De klassenronde, hoe ging het ook alweer?

2021 M08 11

|

4 minuten leestijd

De klassenronde, hoe ging het ook alweer?. Uitgelichte afbeelding

Er is er één jarig, hoera, hoera. Tijd om met jouw traktatie rond te gaan tijdens de klassenronde. Welk vriendje en vriendinnetje mogen met jou en je mand vol traktaties mee?

Wat ga je trakteren?

Voor het zover was, dacht je misschien al wekenlang na over wat je zou trakteren. Wellicht probeerde je één van je ouders ervan te overtuigen dat ze je moesten helpen met een knutselwerk. Zoals een patatje frikandel van snoep. Met gesneden reepjes cake als frietjes, een chocoladereep als frikandel en twee marsmallows als mayonaise. Of je vulde een mand vol roze koeken in twee varianten: met en zonder smarties. Natuurlijk waren de roze koeken met smarties al op voordat je bij de docenten langs was geweest.

Hoe ga je je mand versieren?

Je traktatie moet je ook nog ergens in vervoeren: een mand. Daar konden een paar slingers of ballonnen natuurlijk niet aan ontbreken. Je wikkelde een papieren slinger om het handvat van de mand. Of je knutselde een mand die qua thema compleet overeenkwam met je traktatie. Bijvoorbeeld een mand in de vorm van een schip voor je piratentraktatie of een papieren frietzak voor je ‘frietjes met’ van snoep.

Wie neem je mee naar de klassenronde?

Als je eenmaal een idee had voor je traktatie, mocht je nog bedenken wie met jou mee de klassen rond mocht na het trakteren in je eigen klas. En dat was een lastige. Moest je nu iemand meevragen die jou ook had meegevraagd? Of een keuze maken tussen meerdere vriendjes en vriendinnetjes die je niet wilde kwetsen? Of was je zelf niet eerder meegevraagd en had je geen idee met wie je dit moment zou willen delen? Iedereen heeft een andere herinnering aan het rondgaan van de klassen. Het enige dat we gemeen hebben, is dat we er hoe dan ook mee bezig waren.

Eindelijk… De klassenronde

En dan was het zover. Je had je traktatie, mand en vriendje en vriendinnetje mee en mocht de klassen rond. Je liep voorop om bij elk klaslokaal dat je tegenkwam op de deur te kloppen. Alle leerlingen uit andere klassen hadden hun ogen op jou gericht, terwijl je de klas binnenkwam met je traktatie. Vaak verzamelde je bij elke juf of meester een sticker in ruil voor jouw lekkernij. De hele school mocht ervan weten dat vandaag jouw dag was.

Hup, terug naar huis

Na schooltijd sprong je weer op de fiets terug naar huis. Met een mand waarin slechts nog restjes van je traktatie waren te vinden, een arm vol stickers en een voldaan gevoel. Je traktatiemand was vandaag immers in één dag op meer plekken binnen de school geweest dan waar jij de rest van het schooljaar kwam. Met geluk werd je van school opgehaald met de smoes dat je je mand niet mee kon nemen op de fiets. Thuis had je een hele hoop te vertellen. Of ging je door naar je eigen kinderfeestje.

Wat is jouw herinnering aan de klassenronde? Laat het ons in de reacties hieronder weten.

SchoolBANK redacteur Anouk avatar

SchoolBANK redacteur Anouk

Anouk (1997) uit Amsterdam is één van de jongere redactieleden. In de 90’s opgegroeid met muziek van TMF en MTV, met de ‘Hoe overleef ik’ boeken van Carry Slee, met de ‘reactie’ en ‘respect’ button op Hyves en een videotheek waar ze regelmatig dvd’s huurde voor een filmavondje. Bij SchoolBANK blikt ze terug op die tijd en schrijft ze over herkenbare situaties.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Anouk

Reacties 0
?