij nooit genoeg bewijs tegen haar kan verzamelen, en ondertussen zit hij tot zijn oren in de problemen, min of meer dankzij Alice en dankzij zijn tegendraadse persoonlijkheid.
5 seizoenen

Undercover

België en Nederland werken samen in deze serie waarbij een Brabantse drugscrimineel centraal staat. Een Vlaamse en een Nederlandse politieagent gaan undercover en komen op de camping in contact met drugsbaas Ferry, gespeeld door Frank Lammers, die vanuit zijn stacaravan zijn louche zaakjes regelt. Maar de politie-agenten Bob (Tom Waes) en Kim (Anna Drijver) raken meer bij elkaar betrokken dan strikt professioneel is, het undercover-werk vraagt nogal wat offers in hun privéleven en ze lijken zelfs een soort vriendschap te sluiten met Ferry en zijn vrouw. Kan bijna niet goed aflopen, denk je terwijl je het kijkt – en dit is zo’n serie die je in één weekend achter elkaar wilt kijken, gelukkig komt er een tweede seizoen aan.

The Stranger

Corinne en Adam hebben een goed huwelijk, een mooi huis en twee leuke zoons. Maar als Adam bij het voetbalveld wordt aangesproken door een volslagen vreemde, die hem iets vertelt over Corinne waar hij enorm van schrikt, loopt alles helemaal mis. Na een ruzie verdwijnt Corinne, de ene na de andere duistere zaak komt boven water en Adam maar onderzoeken. Geen enkele buur of vriend is wie hij zegt te zijn, en hoe zit het eigenlijk met die vreemdeling die zomaar geheimen onthult? Deze serie werd geschreven door Harlan Coben, Amerikaanse schrijver van superspannende thrillers.

The Fall

Een hele aardige rouwconsulent (Jamie Dornan) heeft een duistere kant, want hij breekt in huizen in en vermoordt en verkracht vrouwen. Rechercheur Stella Gibson (Gillian Anderson, bekend van de X-files) leidt het onderzoek in Belfast, maar zij heeft last van problemen uit haar verleden, een tegenstribbelende politieleiding en uiteindelijk van de verdachte, die haar persoonlijk benadert. Geen nagels meer over na drie seizoenen The Fall, en het is niet verstandig om deze serie ’s avonds in je eentje te bekijken – ik heb wel tien keer gecheckt of de voordeur echt op slot was.

De Twaalf

Vlaamse rechtbankserie. De twaalf juryleden bij een rechtzaak hebben allemaal hun eigen verhaal, hun eigen problemen en moeilijkheden – of dat nou huwelijksproblemen zijn, een schimmig bouwbedrijf of een eenzaam leven. Samen moeten ze beslissen of de verdachte schuldig is aan de moord op haar eigen dochter en haar beste vriendin. Stapje voor stapje wordt steeds meer duidelijk over alle betrokkenen, de juryleden en de achtergrond van het misdrijf, zodat je op de bank zit mee te puzzelen en je afvraagt: heeft Frie het nou gedaan of niet?

Kijk jij graag detective-series? Welke is jouw favoriet?

 

*Foto via: BBC America

categorieën: Tv en muziek